L'arrencada de l'any ha generat no pocs ensurts i amargors als inversors en accions. Pujades de tipus d'interès per part del BCE (0,5%) i de la Fed (0,25%), inflacions subjacents molt altes i la inesperada crisi bancària amb la caiguda del Silicon Valley Bank (SVB) i l'absorció d'emergència de Credit Suisse pel seu col·lega UBS. Malgrat això, els índexs han anat especialment bé, gràcies a l'empenta de gener i febrer. L'IBEX 35 puja el 12%, el EuroStoxx 50 el 13% i en l'altre costat de l'Atlàntic, el tecnològic Nasdaq s'ha apuntat una alça del 18% que es redueix al 5,5% per al S&P 500.

Uns registres molt positius que, en gran part, responen a què encara no s'ha produït l'esperada caiguda del benefici de les empreses com a conseqüència d'una desacceleració econòmica que pugui acabar en recessió. I és que l'enduriment de la política monetària dels bancs centrals és a partir d'aquest segon trimestre de l'any quan començarà a fer efecte en l'economia, tenint en compte que sol transcórrer un any per al contagi en l'economia real.

Com indica Aneeka Gupta, director d'anàlisi macroeconòmica de la gestora Wisdom Tree, "els mercats de renda variable no tenen en compte que l'economia mundial no s'ha enfrontat a un ritme tan agressiu d'enduriment monetari en més d'una dècada i les ramificacions, encara que retardades, acabaran sentint-se en tots els actius de risc." I afegeix: "el fet que el focus d'atenció passi de la inflació a una recessió, obre la possibilitat de diversos resultats per als bancs centrals i els tipus d'interès. Tenint això en compte, el 2023 podria caracteritzar-se per uns tipus d'interès més alts en la primera meitat, seguits de tipus més baixos en la segona, alhora que la recessió mundial cobra protagonisme," conclou.

Una visió coincident amb la dels experts de Generali Investments, Michele Morganti, estrateg sènior de renda variable i Vladimir Oleinikov, analista quantitatiu sènior: "veiem la renda variable generant rendiments positius limitats durant els propers 12 mesos. Dit això, buscarem millors nivells d'entrada una vegada que la desacceleració i l'enduriment de la política monetària estiguin plenament descomptats". I quant a les expectatives empresarials, indiquen que les previsions de beneficis i marges encara poden patir revisions a la baixa. "No esperem un descens significatiu dels beneficis, però és probable que el consens dels analistes descendeixi entre un 3% i un 10% per als anys 2023 a 2025", expliquen.

Chris Iggo, VA CIAR Core Investment Managers en la gestora de fons AXA IM mostra també la seva preocupació per la marxa dels resultats empresarials a causa d'una desacceleració de les economies. "Le situació de les Borses podria empitjorar a curt termini. És difícil que els mercats de renda variable obtinguin bons resultats en un entorn així. Portem molt temps tement que els beneficis del mercat nord-americà segueixin a la baixa, atesos els problemes de la tecnologia, l'energia i, ara, el sector bancari", explica. Encara que si abaixen els preus de les accions i també descendeix la rendibilitat dels bons podria esperar-se a mitjà termini una recuperació del mercat.

Un informe d'aquesta mateixa setmana del nord-americà Bank of America mostra també una desconfiança sobre l'evolució del mercat europeu i ofereixen una xifra preocupant: "Ens mantenim negatius en la renda variable europea, infraponderats en valors cíclics davant valors defensius i valor davant creixement: les nostres expectatives de debilitament del creixement, augment de les primes de risc i esvaïment de les expectatives de beneficis empresarials impliquen una caiguda del voltant del 20 % per al Stoxx 600 d'aquí al tercer trimestre de l'any", expliquen.

Valoracions altes

Des de Generalli Investments consideren que les valoracions de les accions romanen encara en una zona incòmoda, llevat que el cicle s'acceleri sorprenentment a partir d'aquí i a un ritme firmi, "però aquest no és el nostre escenari base". Aneeka Gupta destaca la carestia de les Borses dels Estats Units: "les valoracions del mercat de renda variable nord-americana des del punt de vista de la relació preu/benefici (PER) continuen sent altes a tot el món, mentre que el Japó continua cotitzant amb un 29% menys respecte a la seva mitjana dels últims 15 anys. Malgrat el recent repunt, les valoracions europees, amb un PER de 13,7 vegades, es mantenen amb un 14% menys respecte a la seva mitjana dels últims 15 anys. Dit això, fa tres mesos les valoracions de la renda variable europea cotitzaven amb un 35% menys respecte a la seva mitjana dels últims 15 anys. Després de recórrer la meitat de la distància que els separa de la seva mitjana a llarg termini, les valoracions europees podrien haver d'enfrontar-se a les adversitats d'una política monetària més restrictiva", explica.

Defensius o de creixement

Els analistes segueixen centrant-se en valors defensius front els de creixement en un entorn de desacceleració econòmica, encara que no es posen gaire d'acord en la seva elecció. Per exemple, des de Generali, prefereixen Europa davant els Estats Units i els agrada especialment la renda variable del Regne Unit, el Japó i la Xina. Per sectors i a la Unió Europea, "infrapoderamos segurs davant bancs. També reduïm l'exposició als béns d'equipament (són cars en termes relatius). Sobreponderem bancs, béns duradors, financer, alimentació minorista, equipament sanitari, programari i utilities. Al contrari, infraponderem serveis de comunicació professionals, mitjans de comunicació, materials, segurs i farma", expliquen.

L'expert de Wisdom Tree també espera un millor comportament dels mercats asiàtics. "De cara al futur, podem veure que les estimacions de revisió de guanys mostren un marcat gir a la Xina, el Japó i els Mercats Emergents (ME), mentre que els EUA i Europa estan a punt de registrar noves caigudes dels beneficis", explica.

Per als analistes de Bank of America consideren els aliments i begudes i productes farmacèutics, com les millores opcions defensives, mentre que infraponderen cícliques com a bancs i automòbils.