Hi ha a encara a Espanya 2,7 milions d'aturats, tot i que és la xifra més baixa des del 2008, i 346.373 dels desocupats són a Catalunya. En paral·lel, el sector tecnològic creix sense trobar professionals per cobrir la seva demanda i, encara que assoleix ja el milió de llocs de feina a Espanya, hi continua havent milers de feines sense cobrir. Treballar al sector digital requereix de vegades menys competències prèvies del que la gent creu i les administracions públiques ofereixen a Catalunya milers de places subvencionades per formar-se.

Existeixen discrepàncies sobre el talent digital que falta a Espanya, ja que si tot i que el 61% de les empreses diuen no trobar perfils adequats per a feines tecnològiques, les vacants oficials són menors i un estudi de l'OCDE apunta que el 12% de les persones amb titulacions TIC estan a l'atur a Espanya, la qual cosa el col·loca en una mala situació, al lloc 27 entre 34 països. Però també en aquest 12% el reskilling i els cursos que ofereixen les administracions pot tenir un paper clau, ja que no tots els professionals formats en tecnologia compten amb les competències més demandades pel mercat.

Les feines de programador, dissenyador web o expert en intel·ligència artificial ofereixen una via per sortir de l'atur després de diverses setmanes de formació intensiva amb salaris mitjans de 46.000 euros a Barcelona (37.000 a Espanya segons l'INE), que poden partir d'uns 27.000 en els treballadors júnior de Barcelona. I encara que els 'bootcamp' que formen en digitalització de manera intensiva poden costar fins a 10.000 euros, el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) i Barcelona Activa ofereixen cursos gratis o a preus assequibles que han de reduir la fractura digital entre aturats i vacants.

Aquesta bretxa té també un biaix de gènere, doncs la majoria de treballadors del sector tecnològic són homes (un 80%) i una inserció de dones més elevat ajudaria a reduir la bretxa salarial de gènere i a accelerar la digitalització de les empreses. Per això, el pla més ambiciós de formació en l'administració pública és el programa ADA, enfocat a dones que optin pel sector tecnològic per buscar feina.

El programa ADA compta amb un pressupost anual de 17 milions, procedents dels Fons Next Generation, i pretén formar 40.000 dones catalanes en llocs de treball tecnològics i digitals, amb especial focus en els municipis de menys de 40.000 habitants. D'altra banda, el SOC va invertir 120 milions d'euros en 3.000 cursos de Formació d'Oferta en Àrees Prioritàries (FOAP), entre els quals hi ha cursos del sector digital.

Programadors Front i Back-End, Data Science de Open Source i experts en ciberseguretat són alguns dels cursos a què es pot accedir a través del SOC. Encara que en general aquest tipus d'estudis no requereixen formació prèvia, el subdirector d'Ocupació Juvenil i Qualificació Professional del SOC, Miquel Carrión, explica que "requereixen cert nivell" i que existeix un procés de selecció a l'hora d'"identificar perfils professionals que requereixin o s'adaptin a aquest reskilling".

Tan sols en ciberseguretat i programació, el SOC el 2023 va formar 2.200 persones en 156 cursos diferents. Són cursos de 5 hores al dia que requereixen una gran dedicació i compten, com sempre succeeix en el SOC, amb un risc principal. "Els estudiants que tenen urgència per trobar feina, poden deixar el curs a la meitat", compte Carrión. Per això és tan important l'entrevista prèvia i adaptar els perfils.

La importància del 'reskilling'

"Un 20% de les persones a l'atur es calcula que tenen una formació superior i és allà on hem de treballar en el reskilling", abunda Carrión, que compara el que succeeix en el sector digital amb l'industrial, la mecànica electrònica o la dependència, ja que "falten professionals" i "a la que et poses a formar-te, tens un perfil adaptat". Per als cursos de formació digital, el SOC s'alia amb empreses especialitzades com Ironhack, Codelitec, UOC, Actiu Humà o Fundesplai.

Però més enllà del SOC, altres institucions com Barcelona Activa, l'agència de desenvolupament econòmic de Barcelona, també té els seus propis centres de formació en l'àmbit digital. Basant-se en el BCN Talent Overview, que calcula que entre 2018 i 2022 a Barcelona s'han creat 33.200 llocs de treball tecnològics i que el 2022 ja hi ha 100.920 professionals en aquest sector, té dos centres dedicats exclusivament a l'àrea digital.

En un d'ells, Cibernàrium, va formar 11.228 persones el 2023, el 23% d'elles a l'atur, mentre que en IT ACademy, que ofereix cursos de 18 setmanes per aprendre a programar i altres disciplines, va formar a 1.002, el 37% desocupades. I la inserció laboral que assoleix aquesta última és del 84%. En alguns casos, els estudiants troben feina al sector tecnològica abans d'acabar els cursos.