L'IBEX 35 torna a tancar una altra jornada en vermell per les noves turbulències de la banca. El principal índex de la Borsa espanyola cau un 1,98% en la sessió d'aquest divendres i se situa en els 8.792 punts bàsics, arrossegat pels valors lligats al sector financer amb especial afectació per a Bankinter i Sabadell. Tot i així, el selectiu espanyol aconsegueix tancar la setmana en positiu. Els parquets europeus també registren pèrdues, en una sessió marcada pel temor d'un altre col·lapse bancari, aquesta vegada de Deutsche Bank.

L'entitat alemanya es despertava amb caigudes de fins al 14%, que finalment s'han reduït fins a gairebé el 9% al tancament del mercat. Dijous a la nit els CD (Credit Default Swaps) de l'entitat van ascendir a 173 punts bàsics des dels 142 punts bàsics i van encendre les alarmes, ja que es tracta d'un tipus de derivat financer que mesura el risc de crèdit dels bons emesos per una empresa.

Es tracta de l'augment més gran registrat un dia per Deutsche Bank, situació que ha disparat la preocupació entre els inversors. Així mateix, l'entitat va anunciar que planeja redimir 1.500 milions de dòlars de deute subordinat el 24 de maig, abans del seu venciment el 2028. El banc va assegurar que compta amb "totes les aprovacions reglamentàries requerides" per a aquesta decisió, però no ha estat acollit amb bon peu al mercat.

Per la seva part, el canceller alemany, Olaf Scholz, va voler llançar un missatge tranquil·litzador i va assegurar aquest divendres que "no hi ha motiu per estar preocupat" i va destacar que "és un banc molt rendible". També la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha reiterat avui el seu missatge de calma i ha traslladat als caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea que l'entitat està "plenament equipada" per proporcionar liquiditat al sistema financer en cas que fos necessari.

Tanmateix, a l'altre costat del bassal, els màxims responsables de la supervisió dels mercats i del sistema financer s'han reunit d'urgència aquest divendres. La Secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ha convocat al Consell de Supervisió de l'Estabilitat Financera per tractar la crisi bancària actual marcada per les fallides de Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, el rescat de Credit Suisse i el temor que s'estengui a altres entitats.

La caiguda del banc alemany ha provocat el contagi en la resta de mercats, amb especial afectació en les entitats del sector financer. A Espanya, els bancs han llastat l'IBEX 35 a protagonitzar un nou divendres negre i tancar la setmana per sota dels 9.000 punts. Bankinter encapçala les caigudes (-5,38%), seguit de BBVA (-4,43 %), Banc Sabadell (-4,28 %), Unicaja (-4,06 %) i Santander (-3%). CaixaBank és el banc que menys ha caigut, amb un descens del 2,95%.

Grifols (-3,5%), Ferrovial (-3,23%) o ACS (-3,14%) són altres de les grans companyies que més cauen aquest divendres. Pel costat contrari, només Cellnex es revaloritza en la jornada amb una pujada de l'1,34%, després que el multimilionari Chris Hohn es convertís en màxim accionista de la companyia catalana amb el 9% del capital i demanés el cessament del president del Consell i dos consellers més.

La resta de borses europees tanquen en vermell, amb Milà caient un 2,23%, París un 1,74%, Frankfurt un 1,66% i Londres un 1,26%. Entre els bancs europeus arrossegats pel pànic inversor, destaquen també UBS, BNP Paribas, Société Générale, ING o Commerzbank, que es deixen entre 3l 3% i el 6% del seu valor en la sessió d'aquest divendres.

Al mercat de matèries primeres, el petroli cau a prop d'un 2% al tancament del mercat europeu. El cru Brent, cotitza en els 74,5 dòlars per barril, mentre que el West Texas se situa en els 68,7 dòlars per barril.

Al mercat de divises, l'euro corregeix fins als 1,07 des dels 1,09 bitllets verds que va arribar a assolir el dia anterior al caliu de les pujades de tipus del BCE i la previsible relaxació de la Reserva Federal (Fed) en la seva política monetària. Al mercat de deute, la rendibilitat exigida al bo espanyol a deu anys se situa en el 3,176%.

Per la seva part, les principals criptomonedes cotitzen amb lleugeres correccions a la baixa. El Bitcoin se situa en els 27.800 dòlars, mentre que l'Ethereum se situa en els 1.700 dòlars. Un altre dels actius que ha agafat protagonisme en els últims dies pel seu valor com a refugi davant de la incertesa financera, l'or, també cau aquest divendres, encara que cotitza fregant els 2.000 dòlars l'unça.