El Govern obre un pla econòmic que consistirà, en línies generals, en traslladar les oficines bancàries a aquells punts on, ara mateix amb l'auge de la digitalització i la pèrdua de densitat de població en alguns municipis, no compta amb aquest servei. La consellera d'Empresa, Natàlia Mas Guix, ha declarat que es tracta "d'engegar un pla ambiciós per desplegar un servei d’oficina bancària mòbil".

Despoblació i digitalització

Aquest servei inclourà caixers automàtics i altres tipus de serveis financers i arribarà als 503 municipis sense oficina bancària de Catalunya. Amb les dades totals, la consellera assegura que es traslladarà aquest servei al 53% d'aquells pobles catalans que ara no compten amb aquest servei. En els darrers 15 anys, han desaparegut el 73% de les oficines a Catalunya i s'ha passat de tenir més de 8.200 oficines l'any 2008 a 2.200 en el tancament de l'any passat, el 2022. Mas Guix conclou amb dades que "503 de 947 municipis no disposen de cap oficina bancària" i la intenció és engegar-ho després de l'estiu.

L'objectiu del Govern és treballar per l'equilibri territorial, tot i que subratllen que la regulació del sector financer és una competència estatal. "Vista la manca d'iniciativa per part de l'Estat, ens activem per posar en marxa solucions reals", lamenta la consellera. A més, ha reiterat que el servei va més enllà de disposar en efectiu: "També es podrà rebre assessorament i qualsevol servei que un ciutadà rebria si va a una sucursal bancària".

La posada en marxa serà d'una periodicitat quinzenal per a cada municipi, amb una presència de dues vegades al mes per a cadascun d'ells. Es tracta d'assegurar una inclusió financera. Cal tenir en compte que aquest servei es complementa d'altres que les entitats privades bancàries han incorporat després de decidir tancar algunes sucursals.

Què fan els bancs?

A tall d'exemple, CaixaBank compta amb un total de 17 oficines mòbils fora de Catalunya que ofereixen el seu servei a onze províncies de sis comunitats autònomes: Àvila, Burgos, Castelló, Ciudad Real, Granada, Guadalajara, La Rioja, Madrid, Segòvia, Toledo i València. A Segòvia especialment, les oficines mòbils de CaixaBank atenen un total de 91 poblacions i recorren una mitjana mensual de 7.000 quilòmetres amb un programa d'èxit. Sobre el cost, Mas Guix ha assegurat que si depengués del Govern aniria a càrrec de les mateixes entitats financeres, però ha insistit que la Generalitat no té competències sobre la regulació del sector.

Ayuso ho va incorporar el 2021

Si ampliem la mirada, a tota Espanya hi ha zones considerades en risc d'exclusió financera i que ja suposen prop de 250.000 espanyols que ho pateixen, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La iniciativa a Catalunya es diferencia perquè, de moment, no s'ha anunciat la col·laboració amb cap banc concret. Sense anar més lluny, la Comunitat de Madrid ja va engegar un projecte similar amb CaixaBank el 2021 per estendre el servei d'oficina bancària mòbil a 41 municipis de la regió, oferint assistència financera presencial i personalitzada a més de 62.000 veïns. El tret de sortida va comptar amb una posada en escena de la mateixa presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i cobreix una demanda del 73% de la població, especialment per als majors de 60 anys per franja d'edat.