Els preus dels aliments a Gran Bretanya van augmentar una quantitat rècord durant els darrers 12 mesos, però els preus més baixos estan a l'horitzó, oferint una mica d'alleujament als consumidors estrets, segons ha informat el British Retail Consortium (BRC). El BRC, que representa 5.000 minoristes, inclosos supermercats, va dir que els preus dels aliments als seus membres es van disparar un 15,7% l'any fins a l'abril, l'augment més gran dels registres que es remunta al 2005, després d'un augment del 15% l'any fins al març.

Els grans de cafè i l'envasat i la producció de plats preparats van augmentar la inflació dels aliments, tot i la caiguda dels preus de la mantega i l'oli vegetal. "Hauríem de començar a veure que els preus dels aliments baixaran en els propers mesos a mesura que es filtren la retallada dels preus a l'engròs i altres pressions de costos", va dir la directora executiva de BRC, Helen Dickinson.

L'efecte de la inflació i la tempesta perfecta que s'arrossega des de la guerra d'Ucraïna no cessa i, especialment, el mercat britànic i dels països de l'Europa de l'est ja estan veient com alguns dels productes habituals que compren al supermercat estan esgotats. Segons un nou estudi d'Anne-Marie Roerink de 210 Analytics, la inflació, les sancions laborals russes i altres problemes de la cadena de subministrament continuaran afectant la comercialització al detall de determinats productes. L'exhauriment d'estocs probablement continuarà sent un problema en el futur, ampliant els problemes del 2022, quan, especialment, l'assortiment fresc, congelat i estable va ser inferior al del 2021.

Però el problema s'ha fet gran i productes com el cafè, el quètxup, la pasta de dents, la cervesa i altres queviures bàsics, no lligats a la cadena de productes frescos, també són escassos o no hi són en molts punts de venda. Gairebé la meitat dels britànics han dit que estan comprant menys aliments del normal i que els preus dels aliments estan lligats a les factures d'energia com a principal preocupació dels britànics, segons l'Oficina Nacional d'Estadística.

Pot passar a casa nostra?

Aquest estímul negatiu es percep en molts països de la Unió Europea, però en menor mesura. A tall d'exemple, el govern francès s'ha compromès a prendre mesures contra els minoristes d'aliments que no aconsegueixen repercutir els preus a l'engròs més baixos als consumidors. I a casa nostra, les polítiques aplicades sobre la reducció o supressió de l'IVA en certs productes bàsics de la cistella tampoc ha donat els resultats esperats. A més, la suma de problemes es va encadenant i la sequera també pot provocar altres derivades en els productes de proximitat.

En les darreres setmanes s'ha posat l'ull en els ous i, des d'Unió de Pagesos també adverteixen del perill de la ramaderia, sobretot en vaques de llet i carn, que sense palla ni aigua no poden seguir mantenint-les, tal com ens van avançar per a ON ECONOMIA. De moment, queda en l'amenaça, tot i que encara no s'ha estès la problemàtica dels països veïns.