El mercat financer causa la seva següent víctima, Deutsche Bank. La crisi bancària, que va començar als Estats Units amb la caiguda de Silicon Valley Bank el passat 10 de març i va acabar el cap de setmana passat amb la fusió d'urgència de Credit Suisse per part d'UBS, està arrossegant als bancs de tot el món en borsa, però l'alemany, que aquest divendres es deixa més d'un 13%, està sent el més perjudicat.

Dijous a la nit els CD (Credit Default Swaps) de l'entitat van ascendir a 173 punts bàsics des dels 142 punts bàsics del dia anterior i van encendre les alarmes. Es tracta d'un tipus de derivat financer que mesura el risc de crèdit dels bons emesos per una empresa, i el seu augment (el major registrat un dia en Deutsche Bank) ha disparat la preocupació pel banc, que ja arrossega diverses jornades de caigudes. De fet, les accions de l'entitat perden des de començament d'any més d'un 20%.

Els CDS subordinats de Deutsche Bank també s'han disparat per sobre dels 200 punts bàsics, el nivell més alt des del 2019. "El clima és de total desconfiança, l'entitat anuncia que vol amortitzaria 1.500 milions de dòlars de bons de nivell 2, cosa que hauria de ser positiu, i passa tot el contrari, es tornen a deslligar les tensions sobre aquest banc. Les assegurances d'impagament (com també es coneixen els CDS) arriben al nivell màxim en 4 anys i les accions es desplomen", expliquen des de XTB.

Les preocupacions sobre l'estabilitat dels bancs europeus van en augment i Deutsche Bank no és l'únic que es tenyeix de vermell aquest divendres. Quan semblava que el nerviosisme i la por d'una explosió de la indústria bancària en l'àmbit internacional s'estava mitigant, l'enfonsament en borsa de la companyia alemanya ha reactivat aquest temor d'un efecte contagi que, amb la crisi de Credit Suisse, es va manifestar a tots els parquets borsaris del Vell Continent.

Malgrat que, de moment, la situació no és tan descontrolada com va ser-ho la del banc helvètic, la caiguda de Deutsche Bank en el DAX 30, que, a aquesta hora, és superior a un 13%, ha tornat a generar por a totes les borses europees i, especialment, a la banca del Vell Continent.

De moment, el banc alemany es manté a prop dels 8 euros per acció, sent aquest el seu nivell més baix des de l'octubre passat. Els analistes i experts van insistir que els bancs amb una estructura financera més feble serien els més afectats per la crisi de Credit Suisse. Malgrat que els Governs internacionals i el mateix Banc Central Europeu han afirmat que no hi haurà un efecte contagi a la banca europea, la caiguda intradiària de Deutsche Bank ha tornat a avivar el temor d'una crisi del sector que va començar amb la fallida de Silicon Valley Bank el passat 10 de març.

Deutsche Bank, malgrat ser una de les entitats de més renom en el panorama bancari europeu i mantenir els seus comptes en positiu en els últims anys, va patir una clatellada amb la pandèmia, la qual es va emportar tots els beneficis acumulats en els anys anteriors. Davant una posició financera tan feble, els analistes de JP Morgan van informar en els últims dies que les turbulències del sector bancari podrien arrossegar el deute subordinat de l'entitat bancària germànica. I és que, la fallida de SVB, Signature Bank i la caiguda de Credit Suisse ha posat en el focus a tots els bancs que, malgrat haver mantingut els seus comptes en positiu als últims exercicis, compten amb una posició financera feble.

UBS i la banca espanyola cedeixen en borsa

La susceptibilitat en to al sector bancari s'ha multiplicat en els últims dies. La prova d'això és la mateixa caiguda de Deutsche Bank, la qual ha esquitxat la resta d'entitats bancàries cotitzades dels parquets europeus. Per exemple, a Suïssa, UBS cau més d'un 7% malgrat que en els últims dies s'ha neutralitzat el terratrèmol bancari amb la compra de Credit Suisse per més de 3.000 milions d'euros. Malgrat això, sembla que el mercat continua sense estar convençut, ja que entén que el problema de la banca és més gran.

En la mateixa línia, en l'IBEX 35, tots els valors bancaris cedeixen, arrossegant el selectiu del mercat de valors espanyol. Es pot destacar que la banca és el sector amb més pes del principal índex borsari del país ibèric. Així, i comptant que els sis valors que més cauen en aquests moments són els bancs, l'IBEX cedeix més d'un 2%. Banc Sabadell lidera les pèrdues de l'índex espanyol, amb una caiguda del 7%. El segueixen Unicaja Banc (-5,07%), BBVA (-5,04%), Banc Santander (-4,77%) i Bankinter (-4,67%).

Sembla que la caiguda de Deutsche Bank ha tornat a ficar la por en el sector bancari europeu, el qual, malgrat el rescat de Credit Suisse i tota la seguretat que el BCE i els Governs han intentat transmetre, continua de capa caiguda, almenys en l'àmbit borsari.