Les turbulències al sector financer continuen un divendres més. La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ha convocat aquest divendres una reunió d'urgència amb els reguladors financers dels Estats Units. Els màxims responsables debaten sobre el context actual en una reunió extraordinària del Consell de Supervisió de l'Estabilitat Financera.

Així ho ha assenyalat el Departament del Tresor a través d'un comunicat aquest divendres, on explica que es tracta d'una reunió a porta tancada i no dona més detalls sobre la reunió ni sobre possibles declaracions al terme d'aquesta. Els fets es produeixen després que Yellen assegurés que els contribuents no assumiran les pèrdues dels bancs que trenquin, com en el cas del Silicon Valley Bank (SVB) o Signature Bnak, on van haver d'intervenir per salvaguardar els dipòsits bancaris no assegurats.

No obstant això, la mandatària va avisar que ni els accionistes ni els tenidors de bons estan protegits pel govern estatunidenc. Declaracions que no han agradat els mercats, que cauen bruscament en la sessió d'avui pel pànic a un nou col·lapse bancari, en aquest cas de Deutsche Bank. D'aquesta manera, els continus vaivens de la banca per SVB, Credit Suisse i ara el banc alemany han desencadenat el pànic borsari i la por d'un efecte contagi a gran escala continua pesant entre els inversors.

Així mateix, en resposta a una pregunta al Senat nord-americà sobre els riscos al sector financer no bancari, Yellen va assenyalar dimecres passat que el consell de supervisió estava treballant en una guia revisada que restauraria la capacitat de l'organisme per designar institucions financeres no bancàries com a sistèmicament importants. Una mesura que sotmetria a les institucions designades a una regulació més estricta.

És per això que Yellen ha convocat la reunió d'aquest divendres per al comitè de supervisió de l'estabilitat financera (FSOC), compost per la mateixa secretària del Tresor, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, el president del regulador dels mercats (SEC) i el director de l'oficina del consumidor financer, entre altres. Fins a nou membres d'organisme governamentals componen aquest consell, que és un òrgan consultiu, més un conseller independent.

Tots ells compten amb dret a vot, mentre que existeixen altres cinc consellers que no voten, entre els quals es troben un supervisor dels bancs estatals i un altre de les asseguradores. El FSOC va ser creat l'any 2010 durant el mandat de Barack Obama (2009-2017) com a president del país nord-americà i a conseqüència de l'esclat de la crisi financera de 2008. L'objectiu del consell és vigilar l'estabilitat del sistema financer dels EUA