Els supermercats Ametller Origen, amb la subvenció de la Generalitat i en col·laboració amb la cooperativa de formació EduVic i Mercabarna, ha decidit formar els seus propis carnissers mitjançant un pla de Formació Professional Dual. Ha començat formant 12 joves extutelats, però té la idea de créixer i "crear una escola d'oficis", segons explica Isaac Martín, director de l'àrea de persones d'Ametller Origen. La subvenció inicial és de 279.000 euros procedents dels Fons Next Generation i el primer sou serà de 1.136 euros al mes bruts en 14 pagues, el Salari Mínim Interprofessional, quan acabin la formació al juny. Mentre estudien, cobren 600 euros al mes.

La idea d'Ametller Origen és apostar a la formació dual per a carnissers, ja que a altres feines no hi ha tanta dificultat per cobrir la demanda, i necessiten entre 150 i 200 places en els propers tres anys com a carnissers. A l'acte de presentació del projecte han assistit el director general d'Ametller Origen, Josep Ametller, que ha donat les gràcies als estudiants "per ser lluitadors" i ha assegurat: "No trobem carnissers, van més buscats que els universitaris".

A l'acte han assistit també la directora de Persones de Mercabarna, Marta Rodríguez, la responsable d'Eduvic, Marta Montoya, i els consellers d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i d'Assumptes Socials, Carles Campuzano.

Un 63% més d'inversió en Formació Professional

Torrent ha assegurat que la formació és "la millor política" que pot fer el Govern i ha destacat l'esforç de la Generalitat en Formació Professional, amb un increment del 63% de cara a 2024 fins als 90 milions. "La Formació Dual és clau perquè permet donar resposta més ràpida a les empreses. Hem preguntat a les empreses què necessiten a l'hora de potenciar-la", ha afegit. Les últimes dades del Ministeri d'Educació, tanmateix (de 2022, encara per actualitzar), apunten que a Espanya tan sols el 4% de la Formació Professional és dual, deu vegades menys que la mitjana europea, i tan sols un punt per sobre a Catalunya, on és d'un 5%.

Segons Torrent, la Formació Professional "ajuda a millorar la competitivitat de les empreses". "Desgraciadament, l'hem deixat de banda durant molts anys i ens hem comportat com a nous rics. Avui no hi ha ningú que no la consideri important per a la competitivitat", ha afegit.

Campuzano per la seva part ha detallat que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) té actualment 8.000 joves tutelats, 2.500 d'ells arribats d'altres països i ha assegurat que "el procés d'emancipació no és fàcil, com en totes les famílies", i que el Govern posa el "focus en l'ocupació". "Hem de mobilitzar més empreses per oferir feines", ha afegit, i ha afirmat que la immigració juga un paper clau per al futur del mercat laboral i de les pensions a Catalunya.

"Les empreses et demanen un any d'experiència"

"Les empreses necessitem col·laboradors molt ben formats per donar un servei de primera qualitat als consumidors. Aquest projecte no només dona als joves l'oportunitat d'entrar al mercat laboral, sinó també a les empreses de comptar amb talent i dignificar alguns oficis com el de carnisser", ha dit Josep Ametller.

La directora de persones de Mercabarna, Marta Rodríguez, ha assegurat: "Des que se'ns va presentar el projecte vam veure molt clar que havíem de posar a disposició les nostres instal·lacions i coneixement. Amb aquest projecte complim dos objectius: posar en marxa la col·laboració públicoprivada per satisfer la demanda i ajudar els joves en la seva formació laboral".

La responsable de projectes d'Eduvic, Marta Montoya, ha explicat que pretenen formar "bons professionals, bons treballadors i bones persones".

Una de les estudiants del programa, Àngels, ha recordat durant l'esdeveniment, que coincideix amb el Dia de la Dona Treballadora, que "les dones pateixen més discriminació al mercat laboral i aquesta és pitjor quan vens d'entorns vulnerables".

I Mohammed, un altre dels estudiants, en un vídeo reproduït durant l'acte, ha assenyalat la importància de la Formació perquè "les empreses et demanen un any d'experiència per entrar a treballar i aquest programa te'l dona".