Tot gira entorn de la previsió dels inversors sobre els tipus d'interès. El convenciment, potser prematur, que la Reserva Federal i el Banc Central Europeu es mostraran menys durs en les seves pròximes intervencions sobre tipus explica tant el bon comportament dels bons com de les borses, que en el cas d'Europa ja acumulen una rendibilitat del 10% davant el 5% als Estats Units.

I aquesta menor aversió al risc es combina amb la por de quedar-se fora de la pujada, propiciant moviments que, com indiquen els analistes de Renta 4, "han arribat de manera desordenada i molt poc analítica, responent, almenys en una part, a impulsos dels grups d'inversors no professionals que es mouen de manera coordinada per les xarxes socials". A més de les criptodivises i molt especialment el bitcoin, que puja el 28% en les dues setmanes de l'any, comencen a aparèixer històries de valors mems que també van ser un clar símptoma dels excessos de la liquiditat als mercats.

La firma de borsa creada per Juan Carlos Ureta apunta com a exemple d'això Bed Bath & Beyond (BB&B), l'empresa fundada el 1971 que va sortir a borsa el 1992 i que en el seu moment va arribar a ser l'emblema per excel·lència dels grans magatzems als EUA. La seva cotització, que fa una dècada va arribar a estar per sobre dels 80 dòlars, va tancar divendres passat en 3,66 dòlars després d'una agitada setmana en què, malgrat els intensos rumors de possible suspensió de pagaments, va pujar un 68% en la sessió de dimecres, si bé a continuació va caure un 30% en la sessió de tancament setmanal de divendres.

Bed Bath & Beyond puja un 68% en una sessió malgrat els rumors de suspensió de pagaments

Tal com indiquen aquests analistes, és difícil trobar una explicació a aquest comportament borsari tan caòtic sense recordar els episodis de les conegudes com a "mem estocs", que van protagonitzar alguns dels moments especulatius més memorables de l'any 2021. De fet, BB&B ha estat en diversos moments un d'aquests "mem estocs", mogut pels influencers financers de les xarxes socials.

Els seus moviments alcistes han vingut acompanyats de moments en què el mercat apuntava a una relaxació de la política monetària nord-americana. Concretament, es van produir el març i l'agost de l'any passat, juntament amb aquest gener d'eufòria als bons. En el cas del 10 anys nord-americà ha passat d'una rendibilitat a finals de 2022 del 3,87% fins al 3,47% que es mou avui.

Des d'aquesta casa de valors demanen cautela perquè la mateixa Fed està dient, cada vegada que té ocasió, que continua normalitzant i que no li agrada gens l'excés de liquiditat que encara veu al mercat, una de les manifestacions de la qual són, precisament, els moviments dels "mem estocs". A més, per al control monetari a la Fed no li interessen unes borses alcistes que incrementin la liquiditat del sistema.

GameStop com a paradigma

Potser, la més sorprenent va ser l'eufòria de les accions mem amb GameStop al capdavant. Una petita botiga de videojocs que els petits inversors van voler defensar de les posicions baixistes (apostaven per la caiguda del preu) dels hedge funds, mentre guanyaven diners. Aquest agrupament de petits estalviadors, fins i tot nostàlgics clients de GameStop, va necessitar les xarxes socials, d'una plataforma —RobinHood— disposada a no cobrar comissions i del molt temps ociós que va portar el confinament de la covid-19 i també dels xecs estímul del govern nord-americà. La botiga de videojocs la van seguir molts altres valors petits, assetjats pels hedge funds i fàcils de manipular entre un nombrós nombre d'accionistes. Els cinemes AMC van ser un altre dels mems més populars.

Un fenomen de les accions mems no gaire rellevant en xifres ja que mouen uns 30.000 milions de dòlars. Des de MyInvestors apunten que "aquestes estratègies tendiran a desaparèixer perquè al final en el preu de les accions manen els fonamentals. Moltes de les expectatives de pujades estaven basades en històries desenraonades. A més, els fons baixistes han tancat les seves posicions i la major part de les mems ha patit pèrdues entre el 70% i el 80% del seu valor", expliquen. Així, GameStop, que ara cotitza en els 21,8 dòlars per acció ha pujat l'any un 27% al mercat nord-americà, encara que va arribar a valer el gener de 2021 81 dòlars l'acció (venia de poc més de 4 dòlars).

  • Els analistes de la plataforma social eToro discrepen d'aquesta visió del final de les mems. "L'auge de l'inversor minorista va ser inicialment descrit com un fet aïllat impulsat pel confinament de la pandèmia. Tanmateix, les bases d'aquest moviment són estructurals i anteriors als confinaments; entre aquestes bases es troben el creixement de les comunitats d'inversió en línia, les eines d'anàlisi en línia, la introducció de la inversió sense comissions i la propietat fraccionada d'accions", expliquen. I afegeixen: "creiem que les accions de 'mems' han arribat per quedar-se i prova d'això és el llançament de fons d'inversió cotitzats que imiten les estratègies dels inversors minoristes", conclouen.