La borsa espanyola ha iniciat la setmana amb guanys després de tancar divendres passat gairebé plana, amb una lleugera caiguda del 0,09%, que el va situar de nou per sota dels 9.900 punts. Aquest dilluns, els inversors esperen que aquesta setmana es publiquin dades rellevants com l'IPC dels EUA, que es coneixeran dimarts; el PIB de l'eurozona (es publicarà dimecres); o l'IPC d'Espanya (per a dijous). Mentrestant, s'han recolzat en les perspectives del sector bancari, amb Unicaja pujant un 4,06%, seguit de Bankinter, amb un 1,54%. Als avanços matinals s'hi han afegit Acciona, 1,51%; Santander, 0,87%; Telefónica, 0,56%; Iberdrola, 0,47%; Inditex, 0,31%; Repsol, 0,18%, i BBVA, 0,17%. En el costat de les pèrdues, només cotitza un valor, Aena, que cau el 0,15% en les primeres hores de la jornada.

Aquest dilluns la jornada és dispar als mercats borsaris internacionals, ja que a Àsia no hi ha operativa a les principals places financeres pel tancament de Tòquio per celebrar-se la festivitat nacional del Dia de la Fundació, mentre que les borses de xineses no operaran aquesta setmana pel Nou Any Lunar. En aquest context, els analistes de Link Securities consultats per Efe estimaven que els principals índexs borsaris europeus obrissin aquest dilluns sense tendència definida, sense grans canvis, un dia que, a falta de referències macro i empresarials de pes, podria serà de mera transició. Així, amb l'euro a 1,079 dòlars, Milà ha obert amb una alça del 0,94%; París, del 0,35%, i Frankfurt, del 0,31%. Londres, al contrari, cau el 0,31%.

Talgo torna al parquet amb una caiguda del 7%

A Espanya, destaca el mercat continu (BME Growth) amb un protagonista clar: Talgo. Les accions de Talgo van tornar al parquet amb una caiguda del 7,64% després que el grup hongarès Ganz-MaVag (Magyar Vagon) confirmés l'interès que té per comprar el fabricant ferroviari per 620 milions d'euros. No obstant això, la companyia hongaresa ha desinflat les expectatives del mercat respecte a l'execució de l'operació en assegurar que no tenir prou certesa per dur-la a terme. Passats uns minuts de la seva tornada al parquet, a les 9.15 hores, les accions de Talgo moderaven la seva caiguda al 5,33%, fins a intercanviar-se a un preu de 4,525 euros, per sota del preu que estudia oferir el grup hongarès (5 euros).

En un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Magyar Vagon va explicar el divendres que la principal trava per executar l'oferta sobre Talgo està relacionada amb els finançaments de la companyia subjectes al canvi de control de cara a l'obtenció dels permisos reguladors corresponents. Referent a això, la CNMV li ha traslladat que no es permet sotmetre l'oferta a la condició de l'obtenció del consentiment de les entitats finançadores pel canvi de control, segons va informar Europa Press. Per tot això, ha assegurat no tenir certesa que l'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) que ha escalfat l'acció en els últims mesos s'arribi a formular, encara que promet que informarà de qualsevol posterior decisió al seu degut moment.