Encara que l'atur continuï afectant a Espanya un 12,9% de persones, continuen faltant perfils, tant més com menys qualificats, en diferents sectors professionals. Els gestors de recursos humans perden el cap per a trobar professionals que s'adaptin als seus perfils, ja sigui perquè falten persones formades o bé perquè les condicions no s'adeqüen al que espera el professional. Adecco ha llançat un informe titulat 'Perfils més demandats en 2023' en el qual explica els perfils més buscats en el mercat laboral. El sector tecnològic s'emporta la palma, però els perfils sol·licitats estan també en la indústria, el sector agrari i les telecomunicacions. Els perfils més demandats difereixen també en funció de la comunitat autònoma.

A Andalusia, els perfils més buscats estan de nou al sector tecnològic, amb desenvolupadors web i experts en ciberseguretat, dues de les ocupacions més demandades del moment a tot el món, com els més destacats. Fora de l'oficina, el personal d'hostaleria, els operaris agraris electromecànics i els comercials, així com els teleoperadores, són els més buscats. Personal de magatzem i repartiment tenen també el seu lloc entre els més demandats a Andalusia.

Si vius a Aragó, de nou els perfils IT estan sent buscats, així com els enginyers, perfils industrials a qualsevol nivell i caps d'obra. Falten administratius, comercials i teleoperadores en les oficines aragoneses, però també personal sanitari als hospitals i tècnics de manteniment.

L'hostaleria i la tecnologia tenen protagonisme en totes les comunitats i Astúries no és una excepció, encara que allí se sumen operaris industrials especialitzats, administratius, teleoperadores i personal de magatzem i repartiment.

L'elevat ritme turístic en Balears demanda dependents amb idiomes, i personal d'hostaleria, però no tot és turisme a les illes, on entre els perfils tecnològics més buscats destaquen els de la banca. Especialistes en customer experience (experiència d'usuari) i operadors industrials completen la llista d'ocupacions que podries trobar si vius allí o tens pensat mudar-te.

A Canàries no sols fa falta persones servint plats, cambrers, que també, sinó que hi ha falta de cuiners. Si ets un geni en els fogons, pot ser un bon destí per a buscar treball, encara que també es busca personal de handling (maneig en terra d'aeronaus), conductors, carretoners, oficials, operaris industrials i mossos de magatzem.

Cantàbria busca operaris industrials, mossos, administratius amb idiomes, cambrers, conductors, carretoners, oficials i operadors industrials.

A Castella-la Manxa, el personal d'hostaleria, els operaris agraris i industrials, els electromecànics i els soldadors són els més buscats, encara que també falten dependents, mossos de magatzem i oficis en general.

A la veïna Castella i Lleó, falten perfils IT, personal d'hostaleria, ajudants de laboratori, dependents, operaris especialitzats, administratius, tècnics de manteniment, tècnics de qualitat i carretoners.

A Catalunya, com detallem en un altre article, no sols falten perfils IT i d'hostaleria, com en gairebé totes les comunitats, sinó que també caminen buscats els gestors de recursos humans, operaris industrials, administratius, comercials, teleoperadores i peons agraris.

A la comunitat de Madrid, els metges i infermers estan entre els perfils més buscats, després de l'alta conflictivitat i les vagues contra el govern d'Ayuso en el sector de la sanitat. Els perfils de ciberseguretat i TIC, els analistes de banca, així com electromecànics, operaris industrials i professionals d'última milla, com es coneixen als repartidors a domicili.

En la comunitat valenciana és apressant la falta d'experts en digitalització de processos i també d'enginyers i controllers, encara que en el sector industrial falten carretoners, electromecànics i soldadors. A diferència d'altres comunitats, recol·lectors i controladors de trànsit també caminen buscats.

La cosa canvia a Extremadura, que busca tècnics de construcció, no sols paletes, sinó també electricistes i lampistes. Comercials, teleoperadores, caixers, carretoners, personal d'hostaleria completen la llista.

Si el teu és la fusteria, Galícia pot ser el teu lloc, una comunitat on també falten calderers, conductors i carretoners. Operaris amb coneixements de robòtica i soldadors ajudaran a reforçar el sector industrial i tecnològic.

Poques sorpreses a La Rioja, on els perfils demandats són els que tenen gairebé totes les comunitats: perfils IT (ciberseguretat, data i xarxes), dependents, tècnics de manteniment, oficials per a la indústria i repartidors també tindran la seva oportunitat. Els promotors són la rara avis de la llista.

Navarra sempre és una bona regió per al desenvolupament industrial i el demostren vacants entre enginyers, operaris d'estampació i mecanitzat, personal de manteniment i, en general, titulats en FP per a la indústria i manipuladors d'aliments.

El sector agrari guanya protagonisme a la regió de Múrcia, on falten enginyers agraris i recol·lectors, però també operaris de planta química, carretoners, soldadors, dependents, mecànics i caixers.

Finalment, el País Basc no difereix en molt dels perfils demandats en altres comunitats, si bé té un perfil específic que no apareix en cap altra llista. Es tracta del preparador de comandes, que se suma així als típics perfils IT, teleoperadores, tècnics de manteniment i de qualitat, carretoners i enginyers.