L'IBEX 35 tanca amb un acumulat positiu una setmana marcada pels resultats empresarials i les pujades de tipus d'interès. El selectiu espanyol, que perd un 0,1% aquest divendres, pren un respir i es revaloritza un 1,19% en la setmana, tancant així en zona de màxims anuals que va assolir ahir.

Tot això en una setmana en la qual tant la Reserva Federal (Fed) dels EUA i el Banc Central Europeu (BCE) han elevat els tipus d'interès en un quart de punt i el mercat ha digerit una notable quantitat de resultats empresarials i referències macroeconòmiques en forma de dades d'activitat econòmica (PIB) i inflació.

El principal indicador del mercat espanyol encadena així la seva tercera setmana consecutiva d'ascensos (la millor ratxa des d'abril) després que la Fed pugés aquest dimecres els tipus d'interès al 5,25-5,5% i el BCE fes el mateix dijous, fins al 4,25%, per aturar les respectives taxes d'inflació d'ambdues regions.

En aquest sentit, aquest divendres s'ha publicat que la inflació espanyola va augmentar un 0,1% el juliol en relació amb mes anterior i va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,3%, degut, principalment, a la pujada dels preus de carburants i dels paquets turístics; mentre que el PIB va créixer entre abril i juny un 0,4% (una dècima menys que en el trimestre anterior), mentre va moderar la seva taxa interanual més de dos punts, des del 4,2% del primer trimestre a l'1,8% en el segon, per la menor aportació del sector exterior.

Per la seva part, la inflació interanual d'Alemanya s'ha moderat al 6,2% i la subjacent al 5,5%; i, a l'altre costat de l'Atlàntic, la inflació PCE dels Estats Units -una de les mesures de referència de la Fed a l'hora d'avaluar la seva política monetària- s'ha moderat el juny al 3% en taxa interanual, en tant que la subjacent ha baixat fins al 4,1%. També als Estats Units es va conèixer ahir que el PIB va registrar un creixement del 0,6% en el segon trimestre de l'any (en termes anualitzats va accelerar la seva expansió al 2,4% des del 2% del primer trimestre).

Dins de l'IBEX 35, després de l'allau de resultats empresarials del primer semestre de l'any, es pot observar que la gran banca espanyola (els sis valors bancaris de l'índex, de gran pes en el còmput total) van guanyar 12.385 milions d'euros, gairebé un 21% més que en el mateix període de l'any passat.

Després de la suma de tots aquests factors, els avenços en el còmput setmanal han estat liderats per Fluidra (+16,34%); IAG (+6,93%); Unicaja (+6,84%); Indra (+6,38%); Telefónica (+5,45%); Cellnex (+4,46%); Banc Santander (+4,22%); ACS (+4,17%); Mapfre (+4,06%) i ArcelorMittal (+3,46%).

En l'extrem contrari, els valors més baixistes de la setmana han estat Acerinox (-3,96%); Caixabank (-2,89%); Amadeus (-2,52%); Bankinter (-2,46%); Grifols (-1,65%); Solaria Energía (-1,35%) i Endesa (-1,28%). La resta de places europees també ha registrat avenços en la setmana: París s'ha elevat un 0,59%; Londres un 1,52%; Frankfurt un 1,81% i Milà un 2,24%.

Lleuger descens en l'última sessió

El selectiu ha tancat aquest divendres amb una caiguda del 0,1%, malgrat que va arribar a penetrar per sobre de la barrera dels 9.700 punts durant la negociació, després de rebre una bateria de resultats empresarials per part de les seves cotitzades, el que no ha impedit que es mantingui en zona de màxims anuals i nivells que anteriorment no es veien des de febrer de 2020.

Dins de l'IBEX 35 s'han conegut aquest divendres els resultats de les següents cotitzades: Caixabank va elevar el seu benefici un 35,8% en el semestre i BBVA ho va fer en un 31% (els sis valors bancaris del selectiu eleven així el seu benefici conjunt en un 20%); Sacyr va guanyar un 52% més, en tant que Fluidra va reduir el seu benefici un 18% i Mapfre en un 6%. Per la seva part, el grup d'aerolínies IAG ha anunciat que, davant les pèrdues de l'any passat, aquest semestre ha guanyat 921 milions d'euros, i Amadeus ha duplicat el seu benefici, fins als 540 milions.

Davant d'aquesta conjuntura, dins del principal indicador borsari espanyol han destacat les pujades de Fluidra (+10,07%), IAG (+6,14%), Cellnex (+4,4%), Mapfre (+3,56%), Indra (+2,43%), BBVA (+1,55%) i Inmboliaria Colonial (+1,12%). En l'extrem oposat han figurat Amadeus (-4,42%), Rovi (-3,58%), Acciona (-2,68%), Banc Sabadell (-2,03%), Caixabank (-1,62%), Acerinox (-1,57%), Sacyr (-1,35%) i Acciona Energía (-1,17%).

A l'hora de tancament a Europa, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, baixava un 0,3%, fins als 84 dòlars, mentre que la Texas se situava en 79,76 dòlars, un 0,4% menys. Al mercat de les divises, la cotització de l'euro s'apreciava el 0,52% davant el "bitllet verd", a 1,1037 dòlars, en tant que l'interès del deute espanyol a llarg termini ha tancat en el 3,506% després de sumar tres punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en 101,7 punts.

Claus de la propera setmana

Dins de l'agenda dels mercats de la propera setmana, els analista de Renta4 han destacat la inflació de l'eurozona al juliol, així com el PIB del segon trimestre; mentre que als Estats Units es coneixeran dades d'ocupació (enquesta Jolts de juny i informe oficial d'ocupació i privat ADP de juliol) i indicadors d'activitat econòmica (elaborades per ISM).

Així mateix, el Banc d'Anglaterra farà la seva reunió de política monetària i a la Xina es publicaran dades d'activitat econòmica, mentre que la temporada de resultats empresarials donarà els seus últims cops de cua a ambdós costats de l'Atlàntic.