Encara no ocupen les primeres planes (permeti's l'arcaisme) dels diaris, però la relació dels bancs amb el sector immobiliari en un context de "tipus d'interès alts durant més temps" està afectant algunes entitats europees. És el cas del prestador alemany Deutsche Pfandbriefbank que va viure una forta caiguda als seus bons i accions (el descens assoleix ja el 27% del valor) per la seva exposició al sector immobiliari comercial als Estats Units. Això es va produir després de fortes caigudes a les accions del New York Community Bancorp i del japonès Aozora Bank també relacionats amb aquest tipus de préstecs. Després que fa un any diversos bancs nord-americans de mida petita haguessin de ser rescatats per la pujada de tipus que deixava secs els seus dipòsits, tornen els vents de dubte en un sector lligat sempre a la marxa del maó.

Aquest no és el cas dels bancs espanyols que tanquen un 2023 de gegantins beneficis, però les expectatives de menors guanys dels quals també estan condicionant el resultat de l'Ibex-35 que va tancar la setmana amb una caiguda de l'1,65%. L'aterratge suau de l'economia permet esperar un increment modest de la morositat, però l'allargament de la situació de tipus més elevats sens dubte és una amenaça si en qualsevol moment el deteriorament de la marxa econòmica es torça. Caldrà, doncs, estar atents a aquests moviments en el sector bancari mundial on el contagi –com ja hem vist en passades crisis- es produeix de forma gairebé immediata. Així, la situació financera pot ser un nou element en el còctel d'expectatives que estudien els bancs centrals per decidir.

El bitcoin es va disparar més d'un 11% aquesta setmana i frega els 47.500 dòlars. La pujada dels criptoactius forma part d'una renovada gana pel risc

Mentrestant, Wall Street va continuar marcant màxims històrics amb un optimisme i una solidesa a prova de tot: amb prou feines els afecta la pujada dels bons als mercats secundaris on el 10 anys nord-americà se situa en nivells del 4,20%.

També han sortit a la palestra borsària les operacions corporatives. El retorn de l'hongaresa Magyar Vagon en la seva intenció de fer-se amb el constructor ferroviari Talgo a un preu de 5 euros per acció. A més, l'anunci d'acord de l'espanyola Acerinox per a la compra d'Haynes, una empresa nord-americana dedicada als aliatges d'alt rendiment a base de níquel i cobalt. La siderúrgica espanyola es va anotar en la setmana una pujada del 8,3%, destacant entre les pujades dels mercats d'accions.

El bitcoin es va disparar més d'un 11% aquesta setmana i frega els 47.500 dòlars. La pujada dels criptoactius forma part d'una renovada gana pel risc entre els inversors, com demostren els màxims històrics dels índexs borsaris nord-americans, expliquen des de Market Screener. Mentrestant, els ETF de Bitcoin Spot, llançats l'11 de gener, continuen atraient un gran nombre d'inversors. L'ETF de BlackRock (IBIT) ha recaptat gairebé 3.500 milions de dòlars i l'ETF de Fidelity (FBTC) al voltant de 2.810 milions des de la seva introducció al mercat. El 8 de febrer va ser especialment fructífer per a aquests fons, ja que BlackRock va registrar entrades per valor de 204,1 milions de dòlars i Fidelity una entrada de 128,3 milions de dòlars en el seu ETF. Aquestes xifres donen fe de l'interès i l'especulació mostrats pels inversors en els últims dies.

El petroli continua alternant pujades i baixades. Aquesta setmana, és la pujada la que s'emporta la palma. La situació al Pròxim Orient continua sent incerta, amb Israel rebutjant una oferta d'alto el foc a Gaza i els Estats Units eliminant grups pro Teheran a l'Iraq. Alhora, l'Agència de l'Energia nord-americana ha revisat les seves perspectives de producció per a 2024 i preveu que caigui per sota dels 13,3 milions de barrils diaris. Quant als preus, el cru Brent ha tornat a superar la barrera dels 80 dòlars, situant-se en 81,7 dòlars.

A Àsia, l'Any Nou Lunar alterarà el calendari borsari. Shanghai no reobrirà fins al 19 de febrer i Taiwan el 15 de febrer. Hong Kong romandrà tancat durant dues sessions abans de reprendre's el 14 de febrer. A Seül, només es descansarà dilluns. Es reprendrà el 13 de febrer. Tampoc no hi haurà operacions dilluns al Japó, que celebra el seu dia de fundació.

El dijous 15, el focus d'atenció se situarà en la lectura definitiva de la inflació a Espanya

A l'agenda a Europa –indiquen des de Singular Bank- destaca l'Enquesta ZEW a Alemanya, que serà clau per conèixer la valoració sobre la conjuntura econòmica de la primera potència europea. Les últimes dades continuen constatant la persistència de la seva crisi industrial, el deteriorament del seu sector immobiliari comercial i l'impacte sobre el seu sector exterior de la desacceleració de la Xina. Dimecres es publicaran el PIB, la taxa d'atur o producció industrial a l'eurozona.

El dijous 15, el focus d'atenció se situarà en la lectura definitiva de la inflació a Espanya i les dades preliminars de PIB del Regne Unit del quart trimestre de l'any passat. En un dia que també serà rellevant la tendència de la balança comercial de l'eurozona i el Regne Unit. En el terreny empresarial destacarà la publicació de resultats de Galp, Randstad, Mapfre, Heineken, Orange, Renault, entre d'altres, unit a la data de pagament de dividend de Vidrala.

Quant als Estats Units, l'atenció dels inversors se centrarà en la inflació de gener i la producció industrial als EUA, claus per determinar la tendència dels preus i de l'activitat. S'espera un descens de la inflació general fins al 2,9% des del 3,4% anterior. El dimecres 14, com totes les setmanes, coneixerem la dada sobre les sol·licituds setmanals d'hipoteques, que, la setmana passada, va mostrar un repunt. Dijous, coneixerem les dades de l'imperi manufacturer, a la qual cosa hem d'afegir la publicació de les vendes minoristes i l'enquesta Filadèlfia Fed, destaquen des de Singular Bank. El final de setmana vindrà protagonitzat per la publicació dels índexs de producció i la Confiança de la Universitat de Michigan, referència de gran rellevància per als analistes del mercat. En l'àmbit empresarial, destacarà la publicació de resultats de coca-cola, Airbnb, Moody's Corp, IQVIA Hòldings i CARBONISSA Systems.