L'IBEX 35 ha conclòs el mes de novembre amb una revalorització de l'11,54%, la qual cosa suposa la millor dada mensual per al principal indicador del mercat espanyol des de novembre de 2020 (llavors es va elevar el 25,18% després de mesos de depreciacions per l'arribada de la pandèmia). El selectiu espanyol ha consolidat el nivell dels 10.000 punts -en concret, ha tancat aquest dijous en els 10.058,2 punts- després d'acumular tres mesos de caigudes des d'aquest juliol passat.

D'aquesta manera, acumula així des de començament d'any una pujada del 22,23% que li ha permès recuperar nivells que no es veien des de febrer de 2020, quan la pandèmia va irrompre als mercats; a més, aquesta jornada s'ha arribat a negociar intradia per sobre dels 10.100 punts, màxims des de 2018, si bé finalment aquest dijous ha tancat en taules (-0,04%).

Així, el mes de novembre, l'IBEX 35 ha acumulat fins a setze tancaments a l'alça davant sis sessions de caigudes, en tant que l'impuls alcista s'ha produït al llarg de la segona quinzena del mes davant de la perspectiva cada vegada més encoratjada -i participada fins i tot pels comentaris d'alguns membres dels bancs centrals- que els tipus d'interès es retallaran el proper any.

Aquest escenari es produiria a més, en un context marcat per la progressiva caiguda de la inflació i una desacceleració econòmica suau que esquivaria la recessió i brusques caigudes de l'activitat econòmica, de l'ocupació i dels beneficis empresarials.

En aquest sentit, es pot destacar que, precisament, en aquesta última sessió del mes s'ha conegut que la inflació interanual de la zona euro s'ha moderat al novembre més del previst, fins al 2,4%, mig punt percentual per sota de la dada del mes anterior i la seva lectura més baixa des de juliol de 2021, segons l'estimació preliminar de l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.

A més, s'ha publicat que la taxa d'atur de l'eurozona es va situar el mes d'octubre passat en el 6,5%, mínim de tota la sèrie històrica on roman estable des del mes de març passat malgrat la desacceleració econòmica, mentre que en el conjunt de la Unió Europea es va mantenir estable en el 6% per cinquè mes consecutiu.

Del seu costat, la inflació PCE dels Estats Units -una de les mesures de més referència de la Reserva Federal (Fed) a l'hora d'orientar la seva política monetària- a l'octubre s'ha moderat al 3% a l'octubre i la subjacent ha caigut fins al 3,5%.

En aquest context, tots els valors de l'IBEX 35 han acabat l'onzè mes de l'any amb avenços: els més significatius han correspost a Cellnex (+26,41%); Grifols (+22,48%) i Solaria (21,31%). Els grans valors del selectiu han firmat els següents guanys el mes: Inditex s'ha revaloritzat el 16,22%; BBVA el 14,61%; Banc Santander el 9,67%; Telefónica el 8,45%; Iberdrola el 8,05%; Caixabank el 7,72% i Repsol, la que menys ha avançat de tot l'índex per la seva exposició als vaivens del mercat de cru, ha sumat l'1,56%.

La resta de selectius europeus també ha firmat importants avenços al novembre, encara que cap com la plaça espanyola: Londres ha pujat l'1,8; Pariu el 6,17%; Milà el 7,19% i Frankfurt el 9,49%. Per la seva part, els índexs de Wall Street -a falta del tancament d'avui- pujaven en el mes entorn del 8% i el 10%.

Al mercat de matèries primeres, el barril de cru Brent, de referència a Europa, es depreciava el mes el 2,74% i se situava en els 82,7 -el passat dia 16 va tocar un mínim mensual en els 76 dòlars-, mentre que el barril WTI de Texas baixava el 6% i es negociava en 75,66 dòlars -va arribar a caure també el 16 fins a ños 72 dòlars-. El preu del petroli oscil·la avui pendent de la reunió de la OPEP+ (la reunió, de fet, estava prevista per a aquest cap de setmana passat), de la qual s'esperen noves retallades de l'oferta petroliera per impulsar el seu preu.

D'altra banda, l'euro s'apreciava el mes el 6% respecte al "bitllet verd", fins als 1,09 dòlars, davant d'aquesta perspectiva de baixada de tipus per part dels principals bancs centrals. Per la mateixa raó, l'interès del bo espanyol a llarg termini ha tancat novembre en el 3,466% després de restar 41 punts bàsics -l'equivalent a quatre dècimes- en l'esmentat període, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 102,2 punts.