L'ús de la Intel·ligència Artificial creix a Espanya, però continua sense consolidar-se entre la majoria de les empreses. Ara mateix, només l'11,8% de les empreses amb més de 10 treballadors la utilitza. És molt menys que altres tecnologies com el núvol, que la utilitzen el 39% de les companyies, o el big data, que un 13,9% apliquen en les seves empreses.

L'estudi 'Brúixola de les tecnologies digitals en l'empresa', de l'Observatori Nacional de Tecnologia i Societat, mostra un creixement de 3,5 punts en aquesta tecnologia entre 2021 i 2022, informa Europa Press. L'eclosió de la Intel·ligència Artificial Generativa i d'eines com a Chat GPT ha d'incrementar aquesta tendència.

L'estratègia europea per a la Dècada Digital estableix que almenys el 75% de les empreses hagin implementat computació al núvol, intel·ligència artificial i anàlisi big data per a 2030, mentre que l'Executiu ha apostat per arribar al 25% del teixit abans de 2025.

Les microempreses, per la seva part, se situen més retardades en l'adopció d'aquestes tecnologies i amb prou feines un 10,2% utilitza la computació al núvol, un 3,7% el big data i un 4,6% la intel·ligència artificial.

Si es classifica les empreses per sectors, la construcció i les activitats administratives i de serveis auxiliars són les que presenten una menor implantació, davant el sector tecnològic.

Quant al personal, el nombre d'empreses que compten amb perfils tecnològics s'ha incrementat en 0,6 punts percentuals fins a un 17%, si bé en el cas de les microempreses es desploma fins a l'1,2%. Així mateix, el 4,3% de les empreses va tenir dificultats per trobar un treballador amb aquestes característiques.

D'altra banda, el 38,9 % de les empreses i el 22,9% de les microempreses comptaven amb alguna mesura per reduir el consum energètic dels seus equips.

Teletreball

D'altra banda, el nombre d'empreses que permeten el teletreball ha caigut al 39,6% del total i el 16,6% de les microempreses, si bé el 82,3% de les empreses i el 46,7% de les companyies amb menys de deu empleats sí que permeten als treballadors accedir en remot als seus recursos corporatius.

Així mateix, un 15% de les societats de més de deu treballadors han reportat un incident informàtic, davant un 5,2% de les empreses de menor mida. Per això, un 89,1% de les companyies té alguna mesura de ciberseguretat implementada i un 44,2% almenys cinc.