El món del treball canvia a un ritme endimoniat i la irrupció de la intel·ligència artificial l'ha accelerat encara més. Encara que aquesta intel·ligència capaç d'aprendre patrons i ser creativa ha d'afectar més els treballadors white collar que a la resta, pràcticament tots els sectors estan afectats. La consultora de recursos humans i talent LHH, del grup Adecco, ha publicat aquesta setmana un informe amb les 12 professions més buscades a 12 diferents sectors i també els més cotitzats.

Destaquen perfils molt específics com el DevOps, més cotitzat en sector IT, o l'anestesista en salut, així com el mànager d'operacions en el sector industrial. Indústria, salut, tecnologia, serveis mèdics, enginyeria, vendes i màrqueting, construcció, life sciences, logística, retail, energètiques, i financer són els sectors analitzats.

Es tracta de professions buscades "per la seva importància estratègica o per la seva escassetat al mercat". "Els candidats es troben un ampli ventall d'ofertes sobre les quals poden elegir i això els permet ser més exigents amb les seves empreses actuals i amb la proposta de valor d'aquelles a les quals es mourien", afegeixen des de LHH. En un context on cada vegada els treballadors demanen més baixes voluntàries malgrat tenir contractes indefinits, les empreses estan obligades a apujar els sous.

De la indústria a la salut, sous de fins a 100.000 euros

En el sector industrial, el perfil més buscat és el d'enginyer d'automatització, amb un sou d'entre 35.000 i 45.000 euros; i el més cotitzat, l'operations manager, el més ben pagat de tots amb 130.000 euros.

Al sector de salut, l'infermer d'hospitalització, amb sous d'entre 28.000 i 35.000 euros, serà el més demandat mentre que el metge expert en Anestesiologia i Reanimació serà el més cotitzat, entre 56.000 i 100.000 euros de sous.

En tecnologia de la informació (IT), el desenvolupador net o java, tipus de programador, és el perfil més buscat amb salaris entre 30.000 i 50.000 euros, mentre que el DevOps serà el més cotitzat. El DevOps, amb sous d'entre 50 i 80.000 euros, s'encarrega de l'administració de sistemes informàtics i d'agilitar la col·laboració i relació entre equips.

En dispositius mèdics, el tècnic d'electromedicina és el treballador més buscat, amb un salari d'entre 30.000 i 45.000 euros, mentre que el product manager especialitzat en medical devices serà el que cobrarà més aquest 2024 i pot assolís els 90.000 euros encara que parteix dels 45.

En enginyeria, el tècnic d'electromedicina és el que les empreses busquen més, amb sous propers a 38.000 euros; però el responsable de producció, amb fins a 50.000 euros, tendirà a tenir el salari més alt.

Per l'enginyer tècnic comercial estan preguntant molt les empreses de vendes i màrqueting, amb sous d'uns 35.000 euros; tanmateix, estan disposades a pagar els sous més alts els mànagers d'exportació, entre 40.000 i 50.000 euros.

En construcció, el director d'obra no és fàcil de trobar i pot cobrar entre 45.000 i 55.000 euros, però un director de contractació percebrà més emoluments, fins als 120.000 euros.

En ciències de la vida, el tècnic de garantia de qualitat és el més buscat, amb sous d'entre 40.000 i 45.000 euros; i el medical science liaison, enllaç entre ciències mèdiques i farmacèutiques o biotecnològiques, és el que més guanyarà, fins a 90.000 euros.

En logística, el cap de cadena de subministraments (suply chain manager) és el més buscat; mentre que cotitza millor que cap altre el planificador de demanda o demand planner, amb salaris que parteixen dels 40.000 euros.

En retail o distribució, el cap de projecte o project manager és el perfil més buscat (i cobra fins a 40.000 euros) i el director de màrqueting el més ben pagat i arriba a cobrar 85.000 euros.

Al sector energètic, el cap de projecte és també el més buscat, amb un salari d'entre 40.000 i 50.000 euros, i el cap de permisos i processos (origination and permitting manager) és el que cobrarà més bé, entre 50 i 80.000 euros.

Finalment, al sector financer van com bojos darrere de tècnics en tresoreria, amb sous pròxims als 34.000 euros d'entrada, i el perfil més cotitzat és el mànager de finances, que pot arribar a cobrar 65.000 euros anuals en empreses petites i 75.000 en altres més grans.

L'esforç de les empreses per atreure talent

El director de Zona Nord de LHH Recruitment Solutions, Jorge Santamaría, explica que "les empreses estan fent un esforç important per millorar una proposta de valor que sigui atractiva i diferencial".

El potencial digital i l'alt grau de digitalització són dos factors que estan marcant diferències al mercat i que, per tant, són molt presents en els perfils més buscats.

A l'hora de contractar-los, l'experiència que viurà en l'empresa l'empleat és "clau" per atreure i retenir el talent, però el sou "s'ha convertit en un element bàsic", ja que la falta de perfils ha augmentat el que estan disposades a pagar les empreses.

Treball híbrid, flexibilitat horària, desenvolupament professional, formació i capacitació són algunes de les raons que ajuden a captar talent i fidelitzar-lo, encara que també polítiques de benestar físic i emocional, l'impuls i foment tant d'un fort sentiment de pertinença o ambients de treball col·laboratius, diversos, creatius i innovadors també ajuda, segons Santamaría.