La borsa espanyola ha tancat la jornada d'aquest dimecres amb una caiguda del 0,37% que porta a l'Ibex-35 fins als 9.331 punts. El selectiu acumula ja cinc sessions consecutives de caigudes i l'any redueix els seus guanys al 13,4%. En la sessió, que ha comptat amb escasses referències econòmiques, ha destacat la pujada del Banc Santander de l'1,75% (ha estat el valor més alcista) després d'anunciar un nou dividend en efectiu a compte dels resultats de 2023 de 8,1 cèntims per acció, un 39% més que l'anterior.

Segons va informar ahir el banc que presideix Ana Botín a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el dividend anunciat va en línia amb la nova política de remuneració a l'accionista, que preveu repartir a prop del 50% del benefici atribuït en concepte de dividend. Juntament amb Santander, la resta de bancs l'han acompanyat amb pujades de l'1,3% per a Sabadell, de l'1% en el cas de BBVA, o del 0,5% en Unicaja i CaixaBank. Només Bankinter ha cedit el 0,63%.

Entre els valors més castigats de la jornada han estat Solaria, que ha perdut un 4,4%, i Amadeus, que s'ha deixat un 3,7%; entre els grans valors, a més de Santander i BBVA, Repsol ha pujat un 0,87% i Inditex un 0,09%. Al contrari, Iberdrola i Telefónica han retrocedit l'1,7%. Precisament aquest dimecres, Telefónica ha fet la primera reunió del seu consell d'administració després de l'entrada del grup Saudí Telecom Company (STC) en el seu accionariat a començaments de setembre, quan va comprar del 9,9% del capital de la teleco per 2.100 milions d'euros. Encara que no ha transcendit res sobre aquest encontre.

En el pla econòmic, a Espanya, avui s'ha conegut que el nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges va baixar un 18,8% el passat mes de juliol respecte al mateix mes de 2022, fins a sumar 29.223 préstecs, amb un tipus d'interès mitjà que va seguir a l'alça, assolint el 3,24%, la seva xifra més alta des d'agost de 2016. Aquesta setmana es coneixerà la dada d'inflació d'Alemanya i Espanya, així com el producte interior brut (PIB) dels Estats Units, que es publicaran aquest dijous. Per la seva part, divendres l'atenció estarà posada en l'evolució de l'economia del Regne Unit, en la inflació de l'eurozona i en l'atur d'Alemanya.

Les principals borses europees també han tancat amb caigudes, Londres s'ha deixat un 0,43%, Frankfurt un 0,25% i París un 0,03%. A Milà, el banc italià Monte dei Paschi di Siena (MPS), controlat per l'Estat des de 2017 pels seus problemes financers, ha perdut avui un 6,6% del seu valor en la pels rumors d'una possible venda.

Al mercat de matèries primeres, el barril de petroli Brent, el de referència a Europa, despuntava aquest dimecres un 2,51%, fins a 96,37 euros, impulsat per la restricció d'oferta que anticipa el mercat per als últims mesos de l'any. I al mercat de divises, l'euro es va depreciar aquest dimecres fins al nivell dels 1,05 dòlars, mínim des de la primera setmana de gener, perquè l'aversió al risc dels inversors impulsa les compres del bitllet verd i per les males perspectives econòmiques per a l'eurozona.