L'IBEX 35 cau un 0,36% i aguanta el nivell dels 9.000 enters en la sessió d'aquest dijous. El principal índex de la Borsa espanyola tanca en vermell en una jornada marcada per la pujada dels tipus d'interès en 25 punts bàsics per part del Banc Central Europeu (BCE). L'organisme presidit per Christine Lagarde ha aplicat la setena pujada consecutiva a les taxes, situant el preu dels diners en el 3,75%. No obstant això, es tracta del menor increment executat des que comencés aquest cicle econòmic restrictiu.

L'enduriment de la política monetària està començant a fer efecte i el descens de la inflació, sumat al descens del crèdit han fet que el BCE trepitgi el fre. "Les condicions de finançament s'estan deteriorant i és probable que la demanda de crèdit continuï disminuint en els propers mesos. Fins ara, tanmateix, els efectes encara no han arribat a l'economia real", assenyala Ulrike Kastens, economista de DWS, gestora de Deutsche Bank.

Però les pujades encara no han acabat i encara queda camí per recórrer, tal com ha assegurat la mateixa Lagarde en la roda de premsa posterior al Consell de Govern del BCE. "Mentre l'economia es mantingui relativament forta i, sobretot, el tens mercat laboral suggereixi nous i forts augments salarials, el BCE no pot quedar-se al marge", afegeix l'expert. La decisió de l'entitat europea arriba un dia després que la Fed apliqués la seva dècima pujada consecutiva de tipus, de 25 punts bàsics, encara que obrint la porta a una possible pausa per a les pròximes reunions.

Més enllà de la política monetària, a Espanya avui els inversors s'han despertat també amb les dades d'atur i d'afiliació a la Seguretat Social del mes d'abril. L'atur va baixar en 73.890 aturats, mentre que l'afiliació a la Seguretat Social va aconseguir el seu millor abril de la història, amb un total de 238.436 nous ocupats.

Amb aquest context, l'IBEX 35 tanca en vermell, però aconsegueix mantenir el nivell psicològic dels 9.000 punts bàsics que ha arribat a perdre durant la sessió. Entre els valors més baixistes, destaquen ArcelorMittal (-5,29%), Aena (-3,45%), Unicaja Banc (-3,11%), Banc Sabadell (-2,24%) i Sacyr (-2,21%). Pel costat contrari, les companyies que millor comportament han tingut són Solaria (+3,99%), Rovi (+2,18%), Acciona Energías Renovables (+1,76%), Naturgy (+1,65%) i Repsol (+1,56%).

La resta de Borses europees també han finalitzat en terreny negatiu, amb caigudes del 0,51% a Frankfurt, del 0,61% a Milà, del 0,85% a París i de l'1,10% a Londres. Al mercat de matèries primeres, el petroli registra lleugers repunts després de les caigudes de dimecres. El barril de qualitat Brent se situa en els 72,5 dòlars, amb un augment del 0,25%, mentre que el West Texas Intermediate es col·loca en 68,5 dòlars, pràcticament pla.

Al mercat de divises, l'euro manté el nivell dels 1,1 bitllets verds en el seu encreuament amb el dòlar. Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol a deu anys se situa en el 3,282% i la prima de risc espanyola en els 107 punts bàsics. Per la seva part, les criptomonedes mantenen el to positiu, amb el Bitcoin en els 28.900 dòlars i l'Ethereum en els 1.890 dòlars.