La presència de la dona en els òrgans de direcció de les empreses catalanes, públiques i privades, s’ha estancat en els últims tres anys i resta molt per sota del 40% que determina la Unió Europea. L’avançament és tan lent que només ha millorat poc més d’un punt percentual: les dones són el 18,8% en els consells d’administració de les empreses privades de més de 250 treballadors, només 1,6 punts més que l’any 2021 (17,2%); i representen el 16,2% de les direccions generals (15,3% el 2021), i el 19,3% de les presidències (18,5% el 2021).
En el sector públic aquestes responsabilitats en els consells d’administració és superior que en el sector privat, el 31,9% el 2024 (enfront del 29,8% el 2021). En canvi, en les entitats d’interès públic, que també hauran de complir obligatòriament amb la paritat en els consells quan s’aprovi el Projecte de Llei de paritat de 2023, la participació femenina baixa al 18,1%.
“Aquesta situació és molt preocupant en una societat que es fa dir ‘justa’ i que no té en compte la igualtat”, ha remarcat Marta Angerri, presidenta de l’ODEE (Observatori Dona, Empresa i Economia), durant la divulgació de l’informe que impulsen des de la Cambra de Comerç de Barcelona i que es realitza sobre la base de les dades de la firma Informa D&B. La inquietud és més si es pensa que “al nivell que ara s’està millorant ens caldran 40 anys per assolir el 40% de presència femenina, per no parlar d’aconseguir la plena igualtat del 50%”, ha insistit Angerri.
Es tracta d’una “estrepitosa” pèrdua de talent femení si es té en consideració que les dones són el 52% de les persones ocupades amb titulació universitària i el 40% en els programes d’MBA, que s’analitzen els càrrecs directius i de major responsabilitat a l’empresa, destaquen les impulsores de l’estudi.
En aquest sentit, la presidenta de l’ODEE i la directora de l’ODEE i autora de l’estudi, Carme Poveda han alertat que es constata que només hi ha més incorporació de la dona en càrrecs de responsabilitat quan darrere hi ha una norma que ‘obliga’ al compliment. I, fins i tot així, el nivell d’incompliment és alarmant. Amb les dades de l’informe es demostra que de les 3.765 societats catalanes subjectes a l’art. 75 de la Llei d’Igualtat, només 506 empreses (el 13,4%) té un 40% de dones al consell d’administració. Aquest percentatge és el més alt des de l’aprovació de la llei, però està lluny d’arribar al 100% de compliment. Atenint-nos a aquestes dades, es pot afirmar que l’avenç aconseguit en paritat als consells d’administració d’empreses (especialment en les no cotitzades) des de l’aprovació de la Llei de 2007 és molt minso, en bona part perquè la llei només promou la presència equilibrada, però no obliga.
Un cas apart, són els percentatges que s’extreuen de l’anàlisi de les empreses que lideren l’IBEX 35. Aquestes companyies “s’han posat les piles perquè han de complir amb els requisits de compliance; és un tema reputacional perquè s’inclou en els seus informes de transparència. Al final resultarà que serà una illa en un marc d’incompliments”, ha manifestat la presidenta d’honor de l’ODEE, Anna Mercadé. Això no obstant, compleixen en l’elecció dels membres del consell d’administració, però no l’alta direcció o de responsabilitat. Així, doncs, les grans empreses cotitzades espanyoles (IBEX 35) han millorat la presència femenina des del 29,3% de dones el 2020 al 39,4% el 2023. Ha passat d’estar situat en la franja mitjana el 2020 a ser el cinquè país amb un percentatge més alt, fregant el 40%, segons dades d’Eurostat.
La presidenta d’honor de l’ODEE, Anna Mercadé, ha remarcat que els països on la dona ha assumit més responsabilitats directives són mercats amb més creixement econòmic i tenen empreses més robustes, ja que les directives aporten una manera diferent de treballar i liderar els equips. “Són empreses que funcionen millor i menys endeutades”, ha sentenciat Mercadé.
Les empreses de nova creació també suspenen
Tenint en compte l’ampli abast de l’informe de l’ODEE -que compta amb dades de pràcticament 200.000 empreses-, la realitat que es transmet és “molt preocupant” en empreses privades com públiques. Fins i tot en les empreses de nova creació: el percentatge de dones al consell d’administració en les empreses creades els darrers cinc anys a Catalunya és el 22,9%, enfront del 70,9% dels homes.
Si les dones, com ja s’ha dit, són el 18,8% en els consells d’administració de les empreses de més de 250 treballadors, a mesura que la dimensió empresarial s’estreny, el rol de la dona directiva també minva. En les empreses de 100-250 treballadors el percentatge de dones baixa al 17,5% el 2024, i en les de 50 a 100 treballadors es torna a reduir fins al 16,1%. En canvi, no hi ha relació positiva entre presència femenina en llocs directius i dimensió d’empresa a partir de 50 treballadors, atès que el percentatge de dones se situa al 25,9% independentment del tram de treballadors (1,6 punts més que el 24,1% de 2021).
Les funcions més feminitzades
L’informe també verifica que hi ha determinades àrees funcionals de l’organigrama empresarial que semblen predestinades a les tasques de direcció femenina. Són les direccions de publicitat, recursos humans, finances, màrqueting i qualitat, encara que entre 2015 i 2024, ha augmentat la presència femenina sobretot en les direccions d’R+D i Informàtica, tot i que encara són percentatges baixos (27,5% i 18,7%, respectivament). Al contrari, els percentatges de dones han baixat a les direccions de qualitat i màrqueting.
Per què sí en segon terme?
Val a dir que l’estudi Presència de dones en consells d’administració i càrrecs directius a les empreses de Catalunya 2024 fa notar un tret si més no cridaner: un 30% de mitjana de les direccions generals adjuntes (és a dir, la mà dreta dels directors generals) estan ocupades per directives (amb percentatges que van del 29% al 38% segons la dimensió empresarial). La pregunta és per què si són adequades per a aquestes responsabilitats no acaben per ascendir a la direcció general?, ha plantejat Marta Angerri.