La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha defensat mantenir les negociacions amb Donald Trump després de l'anunci del president dels Estats Units d'imposar aranzels del 30% a les importacions de la Unió Europea a partir de l'1 d'agost. Ara bé, ha advertit que hi haurà "contramesures" si no s'arriba a un acord i els països membres s'hi han mostrat d'acord en termes generals amb aquesta posició. 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mostrat el seu suport al seu compte de X. "Donem suport i el donarem a la Comissió en les seves negociacions per arribar a un acord amb els Estats Units abans de l'1 d'agost. Units, els europeus constituïm el bloc més important del món. Fem servir aquesta fortalesa per arribar a un acord just", ha dit. 

Sánchez ha assegurat a més que "l'obertura econòmica i el comerç creen prosperitat, però els aranzels injustificats la destrueixen". 

El ministeri d'Economia, Comerç i Empresa ha llançat un "missatge de confiança" a les empreses espanyoles i ha assegurat que la UE està preparada per prendre les mesures necessàries, "inclosa l'adopció de contramesures proporcionades si fos necessari". 

A més, fonts del ministeri recorden que està "plenament desplegada la xarxa de seguretat" del Pla de Resposta i Rellançament Comercial, "un instrument flexible i dinàmic". 

Unió des de Suècia fins a Itàlia

El primer ministre de Suècia, Ulf Kristersson, ha dit que "lamenta" la posició de Trump i, a més de donar suport a la idea de continuar negociant de Von der Leyen, ha dit que els Vint-i-Set estan disposats a respondre amb "dures contramesures si fos necessari" a la potència estatunidenca. 

El govern d'Itàlia, liderat per la presidenta Georgia Meloni, també ha donat suport als "esforços" europeus per arribar a un acord. I ha confiat en "la bona voluntat de totes les parts per arribar a un acord equitatiu que reforci occident del tot". "Ara és fonamental mantenir-se concentrats en la negociació, evitant les polaritzacions que complicarien un acord", completa el comunicat. 

El president del Consell Europeu, António Costa, ha defensat que la UE es manté "ferma, unida i disposada a protegir" els seus interessos. També ha mostrat suport a la posició de Von der Leyen per "arribar a un acord just amb els Estats Units", a les xarxes socials. 

Els aranzels, ha dit, "alimenten la inflació, creen incertesa i obstaculitzen el creixement econòmic". "Continuarem construint associacions comercials sòlides arreu del món", ha afegit. 

Un altre país que ja ha mostrat el seu suport a Von der Leyen és Països Baixos, a través del seu primer ministre, Dick Schoof, qui ha demanat buscar un pacte "mútuament beneficiós" i ha titllat de "preocupant" la decisió de Trump. "No és el camí a seguir", ha dit sobre els aranzels del 30%. 

Segons han afirmat fonts comunitàries, la Comissió Europea ja era conscient que Trump anunciaria aquest 30% d'aranzels a les importacions europees i treballava ja amb possibles escenaris de resposta. Von der Leyen ha dit en el seu comunicat que la imposició d'aquests aranzels "interrompria" les cadenes de subministrament transatlàntiques "essencials", afectant així empreses, consumidors i pacients "d'ambdós costats de l'Atlàntic".

L'alemanya defensa que "poques economies al món igualen el nivell d'obertura i adhesió a les pràctiques comercials de la Unió Europea" i reitera la voluntat de Brussel·les de continuar negociant un acord. "Continuem disposats a treballar per assolir un acord abans de l'1 d'agost. Al mateix temps, prendrem totes les mesures necessàries per protegir els interessos de la UE, inclosa l'adopció de contramesures proporcionades si fos necessari", avisa en el text Von der Leyen.

"Mentrestant, continuem reforçant les nostres associacions globals fermament arrelades en els principis del comerç internacional basat en normes", ha subratllat. La UE ha tancat recentment acords comercials amb l'Índia, Mèxic, Suïssa o el Mercosur i té obertes converses amb països com Indonèsia o Malàisia.

El dilluns hi ha una reunió dels ministres de Comerç dels 27 all Consell de la UE que ha d'abordar l'anunci i la possible resposta del bloc comunitari. 

Després de la primera amenaça de Trump a posar uns aranzels del 25%, que ara s'han incrementat, la UE va presentar unes contramesures que afectaven 21.000 milions en compres als Estats Units, però van quedar en suspens per a obrir espai a la negociació. Aquestes mesures es poden reactivar dilluns a mitjanit si no hi ha acord. 

A més, l'executiu comunitari prepara un segon paquet de contramesures que pot afectar 100.000 milions d'euros d'importacions dels Estats Units.