La taxa d'inflació interanual de la zona euro s'ha moderat el novembre al 2,4%, mig punt percentual per sota de la dada del mes anterior i la seva lectura més baixa des de juliol de 2021, segons l'estimació preliminar de l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.

La moderació de l'escalada dels preus en la zona euro va obeir principalment a la caiguda de l'11,5% en el cost de l'energia, davant la baixada de l'11,2% d'octubre.

Per contra, l'encariment dels aliments no processats al novembre s'ha accelerat al 6,4% interanual des del 4,5% anterior.

En el cas dels serveis, els preus van pujar un 4% interanual, sis dècimes menys que a l'octubre, mentre els béns industrials no energètics es van abaratir unes altres sis dècimes, fins al 2,9%.

En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa interanual d'inflació al novembre ha estat del 4,3%, davant el 4,9% del mes passat, mentre que en deixar fora també l'impacte del preu dels aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent d'inflació s'ha moderat al 3,6% des del 4,2% previ.

Entre els països de l'eurozona, Bèlgica va registrar per segon mes consecutiu una caiguda interanual de la inflació, amb una lectura de -0,7% al novembre, seguida d'Itàlia i Finlàndia, amb taxes positives del 0,7% i del 0,8%, respectivament.

Les pujades més fortes dels preus el novembre entre els països de l'euro han correspost a Eslovàquia (6,9%), Croàcia (5,5%) i Àustria (4,9%).

La frenada en la pujada del cost de la vida en el conjunt de la zona euro suposa que Espanya, amb una inflació interanual del 3,2% al novembre, tingui un diferencial de preus desfavorable de vuit dècimes respecte de l'eurozona.