La Reserva Federal dels Estats Units (Fed)
ha pujat els tipus d'interès en 25 punts bàsics. Es tracta del desè augment que aplica l'organisme monetari des de març de 2022, que situa la taxa de referència dels préstecs en un rang objectiu del 5%-5,25%. Són nivells que no s'assolien des de mitjans de 2007.

La pujada es produeix en un moment en què el creixement de l'economia nord-americana sembla refredar-se. Així mateix, la nova pujada també es dona en un context econòmic marcat per la tensió al sector financer per la fallida i posterior rescat de First Republic Bank, el tercer banc regional del país que fa fallida en a penes dos mesos, després del col·lapse de Silicon Valley Bank (SVB) i de Signature Bank i l'efecte pànic que va causar als mercats. Una situació que ha endurit les condicions del crèdit.

Alguna cosa que, sumat als últims indicadors macroeconòmics, podria portar a la Fed a no aplicar més pujades o, almenys, a interrompre-les en les pròximes reunions. I és que, l'objectiu de l'organisme que presideix Jerome Powell és reduir la inflació encarint el preu dels diners. Ara per ara, l'IPC nord-americà s'ha moderat en els últims mesos fins al 5% registrat al març, encara que l'objectiu final és situar la inflació en el 2%. Quant al creixement, el PIB del primer trimestre també ha donat mostres de desacceleració, en avançar només un 1,1%. 

Possible pausa en les pujades

En aquest context, el Comitè de Mercat Obert de la Fed (FOMC) ha decidit aplicar una nova pujada en els tipus d'interès, amb la qual ja suma deu consecutives. No obstant això, l'entitat no esmenta aquesta vegada la necessitat de continuar aplicant aquest tipus de mesures monetàries per a doblegar la inflació fins a l'objectiu del 2%, a diferència de les anteriors vegades. Pel que, es pot interpretar com una pausa en les alces de taxes en les pròximes reunions

D'aquesta manera, la *Fed assegura que tindrà en compte el progressiu enduriment de la política monetària i dels seus "efectes retardats" sobre l'activitat econòmica a l'hora d'aplicar noves pujades de tipus, així com a l'evolució de la inflació i del sector financer. En aquest sentit, l'organisme monetari assegura que "està preparada" per a "ajustar" la seva política monetària si "emergeixen riscos que impedeixin la consecució dels objectius del Comitè".

En el comunicat d'aquest dimecres, el banc central dels Estats Units també va fer una referència a les tensions del sector bancari i va assegurar que "el sistema estatunidenc és sòlid i resistent". Així mateix, l'entitat ha explicat que, després de les deu pujades consecutives dels tipus, l'activitat econòmica es va expandir "a un ritme moderat en el primer trimestre". La creació de llocs de treball "ha estat sòlida en els últims mesos i la taxa de desocupació s'ha mantingut baixa", mentre que "la inflació continua elevada", ha destacat.

Powell diu que aniran "reunió per reunió"

Malgrat la moderació de la inflació, de les tensions bancàries i del refredament de l'economia, Powell ha assegurat en la roda de premsa posterior al comunicat que la decisió sobre *pausar les pujades encara no està presa. "Avui no s'ha pres cap decisió sobre una pausa", ha apuntat el president de la *Fed. En aquest sentit, ha explicat que el límit de les alces dels tipus d'interès dependrà de les dades econòmiques de les pròximes setmanes i es realitzarà una "avaluació contínua" que es farà "reunió per reunió", va explicar.

"Les condicions en aquest sector han millorat àmpliament des de principis de març i el sistema bancari dels Estats Units és sòlid i resistent", ha subratllat el mandatari en referència al context actual del sistema financer. És per això que ha tornat a remarcar que la Fed continuarà monitorant les condicions del sector. Estem compromesos a aprendre les lliçons correctes d'aquests successos i treballarem per a evitar que fets com aquests tornin a ocórrer", ha destacat.