Els mercats europeus reaccionaran la setmana vinent a l'anunci del president dels EUA, Donald Trump, d'imposar aranzels del 30 % als productes procedents de la UE a partir de l'1 d'agost fet aquest dissabte, i estaran pendents de les dades d'inflació a Europa i els EUA.
Les borses d'Europa obriran la setmana pendents del Consell extraordinari que celebren aquest dilluns els ministres de Comerç de la UE i que ja estava convocat abans de l'anunci de Trump de nous aranzels del 30 % per a la UE i per a Mèxic.
En resposta a l'anunci fet per Trump a la UE, que reemplaçaria als anomenats aranzels recíprocs del 20 % amb què els EUA van amenaçar la UE el 2 d'abril, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha dit estar disposada a continuar amb les negociacions amb els EUA per arribar a un acord abans de l'1 d'agost, però no descarta contramesures "proporcionades" per "salvaguardar" els interessos europeus.
Per tant, els aranzels de Trump tornaran a marcar el ritme inversor, ja que les mesures anunciades i els continus vaivens comencen a afectar en les dades de creixement dels EUA, així com l'inici de la temporada de presentació de resultats del primer semestre de l'any.
La setmana començarà a Europa sense la publicació de dades macroeconòmiques rellevants, sent el més destacat la celebració de subhasta de deute públic a 12 mesos a Alemanya, i a França a 3, 6, i 12 mesos.
Precisament a Alemanya es publicarà un dia després, el dimarts 15, l'enquesta ZEW de juliol a Alemanya i se celebrarà una nova subhasta de deute públic a 2 anys, mentre que a Espanya es coneixerà la dada d'inflació de juny i es publicarà la variació interanual de la producció industrial a l'eurozona del mes de maig.
Dimecres es coneixerà la balança comercial de maig de l'eurozona, després de registrar un superàvit de 9.900 milions d'euros a l'abril, mentre que al Regne Unit i Itàlia es publicarà la seva dada d'inflació. També a Itàlia l'atenció se situarà en l'evolució de la balança comercial de maig.
Aquell dia es publicarà l'informe mensual del Bundesbank i se celebrarà una nova subhasta de deute publica alemanya a 30 anys.
El dijous 17 entre el més rellevant per als inversors estarà la dada d'inflació en la zona euro, i la taxa d'atur de maig al Regne Unit.
La setmana borsària acabarà a Europa amb la balança comercial d'Espanya, l'índex de preus del productor (IPP d'Alemanya, el compte corrent de la zona euro, la compareixença del president del Bundensbank, Joachim Nagel, i la producció del sector de la construcció de maig.
En l'àmbit empresarial, destacaran la presentació de resultats d'ASML Hòlding, Nordea Bank, Swedbank, Volvo, Logista, Telenor, Danske Bank, entre d'altres.
A més, destaca el pagament de dividends per CIE Automotive, Laboratoris Rovi, Acerinox, Miquel i Costes, i Prim, entre d'altres.
Els EUA comencen la setmana amb la celebració de subhasta de deute públic a 3 i 6 mesos i no serà fins dimarts quan es conegui la seva dada d'inflació de juny, dia en què també es coneixerà l'índex manufacturer Empire State de juliol.
El responsable d'Inversions de Caser Asesores Financieros, Javier Puerto, ha avançat que s'estima que la dada d'IPC als EUA pugi el 2,5 % o el 2,6 % el juny des del 2,4 % que es va registrar al maig, mentre que es preveu que la inflació subjacent, que exclou els volàtils preus de l'energia i els aliments, es mantingui en el 2,8 %.
L'endemà es publicarà la variació de la producció industrial, l'índex de preus de producció, així com la dada de les sol·licituds setmanals d'hipoteques.
El dijous 17 destacarà l'evolució de les vendes minoristes de juny, les dades de les sol·licituds de prestacions d'atur, l'informe d'ocupació de la Fed de Filadelfia de juliol, les vendes de la indústria minorista de juny, l'índex del merado immobiliari del NAHB de juliol, i se celebrarà subhasta de deute a 4 setmanes i de bons a 8 setmanes.
Per acabar divendres, als EUA, es coneixeran els permisos de construcció de juny, les previsions d'inflació a 5 anys i la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan, així com el nombre de plataformes petrolieres, Baker Hughes.
Quant als resultats empresarials, dimarts començaran a presentar els seus comptes els grans bancs d'inversió com Citigroup, JP Morgan, o Wells Fargo, que segons Puerto s'espera que continuï mostrant uns resultats sòlids, amb uns tipus d'interès als EUA tan elevats.
Entre les referències macroeconòmiques protagonistes de la setmana vinent a la regió Àsia-Pacífic destacaran a la Xina la publicació de la balança comercial de juny dilluns i l'evolució del PIB del segon trimestre de l'any, la producció industrial, la taxa d'atur i les vendes de menudistes, dimarts.
Mentrestant, la setmana començarà al Japó amb la dada de comandes de maquinària de maig, la producció industrial, i l'índex d'activitat del sector terciari, mentre que dimecres es publicarà l'índex Reuters Tankan de juliol; dijous, la seva balança comercial del mes passat; i divendres, la seva dada d'inflació també de juny.
Així mateix, dilluns també es publicarà a l'Índia dilluns la seva dada d'inflació, a més de l'índex de preus a l'engròs de juny.