Els llocs de treball relacionats amb especialitats en bases de dades, els enginyers (especialment els electrònics) i els analistes de sistemes són els més ben posicionats en el mercat laboral català, segons una anàlisi de l'Observatori de Treball i Model Productiu de la Generalitat. El Govern, per mitjà de l'Observatori del Treball i Model Productiu del Departament d’Empresa i Treball, ha publicat aquesta setmana l'actualització de les dades de les ocupacions a Catalunya corresponents al 2023 a través de l'eina “Treball per ocupacions”.

Segons l'estudi, els resultats indiquen que els especialistes en bases de dades i xarxes informàtiques, els analistes de sistemes, els enginyers electrònics i la resta de les enginyeries són les ocupacions millor posicionades en el món del treball català. Els segueixen els analistes de gestió i organització; els enginyers de construcció i obra civil; auxiliars de vol i cambrers d'avió, vaixell i tren; tècnics d'operacions de sistemes informàtics i programadors informàtics, segons el mateix informe.

Des del Govern recorden que l'estudi s'ha dut a terme a partir de tres mètriques: els contractes de treball signats, la qualitat d'aquests i el nombre de sol·licitants d'una determinada ocupació a través del Servei Públic d'ocupació de Catalunya (SOC).

Els tipus de llocs de treball se subdivideixen a partir de la classificació que elabora l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El portal elaborat per la Generalitat ofereix informació detallada sobre la totalitat de les gairebé 500 ocupacions incloses en aquesta classificació nacional de llocs de treball. 

Contractació laboral, qualitat i demandants

Des de la Generalitat recorden que “Treball per ocupacions” és l'eina de l'Observatori del Treball i Model Productiu que ofereix totes les dades sobre les ocupacions en el món del treball català, una informació al servei de la ciutadania per prendre decisions sobre orientació professional.

Per poder analitzar i comparar les diferents ocupacions, hi ha tres índexs intermedis (un per cada eix d’informació) i un índex sintètic global que recull la situació de cada ocupació en el conjunt del país i per comarques. Així, els índexs permeten ordenar les ocupacions, de millor a pitjor posicionades, de manera global i també d’acord amb els criteris: contractació laboral, qualitat i demandants.

Salari dels treballadors

Cal recordar que el 2023, es van apujar els sous d'empleats i directius espanyols, però van caure els salaris dels càrrecs intermedis. Aquesta realitat, mostrada per l'últim informe Evolució salarial 2007-2023, de l'escola de negocis Eada Business School i d'ICSA, varia en funció de comunitats autònomes i sectors. Així, Madrid és la comunitat que millor paga tant a directius com a càrrecs intermedis i empleats (Catalunya és segona en les tres categories). Quant a sectors, la banca és la que millor paga als directius i als càrrecs intermedis, però la indústria té millors sous per als empleats. Les empreses grans, finalment paguen millor que mitjanes i petites a tots els seus estaments.