Poques diferències hi ha hagut en el to i missatge del discurs de la consellera d’Economia Natàlia Mas, aquest dimecres a la Reunió del Cercle d’Economia, i el que va pronunciar el dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès. La consellera també ha demanat als empresaris, i implícitament al Cercle, que deixin de banda els discursos “apocalíptics” sobre la situació de l’economia catalana, perquè “l’economia catalana avança en la bona direcció, amb molt camí per recórrer i molt marge de millora”. Així ha obert la seva intervenció la consellera Mas, en la que ha aprofitat per esgrimir els greuges que pateix Catalunya en termes de finançament “amb decisions deliberades que perjudiquen a tothom”. "L'última dècada els ingressos de l'administració central han crescut més del doble que les comunitats tot i que les comunitats són l'administració que tenen més pressió per finançar els serveis públics", ha dit la consellera. Per aquests i altres factors, la titular d’Economia considera que disposar d’un context econòmic com l’actual és “una heroïcitat”. En el torn de preguntes, ha negat que Catalunya hagi patit una "fuga d'empreses", perquè comparant dades amb Madrid, d’allà també marxen empreses, ha afirmat.

Segons dades de la Generalitat, des del 2017 al 2022 un total de 8.753 empreses han mogut la seva seu social des de Catalunya a altres comunitats, mentre que un total de 8.921 empreses s'han traslladat des de Madrid a altres autonomies. En termes de saldo net, és a dir, tenint en compte les empreses que han mogut la seva seu social a altres autonomies i les que han decidit situar el seu domicili social a Catalunya, la comunitat catalana ha registrat des del 2013 un saldo net superior a la Comunitat de Madrid, segons el govern català. La consellera Mas ha admès que "el 2017 hi va haver un procés de canvis de domicili social", referint-se als moviments empresarials motivats per la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència a Catalunya, però que “el que cal és veure la realitat i què té més impacte”, si les que marxen o les que es creen.

Davant dels empresaris, Mas també ha posat l'accent en el "dèficit fiscal crònic" de Catalunya, que ha xifrat fins als 20.000 milions d'euros, sumat a la "greu i alarmant" baixa inversió en infraestructures per part del govern espanyol i les seves empreses públiques estatals. En aquest sentit, ha assegurat que mentre la mitjana d'inversió a la Comunitat de Madrid ha estat del 122% des del 2015, a Catalunya s'ha situat en el 62%. “Només en un any, de tota la sèrie, la inversió a Madrid es va situar per sota del 100%. Va ser l’any 19, el 99%”, ha recalcat.

En la mateixa línia, ha esmentat els incompliments de la LOFCA, la llei de finançament autonòmic. “Portem gairebé 10 anys amb un model caducat i que s’hauria d’haver revisat l’any 2014. Des del 1987, any del primer model, mai un sistema de finançament s’havia mantingut sense canvis durant tant de temps”. Natàlia Mas ha denunciat l'"ofec inacceptable" a què sotmet l'Estat a les comunitats, ja que el 2024 l'administració de l'Estat es reserva "unilateralment" el marge de dèficit i obliga les comunitats a tenir dèficit zero i als ajuntaments a tenir superàvit. "És un ofec inacceptable exigir que ajustin els altres, i precisament les administracions que sostenim els principals pilars de l'estat del benestar i que també hem d'executar inversions estratègiques pel territori", ha criticat Mas, que ha deixat clar que ho continuarà denunciant.

Sobre les bondats de l’economia catalana, la consellera s’ha referit als sectors més punters, vinculats al valor afegit i la tecnologia, i ha fet un repàs dels projectes tractor que el Govern té sobre la taula, com ara la nova fàbrica de xips a Cerdanyola, o la creació del Centre Nacional de Teràpies Avançades (CNTA), una infraestructura que s’encarregarà de garantir la connexió entre la generació de teràpies avançades en el marc dels sistemes públics de salut i de recerca i innovació, i el teixit industrial. I també la inversió en una planta, que s’ubicarà al port de Barcelona, on assajar productes i tecnologies innovadores basades en proteïnes alternatives i al Baix Penedès hi projectem IDIADA-2, un complex d’instal·lacions per desenvolupar tecnologia al voltant del vehicle autònom.