Els principals mercats de valors a Àsia han registrat aquest dilluns pèrdues enmig de la inquietud per la crisi bancària que va començar als Estats Units i va afectar posteriorment l'entitat suïssa Credit Suisse. Els números vermells han predominat als principals índexs asiàtics, malgrat l'acord assolit que permetrà que el banc suís UBS absorbeixi a Credit Suisse amb el suport del Govern Suís.

El principal índex del parquet de Hong Jong, l'Hang Seng, s'ha desplomat 654,09 punts, un 3,35%, malgrat que l'Autoritat Monetària de la regió semiautònoma xinesa ha aplaudit aquest dilluns l'acord assolit a Suïssa per a l'absorció de Credit Suisse. Encara que l'exposició de la banca hongkonguesa a Credit Suisse és mínima, el diari local South China Morning Post ha atribuït les pèrdues a "la preocupació per una creixent crisi financera global després de les pèrdues imposades als inversors en la fusió forçada d'UBS i Credit Suisse".

"Fortalesa" del sistema financer

Al Japó, el principal índex de la Borsa de Tòquio, el Nikkei, que agrupa als 225 títols més representatius del mercat, ha tancat amb unes pèrdues de l'1,42%, amb caigudes a tres dels principals bancs nipons: Mitsubishi UFJ (1,84 %), Mizuho (2,33 %) i Sumitomo Mitsui (1,67%). El ministre de Finances japonès, Shunichi Suzuki, ha indicat aquest dilluns que el país vigila amb "precaució" les tendències que es puguin produir al mercat financer després de l'absorció del banc suís.

A Corea del Sud, l'indicador de referència del parquet de Seül, el Kospi, ha caigut un 0,69%, mentre que el selectiu STI del parquet de Singapur acumulava a mitja jornada unes pèrdues de l'1,29%. El banc central de Singapur, un dels principals centres financers a Àsia juntament amb Hong Kong, ha garantit que Credit Suisse podrà continuar operant en la ciutat-Estat "sense restriccions", pocs dies després d'assegurar la fortalesa del seu sistema financer, malgrat la crisi. La majoria de les borses al Sud-est Asiàtic també han acumulat números vermells, inclosos els principals selectius de Kuala Lumpur (- 0,64%), Jakarta (- 0,92) i Manila (- 0,29).

Temors de contagi

L'actual crisi bancària es va desencadenar als Estats Units quan van entrar en fallida algunes entitats, inclòs el Silicon Valley Bank (SVB) el 10 de març i, dos dies més tard, el Signature Bank, exposat a les criptomonedes. La caiguda del SVB, exposat a les empreses tecnològiques i afectat per la pèrdua de valor dels bons del Tresor per la pujada dels tipus d'interès, és la fallida més gran d'un banc als Estats Units des del col·lapse del Washington Mutual el 2008.

Credit Suisse, un dels bancs menys afectats en la crisi de fa 15 anys, es va desplomar en borsa un 25% el passat 15 de març, la qual cosa va provocar temors de contagi i que el Banc Nacional de Suïssa li concedís un préstec de 54.000 milions de dòlars.