La correcció que ha experimentat l'IBEX 35 aquesta setmana, que ha tancat en un nivell de 10.992,2 punts, un 3,61% per sota de l'anterior setmana, ha fet que les accions de Banc Sabadell cotitzin pràcticament en els nivells del 29 d'abril, abans que BBVA comuniqués al mercat el seu interès per aconseguir l'entitat catalana a través d'una opa hostil.
Sabadell ha tancat aquest divendres amb una cotització d'1,7420 euros, un valor lleugerament superior als 1,7375 euros en els quals cotitzava el 29 d'abril. La caiguda de Sabadell no és aïllada, s'ha produït a tota la banca. De fet, BBVA ha tancat aquesta setmana situada en els 9,02 euros per acció, un 17,2% per sota de la cotització del 29 d'abril.
Així, en aquest mes i mig que ha passat des que el mercat tingués coneixement d'aquesta possible operació, el valor del Sabadell s'ha mantingut gairebé sense canvis en 9.500 milions d'euros, mentre que BBVA ha perdut 11.650 milions de capitalització, des dels 63.633 milions en els quals cotitzava a finals d'abril fins als 51.984 milions d'aquest divendres.
Durant aquesta setmana, Banc Santander ha caigut un 7,5%; CaixaBank, un 7,3%; Unicaja, un 5,1%; Bankinter, un 4,7%; BBVA, un 8,8% i Sabadell, un 9,3%.
En les últimes dues setmanes, hi ha hagut multitud d'esdeveniments que han pogut afectar la visió dels inversors, des de les reunions de la Reserva Federal dels Estats Units i el Banc Central Europeu (BCE) a les eleccions europees.
"La banca va caure amb força després del repunt als diferencials de deute després de les eleccions europees. L'augment d'incertesa va accelerar la recollida de beneficis en un sector que ha obtingut grans revaloritzacions amb el retard de les retallades en els tipus d'interès", explica l'analista de XTB a Europa Press.
Entrant al detall del selectiu espanyol, Naturgy ha estat el valor més penalitzat després del moviment de Taqa, que finalment no farà una OPA en no arribar a un acord en les negociacions amb Criteria, CVC i GIP.
D'aquesta manera, en l'evolució setmanal de l'IBEX-35, han destacat les pèrdues de components com Naturgy (-15%), Banc Sabadell (-9,32%), BBVA (-8,83%), Banco Santander (-7 ,51%) i Caixabank (-7,32%). També van destacar les correccions de Telefónica (-6,12%), Unicaja (-5,11%), Bankinter (-4,72%) i Repsol (-1,99%).
Per contra, només cinc valors han tancat a la setmana amb avenços: Solaria (+8,84%, impulsada pels rumors del possible interès de compra del grup de renovables), Ferrovial (+1,33%), Endesa ( +1%), Inditex (+0,63%) i Redeia (+0,47%).
En altres geografies, cal destacar que Apple s'ha convertit de nou en la companyia més valuosa del món després d'anunciar un acord de col·laboració amb Xat GPT en el proper sistema operatiu, que inclourà així Intel·ligència Artificial (IA), un camp en què la companyia semblava quedar enrere respecte als seus competidors. Lligat a això, i a la contra d'Europa, els índexs de Wall Street registren avenços en la setmana.
Al mercat de matèries primeres, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava un 3,9% en aquest asetmana, fins a 82,72 dòlars, mentre que el Texas se situava en 78, 58 dòlars, un 4% més.
Al mercat de divises, la cotització de l'euro respecte al dòlar cau un 1% en la setmana, fins als 1,0684 'bitllets verds', i torna a mínims de principis de maig per la divergència entre el BCE -que va retallar tipus la passada setmana- i la Fed.
Al mercat de deute, l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha tancat en el 3,133% després de restar dues dècimes en la setmana, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) als 93 punts.
L'unça d'or troy pujava un 1,5%, fins a 2.330 dòlars, mentre que el bitcòin cedia un 5,75%, fins a 65.000 dòlars.