La fallida de Silicon Valley Bank ha passat a ser el principal agitador dels mercats borsaris internacionals, però també del Bitcoin. Des de fa temps és sabut per tots que la criptomoneda regna té un comportament similar al de la resta d'actius d'inversió, encara que aquesta es manipula amb una volatilitat no vista en els valors que figuren als mercats borsaris, les divises, o en altres vehicles d'inversió, com l'or. Sigui com fos, el desastre de SVB també ha interferit en la dinàmica del Bitcoin, que, malgrat que va reaccionar perdent els 20.000 euros després de conèixer-se els detalls de la fallida de Silicon Valley Bank, aquest sembla estar recuperant el terreny perdut.

I és que, havent passat cinc dies des que el mercat s'adonés del desastre del banc nord-americà, el Bit ha crescut prop d'un 20%, comptant amb la caiguda prematura que va mostrar al cap de pocs minuts d'anunciar-se la fallida. Malgrat que al principi semblava que l'enfonsament de SVB podria ser la gota que curullés el vas de les criptomonedes (i més després de l'ocorregut amb Silvergate Bank), la fallida s'ha convertit en un catalitzador a l'alça del valor del Bitcoin.

Els dubtes als mercats de valors tradicionals han alimentat al Bitcoin

La criptomoneda regna s'ha vist afavorida pel context d'incertesa i temor que copa el mercat de valors. I és que, des de divendres passat, tant Wall Street com els principals índexs borsaris del Vell Continent caminen en negatiu, afectats per la fallida de SVB i, sobretot, pel temor d'un 'efecte contagi' en la resta dels valors, especialment en els bancaris. Una de les mostres d'això és que l'IBEX 35, índex de referència al mercat espanyol i un on la banca és la que més pes té, mostra un retrocés proper al 5% des que es conegués l'enfonsament del banc californià. Arran d'això, en ell, els valors més decreixents són les entitats bancàries, les quals arriben a aglutinar caigudes de fins al 10%.

Aquesta tendència s'ha vist repetida a la resta de places europees, les quals s'han tenyit de vermell davant de la por d'un nou crac financer com el vist el 2008. I és que, la fallida de Silicon Valley Bank és la més abrupta des de l'esmentada temporada, i la segona més voluminosa de la història financera dels Estats Units.

Com en els mercats borsaris, les divises també han cedit llastades pel temor d'un ensorrament financer. Així, el dòlar mostra un decreixement de l'1,60% des de divendres passat, jornada en què es va oficialitzar la fallida de SVB. Això és un altre dels factors que ha catalitzat les alces en el Bitcoin. De cara als experts, la criptomoneda creada per Satoshi Nakamoto és un refugi de valor. Davant d'un panorama com l'actual, en el qual ni els valors dels índexs borsaris, ni tampoc les divises, o fins i tot el petroli, no poden assegurar els diners, els inversors han optat per apostar en la criptomoneda.

Silvergate va generar els dubtes sobre el Bitcoin

Tot això en un marc en el qual el futur curtterminista dibuixava una tendència a la baixa sobre el Bitcoin, el qual s'ha vist afectat per la recent fallida de Silvergate, a més de pèls auguris d'una pujada de tipus de la Fed més elevada de l'esperat. En línia amb la política monetària, hi ha analistes que consideren que la fallida podria interrompre les noves variacions monetàries, una cosa que beneficiaria l'inversor en Bitcoin en no veure's estret per una política més restrictiva del que ho és actualment. És per això per la qual cosa el Bit ha tornat a mirar a l'alça després que durant el cap de setmana caminés per sota dels 20.000 euros.

És cert que el Bit és un actiu canviant, el qual pot pujar i baixar a un ritme vertiginós. Fins i tot això, la realitat actual és que el BTC mostra una revalorització anual superior al 42%, i cotitza entre els 21.700 euros i els prop de 23.000 euros en les últimes 24 hores. Sembla que la fallida de Silicon Valley Bank era l'element que necessitava el Bitcoin per sortir del segon tram de dubtes que ha mostrat l'actiu des d'inicis de curs.

Està per veure com evoluciona el que ha estat l'últim cas que ha trontollat els fonaments del mercat financer internacional. La situació generada per Silicon Valley Bank ha posat en el punt de mira a altres entitats bancàries regionals, les quals, si feia l'entitat bancària californiana divendres passat, van tancar la sessió d'ahir amb abruptes caigudes. First Republic és un dels quals va collir els majors descensos, tancant la jornada amb un decreixement del 61%. Western Alliance (-47,06%), PacWest (-45,25%) o Comerica (-25,91%) són només alguns dels bancs estatunidencs que s'han vist esquitxats pel terratrèmol de SVB.