El Banc Central Europeu ha pujat els tipus d'interès en 25 punts bàsics. Amb aquest nou increment són ja set de consecutius els que aplica l'organisme monetari, situant el preu dels diners en el rang objectiu del 3,75%. No obstant això, és el més suau que aplica des que iniciés aquest cicle econòmic i comencés a pujar les taxes fa nou mesos.

L'entitat que presideix Christine Lagarde busca rebaixar l'encara elevada inflació al 2%, objectiu llunyà a què marca el nivell actual. Les últimes dades de l'IPC (Índex de Preus de Consum) a l'eurozona reflecteixen un repunt de la inflació fins al 7% en la taxa general d'abril, una dècima més que al març. No obstant això, la taxa subjacent sí que ha donat una petita treva, la qual cosa dona arguments a aquesta moderació en la nova pujada de tipus anunciada.

D'aquesta manera, el Consell de Govern del BCE aplica aquesta nova pujada de 25 punts bàsics, situant la taxa de referència per a les seves operacions de refinançament en el 3,75%, la taxa de dipòsit en el 3,25% i la de facilitat de préstec el 4%. La mesura suposa situar al preu del diner en el seu nivell més elevat des de 2008, davant unes perspectives d'inflació que "continuen sent massa altes durant massa temps", segons ha explicat el banc central en un comunicat.

En aquest sentit, el BCE explica que la decisió s'ha pres, a la llum de les elevades pressions inflacionàries que encara persisteixen. Si bé la inflació general ha disminuït en els últims mesos, "les pressions subjacents sobre els preus continuen sent forts", destaca l'entitat i recorda que les anteriors pujades de tipus "s'estan transmetent amb força a les condicions monetàries i de finançament de l'eurozona, mentre que els retards i la intensitat de la transmissió a l'economia real continuen sent incerts".

La inflació marcarà les pròximes decisions

La inflació marcarà les pròximes decisions
Quant a les pròximes decisions sobre política monetària, el BCE assegura que el Consell de Govern assegurarà que les taxes "s'emportin a nivells prou restrictius per a aconseguir un retorn oportú de la inflació a l'objectiu de mitjà termini del 2%". Així mateix, assegura que es mantindran en aquests nivells "durant el temps que sigui necessari". Pel que, encara que es relaxin les alces i fins i tot s'arribin a pausar, és probable que es produeixin rebaixes en els tipus d'interès a curt termini. 

En aquest sentit, el banc no dona majors pistes sobre les futures reunions i ha assenyalat que continuarà avaluant les dades macroeconòmiques per a determinar el nivell i la durada apropiats de les pujades. En concret, les pròximes decisions continuaran basant-se en la seva avaluació de les perspectives d'inflació a la llum de les dades econòmiques i financeres entrants, la dinàmica de la inflació subjacent i la força de la transmissió de la política monetària.

La decisió del BCE es produeix un dia després que la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) decidís pujar els tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins a un rang objectiu d'entre el 5% i el 5,25%, i deixant la porta oberta a una pausa en aquesta política restrictiva després de deu increments consecutius. Així mateix, des que comencés a pujar les taxes l'estiu d'any passat, el BCE ha elevat el preu del diner en fins a 375 punts bàsics.

Lagarde avisa: encara queda terreny per recórrer

Paral·lelament, el BCE continuarà reduint la cartera del programa de compra d'actius (APP) de l'Eurosistema a un ritme mesurat i predictible. En línia amb aquests principis, el Consell de Govern preveu interrompre les reinversions a l'empara de l'APP a partir de juliol de 2023. Respecte al programa de compres d'emergència durant la pandèmia (PEPP), el Consell reinvertirà els pagaments de principal dels valors adquirits a l'empara del programa que vencen fins almenys finals de 2024. Per això, continuarà flexibilitzant la reinversió dels reemborsaments vençuts en la cartera de PEPP, amb la finalitat de contrarestar els riscos del mecanisme de transmissió de la política monetària relacionats amb la pandèmia.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern que l'entitat està encara dins del cicle de pujades de tipus. "És molt clar que el BCE no està pausando. Sabem que encara queda terreny per recórrer", ha assenyalat la dirigent francesa. Així, ha assegurat que l'ànim entre els membres de l'organisme era de determinació per a lluitar contra la inflació i que, si bé és cert que va haver-hi diferents opinions sobre aquest tema, finalment es va imposar per un consens general "molt fort" la decisió d'aplicar una nova pujada de 25 punts bàsics.

"Uns pensaven que era apropiat pujar 50 punts bàsics i altres 25, però no vaig escoltar a ningú demanar zero", ha subratllat la presidenta del BCE. A més, Lagarde ha remarcat que el descens dels preus vinculats a l'energia ha de ser aprofitat pels governs per a retirar les mesures de suport desplegades durant la crisi energètica i així evitar impulsar a l'alça la inflació a mitjà termini.