La porta, entrada i sortida de la fàbrica o de l'oficina, ja no és la frontera definitiva per abandonar un lloc de treball. El telèfon mòbil, que ens connecta durant tot el dia a tota mena d'entreteniments i informació, també és porta d'entrada per a missatges inoportuns de caps o companys de feina en moments íntims o de descans. El teletreball, consolidat durant la pandèmia, va potenciar la falta de desconnexió malgrat que ja per llavors una llei regulava el dret a desconnectar dels treballadors. Ara bé, una cosa és l'existència d'una llei i una altra de molt diferent és que es compleixi. Quan no és així, la salut mental dels treballadors pot estar en risc.

Durant la seva presidència de torn de la Unió Europea, Espanya intenta liderar la directiva europea que reguli aquest dret, i fa unes setmanes el comissari europeu d'Ocupació i Drets Socials, Nicolas Schmit, va apel·lar a una reunió a l'octubre que pugui desencallar la norma i eviti a les empreses "imposar el seu desig en contra de la voluntat dels seus empleats".

Però a Espanya ja hi ha dues lleis que regulen el dret a desconnectar del treball. La Llei Orgànica 3/2018, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals deixa clar que "els treballadors i els empleats públics tindran dret a la desconnexió digital a fi de garantir, fora del temps de treball legal o convencionalment establert, el respecte del seu temps de descans, permisos i vacances, així com de la seva intimitat personal i familiar". Les sancions van des dels 700 als 7.000 euros per no respectar aquest dret. Els treballadors tenen dret a no respondre trucades o missatges i fins i tot a apagar els dispositius, mentre que els caps han d'esperar l'endemà per donar instruccions laborals una vegada finalitzada la jornada del treballador. Existeix un plus de disponibilitat horària, a més, que per llei retribueix el fet d'estar disponible fora d'horari.

Al seu article 18, la Llei del Teletreball 10/2021, marca que les empreses han d'elaborar una política interna de desconnexió digital, consultar primer amb treballadors i responsables i formar a la plantilla per sensibilitzar en aquest dret, que a més ha de ser recollit pels convenis col·lectius. Però "hi ha empreses que continuen funcionant de la mateixa manera i que compleixen el conveni només en qüestions formals com el salari i la jornada", apunta Jorge Moraleda, responsable de negociació col·lectiva de Comissions Obreres a Catalunya. "El que estan aconseguint la llei i els convenis col·lectius és un cert canvi cultural en aquest sentit", apunta Moraleda, que reconeix que hi ha "molt poques denúncies" i que la majoria són per Inspecció de Treball i no per la via judicial. "Es donen moltes vegades quan el treballador ja està al límit, en situacions molt sagnants, quan ja ha agafat la baixa perquè està saturadíssim i decideix denunciar i moltes vegades hi ha una mica més que desconnexió digital," apunta Moraleda.

El sindicalista alerta que "en sectors amb gent jove i titulada, amb moltes ganes de progressar, com les TIC, s'aprofiten d'aquest ímpetu per fer treballar més enllà de l'horari" i no respectar aquest dret de desconnexió, així com apunta a una "més consciència" en les empreses grans. "Cada vegada hi ha més treballadors, sobretot arran de la pandèmia, que volen posar límits laboralment", apunta Moraleda, que reconeix que "la desconnexió digital és alguna cosa que sindicats i patronal hem d'abordar, més enllà de la llei" i apunta que "costarà temps, però acabarà implementant-se el respecte al temps de desconnexió".

8 mesures per desconnectar

Fins i tot durant les vacances, el 67% dels treballadors espanyols reconeixen que no és capaç de desconnectar del treball, segons un estudi i Cigna Healthcare, empresa multinacional de mútues mèdiques. La directora de Recursos Humans d'aquesta empresa, Ana Sánchez de Miguel, ajuda ON ECONOMIA a donar vuit consells per desconnectar de la feina més enllà del compliment de la llei i la negociació col·lectiva.

El primer, en cas d'unes vacances prolongades, és "informar els superiors i companys amb anticipació", de manera que tothom estigui bé informat "sobre la durada de l'absència, com poden posar-se en contacte en cas d'emergència i qui serà la persona de contacte", segons Sánchez de Miguel. Facilitar el traspàs de tasques és clau, ja que el contacte pot venir d'un client que no sempre té

La segona recomanació, estretament lligada a la primera, és la d'activar un missatge automàtic en el correu electrònic que aporti un contacte alternatiu, de manera que si algú t'escriu un correu de seguida sàpiga que estàs de vacances o fora de torn.

El tercer consell, encara que el primer en ordre cronològic, és el de garantir haver finalitzat totes les tasques pendents abans de sortir o bé haver comunicat de forma adequada la impossibilitat de finalitzar-la. És una manera de prevenir que no t'escriguin més enllà del teu horari per a preguntes incòmodes.

La quarta recomanació en els casos en què sigui impossible desconnectar del tot per exemple durant el cap de setmana o vacances, és "establir horaris específics per revisar el correu electrònic i altres missatges", de manera que la resta del temps es pugui donar una desconnexió total.

El cinquè consell és, més enllà dels assumptes laborals, guardar algun moment el dia per desconnectar totalment de la tecnologia.

Una sisena recomanació, vinculada a l'ús d'aparells electrònics, és arxivar grups de Whatsapp en finalitzar la jornada laboral amb tal que no t'arribin notificacions. En general, els aparells electrònics de feina i els de vida personal haurien de ser diferents, de manera que, si utilitzes un telèfon d'empresa, guardar-lo seria una ràpida solució per desconnectar del tot.

En setè lloc, el consell potser més complicat d'arribar i el que pot donar més sentit als anteriors: establir una relació de confiança amb els responsables i companys de feina que permeti marcar els límits. En un clima de treball positiu, és més fàcil explicar-li a un superior que no respondràs a partir de determinades hores.

En cas que cap dels set anteriors consells no faci efecte, i sobretot si la salut mental es veu afectada per la impossibilitat de desconnectar, pren sentit una vuitena opció: recórrer a un sindicat o a un advocat per estudiar com prendre accions contra aquesta violació de la llei. És important, de tota manera, mesurar molt bé quins són els riscos, avaluar els escenaris i ser realista sobre les possibilitats d'èxit.