L'IBEX 35 es desperta aquest dilluns amb una pujada del 0,4%. El principal índex de la Borsa espanyola manté el nivell dels 9.300 punts bàsics, després d'una setmana d'alts i baixos que va començar amb pèrdues, però va acabar en positiu amb l'impuls dels Estats Units per l'aprovació de la llei sobre el sostre del deute que evitava l'impagament del país.

Una vegada finalitzat el conflicte del deute als Estats Units, els inversors ja estan pendents de les decisions que prenguin els bancs centrals en política monetària. Tant la Reserva Federal (Fed) com el Banc Central Europeu (BCE) es reuneixen la propera setmana per decidir si emprenen noves pujades en els tipus d'interès, seguint amb el cicle restrictiu per reduir la inflació.

Si bé s'esperava que l'organisme central nord-americà interrompés les alces aquest estiu, les expectatives s'han girat al costat contrari en les últimes setmanes, amb un mercat laboral creant ocupació a un ritme molt més gran de l'esperat pels experts. Per la seva part, des del BCE van avisar que la pujada serà de 25 punts bàsics i que aquest cicle d'encariment dels diners està arribant a la seva recta final.

En aquest sentit, el mercat serà atent a la presidenta del BCE, Christine Lagarde, qui compareix aquesta tarda davant de la comissió d'Assumptes Econòmics del Parlament Europeu per debatre l'efecte de la inflació i de l'enduriment de la política monetària sobre l'economia real. També es publiquen aquest dilluns dades macroeconòmiques com els PMI de serveis de diferents països europeus, de l'eurozona i dels Estats Units.

Així mateix, dimecres Inditex publica els comptes del primer trimestre del seu exercici fiscal. Les estimacions reflecteixen un nou rècord de beneficis per al grup tèxtil d'Amancio Ortega, acostant-se als 1.000 milions d'euros. La companyia, propietària de marques com Zara, Massimo Dutti o Pull&Bear va assolir divendres passat els 100.000 milions d'euros de capitalització borsària, la primera vegada que assoleix aquesta cota des que Marta Ortega agafés les regnes de l'empresa fundada pel seu pare.

Entre els valors més alcistes en els primers compassos de la sessió es troben Repsol (+1,03%), Bankinter (+1%), Merlin (+0,93%), Acerinox (+0,86%) i Grifols (+0,82%). Pel costat contrari, les companyies que més cauen són Fluidra (-0,65%), Inditex (-0,50%), Indra (-0,3%), IAG (-0,27%) i Aena (-0,27%). La resta de Borses europees es desperten amb París i Milà cotitzant pla, Londres avançant un 0,4% i Frankfurt un 0,2%.

Al mercat de matèries primeres, el petroli cotitza amb alces de l'1,5% després que la OPEP+ decidís aquest cap de setmana mantenir les seves retallades de producció sense canvis, estenent la mesura fins a finals de 2024. D'aquesta manera, el barril de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, cotitza en els 77,2 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate se situa en els 72,8 dòlars.

Al mercat de divises, l'euro segueix amb la tendència baixista de l'última setmana, davant un dòlar enfortit de nou per les perspectives que la Fed continuï pujant els tipus d'interès. Així, la divisa comunitària cotitza als 1,0693 bitllets verds. Al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol amb venciment a deu anys se situa en el 3,367%. Per la seva part, el Bitcoin se situa en els 26.700 dòlars i l'Ethereum en els 1.800 dòlars.