La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) es prepara per a la regulació europea dels criptoactivos i centrarà els seus esforços en evitar abusos de mercat. Per a això, entrenarà els seus tècnics amb formacions intensives, elaborarà un manual per a aquells proveïdors de serveis cripto que vulguin obtenir l'autorització pertinent i augmentarà el control en matèria de publicitat per a aquest tipus de serveis d'inversió.

L'organisme presidit per Rodrigo Buenaventura acaba de presentar el seu nou pla d'activitats per a 2024, amb el focus posat en les criptomonedes, la ciberseguretat i la Intel·ligència Artificial (IA). La prioritat del supervisor dels mercats espanyols és preparar el terreny per al Reglament sobre els mercats de criptoactivos (MiCA) i per al Reglament sobre resiliència operativa digital del sector financer (DAURA), específicament en matèria de ciberseguretat.

En aquest sentit, el responsable de l'entitat va destacar durant la presentació que "l'inversor no ha de confondre el fet que en estar regulada ja no tenen risc", amb referència a la nova normativa que està per arribar. D'altra banda, va recordar que "no és la mateixa regulació que la dels instruments financers" i que va recordar abans del col·lapse de FTX per frau i blanqueig del seu propietari Sam Bankman-Fried, quan "la percepció del risc era inferior", per la qual cosa serà un element a tenir en compte.

La CNMV haurà de vigilar manipulacions del mercat

Les normes de la llei MiCA es començaran a aplicar el juny de 2024, però no ho faran en la seva totalitat fins al 30 de desembre del mateix any, quan els proveïdors de serveis de criptoactivos a tercers (CASP) podran ser autoritzats. Amb la seva entrada en vigor, obligarà tots els països de la Unió Europea a establir un nou marc supervisor sobre aquests productes financers, que s'haurà d'aplicar amb "un enfocament homogeni".

Aquests proveïdors podran gestionar una plataforma de negociació de criptoactivos, de manera que, a partir de la seva autorització, "la CNMV exerciria les funcions relatives a l'abús de mercat en la negociació dels criptoactivos subjectes a l'esmentat reglament", segons detalla l'organisme al document que recull les seves línies estratègiques per a aquest any. Per tant, d'igual forma que ocorre amb les empreses cotitzades, MiCa abordarà la manipulació de mercat i l'ús d'informació privilegiada.

A més, la CNMV haurà d'intensificar les seves tasques de supervisió sobre els riscos que les criptomonedes poden provocar, més enllà de les mateixes tasques que ja exerceix. En aquest sentit, haurà de posar especial atenció a "la prestació de serveis transfronterers o serveis dissenyats intencionadament per eludir la supervisió, que precisarà la col·laboració amb altres supervisors."

Entrenament intensiu per als tècnics

La CNMV reconeix que el reglament "resulta complex" pels components tecnològics sobre els quals tracta i que es basa en nous models de negoci i propostes financeres "que evolucionen ràpidament". És per això que l'entitat que presideix Bonaventura entrenarà els seus tècnics amb formacions intensives en criptomonedes i la legislació específica per evitar, entre altres coses, abusos al mercat.

Si bé la CNMV ja va oferir formacions generals durant 2023, per a aquest any "es realitzarà una formació específica i intensiva en criptoactivos i el Reglament MiCA" per als tècnics que seran responsables de supervisar els diferents àmbits d'aquesta normativa. D'aquesta manera, organitzarà un programa intern específic i de llarga durada per aprofundir en aquestes matèries de cara a la futura supervisió dels mercats i proveïdors de serveis de criptoactivos.

De forma paral·lela, el supervisor organitzarà grups de treball amb el sector "per aconseguir una capacitació pràctica i orientada" a l'aplicació de MiCA i que permeti a la CNMV conèixer en detall el funcionament dels proveïdors de serveis de criptomonedes, "juntament amb els processos d'emissió de criptoactivos i els diferents models de negoci".

Un manual per a proveïdors i més control a la publicitat

La normativa impulsada des de Brussel·les suposa que la CNMV rebrà els denominats llibres blancs de criptoactivos de les emissions o les admissions a negociació, juntament amb una sèrie de documents addicionals. Tota aquesta informació haurà de comunicar-la i enviar-la a l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA), així com als supervisors dels països de la UE on es vagi a oferir o admetre negociació. Per gestionar aquesta allau d'informació, l'organisme desenvoluparà una aplicació informàtica, tant per rebre i gestionar internament, com per enviar els documents a les autoritats corresponents.

Respecte als proveïdors, l'objectiu dels tècnics serà anticipar-se a l'interès en la prestació de serveis de criptoactivos, per evitar "colls d'ampolla a inicis de 2025", segons va explicar el president de la CNMV. D'aquesta manera, enviarà una sol·licitud d'informació a les entitats inscrites en el registre de proveïdors de serveis amb potencial interès.

D'altra banda, elaborarà un manual sobre els processos per a l'autorització i inscripció de proveïdors de serveis sobre criptoactivos, per facilitar el procés i proporcionar una guia sobre la documentació i informació exigibles. A més, definirà la informació mitjançant "fitxers estandarditzats d'intercanvi de dades" o, en el seu cas, el desenvolupament d'una circular.

Finalment, un altre dels pilars de l'estratègia que ha marcat per a 2024 el supervisor és augmentar el control de la publicitat sobre criptoactivos per alertar sobre els seus riscos. Bonaventura vol revisar la circular relativa a la publicitat d'aquests productes "amb l'objectiu de realitzar les adaptacions necessàries derivades de l'experiència supervisora dels últims anys" i per ajustar-la al reglament MiCA, entre altres aspectes.