L'entrada al món laboral, salt a l'emancipació econòmica, amaga de vegades racons foscos que no t'imagines quan comença la teva carrera. Un d'ells, capaç de generar una gran angoixa i desassossec, és l'assetjament laboral o mòbing, que són els comportaments hostils o intimidatoris que se sostenen en el temps, causant mal psicològic o emocional a subordinats o companys de feina. Sí, l'assetjament no només és cosa de caps, sinó que es pot donar entre iguals, i fins i tot entre un treballador i un comandament intermedi, si aconsegueix tenir una certa situació de força o poder. El primer dels obstacles per combatre l'assetjament laboral és reconèixer-lo. Quan el patim?

Si bé un pot imaginar fàcilment una situació de crits en una sala de reunions, insults, desqualificacions o tractes vexatoris, l'assetjament laboral no sempre presenta manifestacions tan òbvies i no sempre són fàcils de demostrar o de reconèixer. El símptoma més clar i inequívoc que pateixes assetjament laboral és que la teva ansietat, la teva autoestima o la teva salut mental es veuen modificades pel tracte que reps d'un superior o d'un company. Però, per arribar a això, hi pot haver diversos camins.

 

 

Per descomptat, l'insult, la desqualificació o el tracte degradant és la forma més òbvia d'assetjament laboral. A vegades, pot disfressar-se d'humor i ironies per rebaixar el to o dissimular.

Però una segona forma en què els teus superiors poden assetjar-te laboralment és donar-te tasques mínimes o innecessàries, una forma de degradació per a la víctima que veu que se li assignen treballs molt per sota de les seves capacitats.

També l'oposat, una sobrecàrrega de tasques, que acaba desconcertant la víctima, que es veu immobilitzada davant de tantes tasques, pot ser una forma d'assetjament.

Fer-te el buit, no saludar-te ni dirigir-te la paraula amb clara diferència respecte a la resta, una desinformació deliberada d'informacions necessàries per a la tasca, deixar-te fora de les reunions o plans d'equip com dinars o sopars d'empresa, pot també ser un signe d'assetjament laboral, això sí, molt difícil de demostrar.

La crítica negativa persistent contra el teu treball, en públic o privat, sense cap mena d'aportació constructiva, també pot tenir a veure amb el mòbing.

Maneres de combatre'l

Quant a les vies per combatre'l, la primera i més útil és buscar suport entre companys de feina i, si n'hi ha en la teva empresa, en el comitè d'empresa.

En segon lloc, amb comitè d'empresa o sense, és important que t'informis de si l'empresa compta amb un protocol contra l'assetjament laboral i en què consisteix per seguir-ne els passos.

En tercer lloc, si existeix una relació de confiança i sintonia amb l'empresa, elevar les queixes sobre l'assetjament a superiors o al departament de Recursos Humans perquè puguin exercir una mediació és una manera vàlida d'intentar posar fi a aquesta situació angoixant.

El canal intern de denúncies anònimes, obligatori des de fa un any per a totes les empreses de més de 50 treballadors, permet registrar queixes sobre situacions irregulars, entre les quals, l'assetjament laboral, que arriben de manera anònima a la cúpula de l'empresa.

Si et veus amb prou arguments per provar l'assetjament laboral, una denúncia a Inspecció de Treball pot acabar sent una opció, sobretot si no han funcionat les anteriors.

Finalment, si s'opta per la denúncia per la via legal, és important buscar advocats sensibles al tema i que coneguin bé l'àmbit. És complicat, perquè per preparar el procés és possible que hagis d'obtenir proves i, per tant, aguantar durant més temps situacions d'assetjament.

Si la situació és insostenible i sents que et produeix un quadre d'ansietat o depressió, ves el metge i demana la baixa.

Al llarg de tot el procés, és important comptar amb persones de confiança per compartir el que t'està passant i, si cal, anar a teràpia.