Cellnex té un nou màxim accionista. L'inversor britànic Sir Christopher Anthony Hohn, conegut com a Chris Hohn al món financer, ha superat el 9% del capital a Cellnex, la qual cosa el converteix en l'accionista més gran de l'empresa catalana de telecomunicacions. El moviment es produeix a penes dues setmanes després que l'inversor augmentés fins al 7% la seva participació en la companyia.

Hohn ha notificat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) un increment del voltant del 2% de la seva participació, fins i tot un 9,032%, articulada a través d'un 3,19% en possessió directa i un 5,9% a través del seu vehicle d'inversió The Children's Investment Master Fund (TCI), conegut per les seves posicions activistes.

Aquesta participació li serveix per situar-se per sobre d'Edizione, el hòlding de la família Benneton, i el fons sobirà de Singapur, GIG, que compta amb un 7% dels títols de la firma. D'aquesta manera, també supera la resta d'accionistes de l'empresa, entre qui es troben BlackRock, Criteria Caixa, Norges Bank i Canada Pension Plan Investment Board.

Demana el cessament del president del Consell i d'uns altres dos consellers

Alhora, segons el Financial Times, Hohn ha remès una carta al Consell d'administració de la companyia en el qual reclama el cessament del president de l'òrgan, Bertrand Khan, i de dos dels seus membres. El motiu és accelerar la selecció d'un conseller delegat que reemplaci a finals de juny a Tobías Martínez, que deixarà la companyia per decisió pròpia després d'una etapa d'expansió internacional.

D'altra banda, els altres dos consellers la sortida dels quals ha demandat el multimilionari i actual màxim accionista de Cellnex han estat l'independent Peter Shore i la consellera dominical, a proposta de GIC, Alexandra Reich. “Hem perdut la confiança en aquests consellers”, ha assegurat Hohn, en una carta enviada al consell d'administració i filtrada al diari britànic. A més, ha proposat substituir a un d'ells per un directiu de TCI.

En aquest sentit, Hohn vol assegurar un seient en el consell d'administració de la companyia per al directiu Jonathan Amouyal. Segons la carta remesa a l'òrgan, l'inversor espera que aquest nomenament es realitzi a través d'un diàleg constructiu, encara que assenyala que “si no és possible, es proposarà la seva elecció en la pròxima junta d'accionistes”, afirma.

TCI va desembarcar en el capital de Cellnex el 2021 i és present en altres companyies espanyoles, com Aena o Ferrovial. Les accions de Cellnex han pujat un 1,02% en la sessió d'aquest dijous i cotitzen a 33,55 euros, amb un repunt de més del 7% des de començament d'any. Després del seu augment de pes en el capital, Hohn compta amb un paquet d'accions valorat a preus de mercat en alguna cosa més de 2.140 milions d'euros.