La Comissió Europea va proposar a finals de l'any passat una nova normativa amb què pretenia fomentar la igualtat salarial entre els treballadors: la Llei de Transparència Salarial. L'objectiu de la mesura és acabar amb la bretxa de gènere i la discriminació retributiva, més enllà de garantir la transparència a les companyies. D'aquesta manera, una vegada es publiqui la llei que obligui a publicar el salari a les ofertes d'ocupació, Espanya tindrà dos anys per incorporar aquesta mesura a la seva normativa. Però, què opinen els experts sobre el cas? Cal o no posar el salari a una oferta de feina? 

Xavier Escales, fundador d'Always People First, que ajuda les empreses amb la gestió del talent, assegura aquest mitjà que "posar la xifra en una oferta de treball no és imprescindible i no és tan important com les empreses es creuen". En aquest sentit, el també assessor apunta que les companyies contractants han de posar una cosa que els diferenciï i que el sou és un dels aspectes, però no l'únic. "Ara mateix els candidats busquen una mica més enllà del salari. Per a ells és més important trobar en una oferta si hi haurà conciliació familiar, la cultura de la companyia, els beneficis que els oferiran i l'ambient de feina que es trobaran", afirma Escales, que afegeix que "el salari és fonamental, però en una oferta laboral no marca la diferència".

"No he vingut a aquest món només a treballar"

És una cosa nova? Això no passava abans? "Ara ha agafat més importància. La gent jove no té els mateixos paradigmes que els empleats i candidats de fa cinc, deu o vint anys. La gent abans buscava un bon salari, tranquil·litat per comprar-se un cotxe i tenir una hipoteca. Ara és diferent", segons Escales, que indica que el salari ha perdut força i ha guanyat el "no he vingut a aquest món només a treballar".

Per la seva part, Sara Álvarez, directora d'atracció de talent d'Adecco, aclareix que el salari en una oferta d'ocupació és un tema de dos pols: "hi ha gent que hi està a favor i aquells que estan en contra". En una entrevista per a ON ECONOMIA, la directiva assenyala que l'oferta salarial produeix transparència, però alhora recorda que per al candidat hi ha "una llista de desitjos". "Els candidats busquen flexibilitat horària, equilibri entre la vida professional i personal, els beneficis de treballar en una empresa o una altra o les vacances", comenta.

"El que cobra una persona ha de ser informació pública"

Des d'un altre punt de vista parla Jorge Moraleda, de Comissions Obreres, que posa èmfasi en el fet que el salari sí que s'hauria de posar a l'oferta de feina. "El que cobrarà una persona ha de ser informació pública. És normal que de vegades les empreses ocultin la xifra per no donar informació a la competència, però si un candidat entra en un procés de selecció, ha de ser conscient del que percebrà", argumenta. "És cert que cada vegada el salari és menys important, ha perdut pes respecte a altres coses, però la gent necessita saber el que percebrà".

Parles dels joves, o dels candidats en general? "La gent jove ja no està disposada a treballar en certes condicions, com podria ser treballar a la nit o amb horaris infinits, però d'aquí a uns mesos potser veiem que això canvia. Amb les pujades de tipus potser torna a tenir més pes el salari que no una altra cosa, però això ja ho veurem més endavant", aclareix Moraleda.

"Tinc clients amb marges de flexibilitat de fins a 15.000 euros"

“La pregunta sobre tema salaris a les ofertes de feina és difícil de respondre. Considero que hi ha moltes variables a tenir en compte abans de decidir si publicar-ho o no”, comenta Afra Lladó, tech recruiter. “Si publico una oferta de feina amb un rang concret de salari, rebo moltes menys aplicacions”. El motiu? "Tinc clients que tenen marges de flexibilitat de fins a 15.000 euros i amb la xifra col·locada a l'oferta potser consideren que és poca quantitat per a ells" indica. Per contra, afegeix que “si publico una oferta salarial i és molt alta, hi ha moltes persones, majoritàriament dones, que no hi aplicaran perquè senten que aquest salari és massa o no s’ajusta al seu perfil”.

Hi continua havent precarietat laboral? "Fa uns anys la precarietat laboral i salarial era tan alta, especialment per als joves, que ara sembla que n'hi ha menys. La diferència respecte a fer deu o vint anys és que a la gent abans li era igual perdre la feina, perquè n'agafava un altre d'igual de precària. Ara això ha canviat", acaba Moraleda.