Inditex s'encamina a tancar un any de rècords. A més d'impulsar el seu negoci cada trimestre a batre noves marques, el gegant tèxtil està vivint un dels seus millors anys a la borsa espanyola i voreja ja els màxims històrics de cotització, superant un valor de 113.000 milions d'euros. La capitalització de mercat de companyia d'Amancio Ortega supera el que valen H&M, Primark i Uniqlo juntes i els analistes esperen que continuï ampliant l'avantatge davant els seus principals competidors.

La multinacional gallega va tancar la sessió de dilluns cotitzant en els 36,33 euros per acció, després d'avançar un 1,88%, vorejant els màxims històrics que va arribar a marcar el juny de 2017, quan els seus títols van tancar en els 36,66 euros. Amb aquest impuls, el seu valor continua escalant cap a cotes màximes i situant-se com a líder sense discussió de l'Ibex-35. Per observar l'avantatge, la segona empresa més gran per capitalització és Iberdrola, amb alguna cosa més de 70.000 milions d'euros.

Comparant amb el valor actual de les empreses de moda que competeixen contra Inditex, la firma espanyola se situa al cim sense a penes rival. La sueca H&M ostenta un valor de mercat de 23.900 milions d'euros, mentre que Associated British Foods, matriu de Primark, compta amb una capitalització borsària d'uns 20.300 milions d'euros. Fast Retailing, propietària de la japonesa Uniqlo, és la que més s'apropa al gegant que presideix Marta Ortega, amb un valor de 69.000 milions.

Inditex es revaloritza un 46% el 2023

Per la seva part, la xinesa Shein, que amenaça de liderar el sector gràcies a la seva agressiva estratègia low cost, no cotitza al mercat i no compte amb una valoració similar a la de la resta d'empreses. Si bé és cert que s'especula amb la seva possible sortida a borsa, les informacions sobre això donen un valor de 90.000 milions de cara a aquest possible salt al parquet. No obstant això, de l'última ronda de finançament que va rebre el gener passat es va extreure que el seu valor era superior als 64.000 milions de dòlars (60.000 milions d'euros).

D'aquesta manera, la companyia, propietària de marques com Zara, Pull&Bear o Massimo Dutti, acumula una revalorització de l'11,6% el mes de novembre i del 46,2% en el que portem de 2023. Una cosa que ha aconseguit gràcies als bons resultats aconseguits fins ara, amb 2.500 milions de beneficis i unes vendes de 16.851 en la primera meitat del seu exercici fiscal. El bon acompliment de la companyia ho demostren també la rendibilitat que genera l'empresa, per sobre de qualsevol dels seus rivals del sector tèxtil.

Segons els seus últims comptes, corresponents a la primera meitat del seu any fiscal, el marge brut d'Inditex es va situar en el 58,2% de les vendes i el marge operatiu va ser del 18,8%. Si s'observa el marge net aconseguit per Inditex entre febrer i juliol, aquest es va situar en el 14,9%, per sobre de l'11,1% de Fast Retailing (Uniqlo), del 8,8% de Primark o del 3,4% de H&M en el mateix període. Un avantatge que ha aconseguit consumar gràcies també a l'estalvi de costos i l'optimització del seu negoci.

Els analistes preveuen més pujades

La pròxima cita d'Inditex per conèixer la seva evolució financera serà el pròxim 13 de desembre, quan presentarà els resultats del tercer trimestre del seu exercici. Més tard, al març, ajustarà comptes del seu any complet, encaminat a ser un any de rècord. És per això que els analistes estimen que la multinacional continuarà revaloritzant-se i alguns fixen el seu preu objectiu en els 40 euros per acció, com ocorre en el cas de Jefferies.

Des de la firma d'anàlisi creuen que les millores dels guanys obtinguts per la companyia fins ara han estat un factor clau per al seu rendiment, en un context marcat pel descens del consum a Europa. D'aquesta manera, Jefferies espera que la propietària de Zara continuï mantenint la solidesa mostrada, malgrat els riscos per al creixement com les condicions meteorològiques. L'expansió pels Estats Units, o l'impuls del canal online donen motius als analistes per confiar en l'acompliment de la tèxtil.

"En un món d'incerteses verticals, Inditex ofereix forts guanys de participació, una fossa competitiva cada vegada major, una fortalesa sense precedents i una mica d'avantatge per a la Xina. Tot això embolicat en una valoració poc exigent. La previsió de caixa neta de gener de 2024 d'11.900 milions d'euros hauria de fer costat a un altre període de distribució excepcional de dividends", assenyalen des de la firma d'anàlisi.

També des de Barclays han valorat positivament Inditex recentment, encara que fixen el seu preu objectiu en els 32 euros per acció. No obstant això, consideren que la companyia presentarà uns "sòlids" resultats en el tercer trimestre. L'entitat preveu un creixement de les vendes de dos dígits en moneda constant per a Inditex i una millora del marge brut. Barclays creu que l'evolució dels ingressos sembla "resistent" i preveu un augment de les vendes a moneda constant del 12%.