El bitcoin, la criptomoneda de més valor i més coneguda del mercat, avançava aquest dilluns un 4,2% i se situava en els 65.500 dòlars (60.380 euros al canvi), una cota no vista des de novembre de 2021, mes en què precisament es va registrar el màxim històric de l'actiu digital entorn dels 69.000 dòlars. Poc abans de les 15.00 hores espanyola, la criptodivisa de referència (que cotitza tots els dies de la setmana en horari ininterromput) pujava més d'un 4% i tocava un màxim intradia de 65.650,5 dòlars.

Des de començament d'any, el bitcoin acumula una revalorització del 53%, si bé ha estat el mes de febrer en què s'ha concentrat -i es manté al març- aquest ral·li alcista, ja que el segon mes de l'any la moneda digital va avançar un 45%.

El preu del bitcoin ha deixat així definitivament enrere el criptohivern, la crisi que entre la primavera de 2022 i la tardor de 2023 va deprimir la seva cotització, que va arribar a caure per sota de 16.000 dòlars a finals de 2022, després dels problemes desencadenats inicialment pel token Lluna, que desencadenarien una successió de fallides i intervencions, que va culminar el novembre de 2022 amb la fallida de FTX.

Canvis reguladors

D'aquesta manera, el canvi de la criptomoneda davant el bitllet verd s'aproxima als màxims per sobre de 68.000 dòlars de novembre de 2021, quan la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC) va aprovar la cotització d'un ETF de futurs de bitcoin. En aquest sentit, un dels factors que ha apuntalat la recent escalada de la criptomoneda seria l'aprovació a començaments de gener els canvis reguladors necessaris per part de la SEC per a la posada en marxa de fons cotitzats (ETF) al comptat de bitcoin, cosa que permet ampliar l'abast de la inversió en criptoactius.

El repunt de les criptomonedes en les últimes setmanes es produeix, al seu torn, per l'assumpció de riscos per part dels inversors davant de les expectatives que la Reserva Federal emprengui una relaxació de la política monetària. En general, els tipus d'interès més alts tendeixen a restar atractiu als actius de més risc, com les criptomonedes.

Binance apunta a l'interès institucional més gran i al pròxim 'halving'

El director de la plataforma Binance per a Espanya i Portugal, Javier García de la Torre, ha explicat sobre la pujada d'aquest dilluns que es produeix per un interès institucional més gran després de l'aprovació de l'ETF de bitcoin al comptat i l'halving de bitcoin, cada vegada més pròxim.

Sobre el primer punt, ha enfonsat que els ETF de bitcoin al comptat han seguit atraient l'interès dels inversors, batent fa uns dies un nou rècord en el volum de transaccions diari -uns 2.400 milions de dòlars-, superant així el volum registrat el dia del seu llançament fa menys de dos mesos. A més, ha incidit que, històricament, els halvings de 2012, 2016 i 2020 van ser moments decisius per a l'actiu digital, "sovint anunciant períodes de més interès públic, activitat del mercat i innovació dins de l'ecosistema."

El pròxim halving, programat per a l'abril, és un procés automatitzat que cada quatre anys redueix la recompensa pel minat de blocs bitcoin, que implica que els miners veuran reduïdes les seves recompenses per verificar les transaccions, la qual cosa pot propiciar una pujada més gran de la cotització de la criptomoneda en treure l'oferta i mantenir-se l'elevada demanda.