La patronal de la petita i mitjana empresa catalana Pimec ha aconseguit l’objectiu de tenir presència en meses del diàleg social d’àmbit estatal fins ara reservades a la CEOE i Cepyme. El Ministeri de Treball i Economia Social liderat per Yolanda Díaz ha reconegut a la patronal d’Antoni Cañete el dret a participar en la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius (CCNCC).

Es tracta d’una comissió consultiva en matèria de convenis col·lectius. Però més que el fet de tenir presència en aquest organisme, Pimec destaca que la decisió del Ministeri de Yolanda Díaz li obrirà la porta a altres meses del diàleg social estatal en les quals, fins ara, la representació patronal estava limitada a CEOE i Cepyme.

Fins ara, en la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius hi ha sis representants de la patronal, cinc de la CEOE i un de Cepyme, que s’hauran de redistribuir per donar entrada a Pimec. En una carta datada el 6 de febrer, el Ministeri va comunicar a la CEOE la necessitat d'efectuar un nou repartiment dels representants patronals.

"Fita històrica"

En un comunicat, Pimec subratlla que el Ministeri ha pres aquesta decisió donant compliment a una disposició de l’Estatut dels Treballadors que “reconeix el dret de les organitzacions més representatives d’àmbit autonòmic a participar en el diàleg social d’àmbit estatal”. Pimec qualifica aquest fet de “fita històrica per a les pimes catalanes, ja que podran estar presents amb veu pròpia als espais de preses de decisions de l’administració general de l’Estat com la resta d’agents socials”.

Precisament, Pimec ha aconseguit entrar en aquesta comissió pel seu pes a Catalunya, ja que la llei té en compte la representació autonòmica en aquest organisme, però, de moment, Conpymes encara no ha aconseguit tenir veu en el diàleg social. Pimec està integrada a Conpymes, però aquesta última organització, presidida per José María Torres, encara no ho ha aconseguit. Confia en la via judicial per arribar-hi. Representa a més de 2 milions de pimes i autònoms.

Pimec ha anunciat que mantindrà la seva cooperació amb les organitzacions d'àmbit estatal, com Conpymes, per aconseguir que les pimes de tot Espanya també tinguin "el seu espai de participació".

El president de Pimec, Antoni Cañete, ha afirmat que en els últims “40 anys amb un sistema democràtic de representació empresarial feble” només ha tingut veu i vot una part del teixit empresarial. Ha afegit que aquesta manca de representació explica “greuges històrics per a les pimes com les dificultats per accedir a la negociació col·lectiva, la manca de progressivitat impositiva, la morositat, el preu de l’energia i altres de diversa índole, causats per la manca de sensibilitat en la regulació respecte a la dimensió empresarial i la necessitat d’apostar pel principi d’equitat”.