La Borsa espanyola ha aconseguit finalment tancar en positiu (0,07%) aquest dimarts, amb la qual cosa ha sostingut el nivell dels 14.000 punts, encara que s'ha vist afectada pels dubtes de Wall Street, amb els inversors pendents de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de dijous vinent. El principal índex del mercat nacional, l'IBEX 35, ha sumat 10 punts, aquest 0,07 % i ha acabat de negociar en 14.041 punts. Des de començament d'any, incrementa els guanys al 21,1%.
El selectiu espanyol ha obert la jornada amb pèrdues i ha mantingut el mateix to negatiu durant la major part del seu desenvolupament, en sintonia amb els dubtes d'Europa i les de la Borsa novaiorquesa, encara que en els últims minuts de negociació ha aconseguit fer-se la volta i tancar en positiu. A Europa, amb l'euro en 1,1731 dòlars i una revalorització del 0,32%, la majoria de les principals places borsàries han tancat amb pèrdues: Frankfurt ha baixat l'1,09% i París, el 0,69%. Milà ha tancat plana (0,0%) i Londres ha aconseguit despuntar el 0,12%, igual com l'Ibex. L'índex Euro Stoxx 50, on cotitzen les empreses de més capitalització d'Europa, per la seva part, ha cedit el 0,98%.
Nova York
Wall Street obria amb to mixt i, al tancament del mercat europeu, els tres principals índexs nord-americans mantenien la mateixa tendència. El Dow Jones avançava el 0,05%, mentre que el Nasdaq perdia el 0,52% i el S&P 500, el 0,2%. En rendeix 4 Banco explica que durant aquesta jornada, els mercats han estat pendents de la continuació de la temporada de resultats empresarials del segon trimestre, les negociacions comercials i de la compareixença del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell.
L'analista de mercats Manuel Pinto considera que el president de la Fed "ha esquivat parlar sobre el seu possible acomiadament, un dia en què ha rebut un suport inesperat del secretari del Tresor, Scott Bessent." En el pla macroeconòmic no s'han conegut dades de rellevància i tampoc no han abundat les novetats sobre les negociacions comercials entre la Unió Europea (UE) i els Estats Units, amb l'1 d'agost cada vegada més a prop com a data límit perquè entrin en vigor els aranzels del 30% a Europa. Encara que, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha criticat aquest dimarts la política del president nord-americà per les conseqüències que pot portar per a les dades macroeconòmiques i els desequilibris globals.
Valors
De tornada al mercat nacional, dels grans valors, Iberdrola ha sumat el 0,89%; Telefónica, el 0,26% i Repsol, el 0,08%. Banc Santander, per la seva part, ha baixat el 0,77%, com la quarta caiguda més gran de l'Ibex-35 i BBVA, el 0,32%, mentre que Inditex ha tancat pla (0,0%).
Solaria ha liderat els guanys de la taula (6,6%), ja que "despunta entre les cotitzades després dels anuncis sobre noves pràctiques en termes d'emmagatzemament energètic i abaratiment dels costos de l'energia", explica Pinto, a la qual cosa s'ha sumat aquest dimarts la millora de recomanació per part de Morgan Stanley. Enagás, per la seva part, ha pujat el 0,63% després de presentar els seus resultats al mercat.
En negatiu, IAG (-2,58%) ha liderat els descensos del selectiu, afectat per la caiguda del preu del petroli, i per darrere, Puig, ha cedit el 2,27% i ha tancat el seu primer any de cotització en el selectiu amb pèrdues acumulades del 40,52%.
Al mercat de la renda fixa, el rendiment del bon sobirà espanyol a 10 anys perdia 1,2 punts bàsics, fins al 3,2%. Al mercat de les matèries primeres, el cru Brent, de referència a Europa, cedia l'1,43%, fins als 68,22 dòlars per barril, mentre que l'or pujava el 0,86%, fins a 3.426 dòlars per unça.
El bitcoin despuntava l'1,53% i es movia en 118.776 dòlars.