El Sabadell ha rebut una oferta vinculant del Santander per comprar la seva filial britànica, TSB, per 2.300 milions de lliures, que al canvi serien prop de 2.700 milions d'euros. I el grup català, que ja havia avançat que prendria una decisió sobre el seu negoci al Regne Unit abans del 24 de juliol per incloure-la en el nou pla estratègic, podria reunir-se aquesta mateixa setmana per decidir si accepta aquesta oferta o altres que s'hagin presentat.

Des del Santander no volen fer comentaris sobre aquesta oferta de 2.700 milions que ha avançat l'agència de notícies Reuters. Les ofertes, no obstant això, es fan públiques quan ja hi ha un acord tancat, encara que siguin vinculants. Així que si el consell del Sabadell es reuneix aquest dimarts o al llarg de la setmana, i l'accepta, donarà els detalls.

En les últimes setmanes també ha transcendit que Barclays era una altra de les entitats interessades en TSB, encara que es desconeix si finalment ha presentat una oferta vinculant. Els bancs tenien de termini per fer-ho fins divendres passat.

La venda de TSB té lloc enmig de l'opa del BBVA, la qual cosa implica problemes per al banc que presideix Carlos Torres, que ja ha assenyalat en dues ocasions que no era "el moment idoni" per produir-se aquesta operació per part del Sabadell. Si finalment es ven, el BBVA podria retirar l'opa, i per això també s'entén al mercat com un moviment defensiu per part del banc que presideix Josep Oliu.

El BBVA també pot retirar l'opa ara per les condicions que li ha posat el govern espanyol, i de fet, el banc celebrarà un consell d'administració per estudiar quina és la millor solució: si seguir endavant o desistir. S'esperen notícies en aquests primers dies de la setmana.

Un pla estratègic que depèn de TSB

El Sabadell va explicar fa uns dies que presentarà el seu nou pla estratègic a tres anys el 24 de juliol. El banc ha triat aquesta data perquè ja hi haurà claredat amb l'opa i amb TSB.

Si hi ha opa, estarà prop del període de bescanvi i intentarà seduir als accionistes amb els plans en solitari i més dividend perquè no acceptin l'oferta del BBVA.

Si venen TSB no s'inclourà ja en el pla i si no es ven, parlaran del seu creixement futur. I en el cas que no hi hagi opa, el pla estratègic es presentaria igual perquè l'anterior era del 2021 al 2024.

"Farem un pla estratègic en funció de la decisió que s'hagi pres, excloent a TSB o incloent-lo. I es donaran unes guies sobre els resultats d'aquesta venda. De moment no hi ha hagut decisió i si es produeix aquesta transacció, s'anunciarà com usarem aquests fons". Així ho expressava César González-Bueno.

El CEO explicava que el Sabadell ha signat un NDA (un acord de confidencialitat) que els restringeix en el que poden o no dir, respecte a la venda de TSB, però assegura que no es vendria per entorpir l'opa, "només es vendrà si crea valor".