L'última Enquesta de Població Activa (EPA) va mostrar un repunt de l'atur a Catalunya, que va arribar a les 351.644 persones sense feina, un 1,53% més respecte al mes anterior degut en part al tancament de la campanya de Nadal. La taxa d'atur és del 9,9%, inferior al 12,9% registrat a l'estat espanyol. Però encara que hi continuï havent gent aturada a Catalunya, i encara que pugui semblar paradoxal, els responsables de recursos humans i les empreses continuen preocupats per la falta de talent que hi ha al mercat laboral. Això succeeix perquè existeix una bretxa entre el que ofereixen les persones aturades i el que busquen les empreses. Així ho mostra un informe d'Adecco publicat aquest dilluns. 

Encara que tenim un mercat laboral sobrequalificat, amb persones que tenen nivells d'estudis superiors al ja que ocupen, hi ha sectors on encara hi ha una oferta més gran que demanda laboral. Una economia en transformació, que camina cap a la plena digitalització i també cap a la descarbonització de l'energia, requereix molts perfils que no han estat predominants en els últims anys. A més, hi ha sectors que han patit una gran fuga de talent, o bé que han deixat de ser entre les preferències dels joves a l'hora de formar-se, així com treballs que, per diverses circumstàncies, viuen un augment de la demanda. Relleu generacional, dures condicions de treball o baixos salaris són altres dels motius pels quals alguns treballs no troben al mercat laboral a la seva mitja taronja.

La pandèmia i l'envelliment de la població, per exemple, han posat el focus en la sanitat i les cures, tant al sector públic com en el privat. L'informe Adecco 'Perfils més demandats el 2023', publicat aquest dilluns, identifica a quins sectors falten més professionals i, a més, explica les diferències de perfils en cada comunitat. Encara que existeixen alguns sectors que són comuns a totes les comunitats autònomes, Catalunya té algunes particularitats.

A l'oficina i al camp

Els perfils de Recursos Humans i els digitals de màrqueting es busquen amb més interès en Catalunya que en la resta de l'estat. Es tracta d'una regió amb especial interès en perfils d'oficina, així com d'hostaleria, a causa de l'alta activitat del turisme, però també industrials o per al sector agrari. A continuació, detallem els nou perfils destacats per l'informe a Catalunya.

Els perfils IT, com en gairebé totes les comunitats, apareixen en primer lloc. Encara que Catalunya ofereix grans possibilitats de formació per als qui volen treballar al sector tecnològic, ja sigui analistes de dades, programadors o dissenyadors web, l'oferta de treball és tan elevada que no s'arriba a cobrir en un sector en auge en el qual cada dia es formen milers de persones gràcies no només a facultats i centres de Formació Professional, sinó també a centres privats de formació intensiva on realitzen el que es coneix com a bootcamps, per convertir en treballadors digitals persones que venen de qualsevol altre àmbit.

El personal d'hostaleria, que fa temps que es queixa a totes les regions de no trobar mà d'obra, és un altre dels destacats a Catalunya. L'augment d'oportunitats d'ocupació de l'últim any ha fet que molts treballadors deixin aquest sector per tornar o ingressar aquell en el qual s'han format. Les dificultats de conciliació, les altes càrregues horàries i els baixos salaris fan que cada vegada sigui més difícil trobar treballadors al sector de l'hostaleria.

Els community mànagers apareixen també com un dels perfils més buscats a Catalunya. En un moment en què la presència a les xarxes determina gran part de la visibilitat de la teva empresa, treballadors que siguin capaços de posicionar-te a Twitter, Facebook, TikTok o LinkedIn van cada vegada més buscats. No tots els professionals de comunicació, periodistes i publicistes, opten per aquesta via, que malgrat que la seva importància estratègica no sol tenir els salaris més elevats del sector de la comunicació i el màrqueting digital.

No tot són oficines i bars i també els operaris industrials, en un moment de transició cap a l'electrificació del parc automobilístic i la descarbonització de la indústria, van també molt buscats a Catalunya.

Consultors de selecció de personal, segurament per buscar treballadors com els anteriorment esmentats, són també un dels perfils on hi ha més oferta que demanda.

No hi ha pràcticament empresa que no necessiti un administratiu i aquest perfil és també dels més necessitats pel mercat laboral català.

En el camp, els peons agraris tampoc no sobren, per la qual cosa pot ser un sector on trobar feina el 2023.

Guanyar diners en funció de quant vens és una feina molt sacrificada mentalment, i potser per això el lloc de comercial és al top 9 de perfils buscats a Catalunya.

I, finalment, els teleoperadors, en un moment en què tantíssimes coses es resolen pel mòbil, també són difícils de trobar per a les empreses.