Els partits de coalició en el govern espanyol, PSOE i Sumar, van incloure entre els compromisos per a aquesta legislatura desenvolupar una regles de representativitat empresarial per a les pimes i per al col·lectiu d'autònoms, després de la petició, també per via judicial, de Conpymes. Tanmateix, no es troba entre les prioritats del Ministeri de Treball, que ha començat negociant el salari mínim interprofessional (SMI) com a tasca urgent i ha obert dues noves taules de diàleg social: la primera, amb prioritat, una que permeti aprovar en el menor termini possible la reforma del subsidi d'atur i, una segona, per reduir legalment la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals. Tot plegat ha fet que els canvis en la representativitat de pimes i autònoms quedin en un segon pla.

Fonts del Ministeri de Treball confirmen ON ECONOMIA que amb l'arrencada de la legislatura es van fer algunes feines preliminars sobre la representativitat, que han quedat abandonats per abordar aquests dos temes. Fonts dels agents socials corroboren que aquest tema no és sobre la taula i que ni tan sols és a l'agenda de la negociació. Així, afegeixen que en la reunió que van mantenir amb el secretari d'Estat, Joaquín Pérez Rey, per iniciar la taula de la jornada laboral, el número dos de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, no va fer cap referència a canvis en la representativitat de les pimes i autònoms. Ni quan els participants de la reunió li ho van preguntar.

Tampoc Díaz no ha parlat del compromís de modificar les regles per mesurar la representativitat de pimes i autònoms durant la seva compareixença al Congrés, el passat 22 de gener, per explicar als diputats de la Comissió d'Ocupació els objectius del seu ministeri per a aquests quatre anys de govern. En el seu discurs no apareix cap referència a "la participació institucional" i el terme "representativitat" va ser utilitzat per la ministra a la pregunta de la diputada del PNB Idoia Sagastizabal Unzetabarrenetxea amb referència al nou marc legislatiu sobre la negociació col·lectiva per donar prioritat als convenis autonòmics. I les referències a les pimes i els autònoms durant la compareixença de la ministra en la Comissió d'Ocupació de les Corts tampoc no van ser per introduir la reforma de la representativitat.

Uatae, membre de Conpymes, confirma que la reforma de la representativitat no és sobre la taula i no s'espera en el curt o mig termini

Des dels agents socials i les associacions d'autònoms reconeixen que la inclusió de la reforma en l'acord de govern de PSOE i Sumar ha partit de l'organització que lidera Díaz, per la petició realitzada des de Conpymes, tant per la banda de Pimec, amb forta implantació a Catalunya, com per la de Uatae, l'associació d'autònoms dirigida per María José Landaburu, lligada a CCOO.

Fonts de Uatae confirmen a aquest mitjà que la reforma de la representativitat no és sobre la taula i que tampoc no s'espera en el curt o mitjà termini. Ni tan sols se sap el com, el quan i l'on es podrà abordar, encara que s'ha especulat amb la possibilitat que inclogui en la negociació per reformar l'Estatut dels Treballadors, per crear el que han denominat a Treball com l'Estatut del segle XXI. En cas de ser així, podria anar per llarg, perquè no és previsible que s'abordi fins a la segona part de la legislatura i, com ha comentat el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, aquesta reforma serà de tal calat que pot necessitar-se més d'una legislatura.

A Uatae remarquen que tampoc no és una prioritat per a ells, més preocupats per la reforma fiscal dels autònoms o els ajustaments en el Reta. Des de les altres organitzacions d'autònoms o de pimes, s'assenyala que no tenen gens d'interès a realitzar canvis en una representativitat que, segons la seva opinió, reflecteix la realitat d'ambdós sectors d'activitat. Però d'abordar-se, a Upta defensen que no només es tracta del nombre d'associats, sinó en la dimensió real de les diferents organitzacions per conèixer la seva implantació mitjançant les activitats i serveis que realitzen per al col·lectiu i el nombre de persones que tenen per dur-les a terme.

Conpymes i Pimec, decidides a ser a les taules

Per a qui sí que és una prioritat és per a Pimec, la gran impulsora de Conpymes i que ja compta amb representativitat, al 50%, a Catalunya. Des de la patronal de petites i mitjanes empreses catalanes segueixen convençuts que Conpymes serà a les taules de negociació aquesta legislatura. De fet, Pimec espera estar en algunes a escala estatal ja aquest any, ja que pel fet de ser organització més representativa en l'àmbit català, hi poden optar. "Si no fos així, no ho entendríem. Que les pimes estiguem amb veu pròpia en el diàleg social és una recomanació de la Comissió Europea i forma part de l'acord de govern espanyol", van dir fonts de la patronal que presideix Antoni Cañete.

L'acord de govern entre PSOE i Sumar estableix que es "desenvoluparan les regles de representativitat empresarial, especialment les relatives a la representativitat més gran de les pimes en l'àmbit del diàleg social, la negociació col·lectiva i la participació institucional. Així mateix, s'actualitzarà la representativitat del col·lectiu d'autònoms mitjançant un sistema basat en principis democràtics".

Conpymes també té pressa. La patronal presidida per José María Torres, que també és en la junta de Pimec i és vicepresident de la seva fundació, fa ja gairebé dos anys que va acudir a la justícia –l'abril de 2022– per aconseguir la representativitat. L'organització va presentar un contenciós administratiu a l'Audiència Nacional contra el Ministeri de Treball perquè la consideri un agent social i es pugui asseure a les mateixes taules de negociació que CEOE, UGT i CCOO. Conpymes no considera que Cepyme, adscrita a CEOE, representi la petita i mitjana empresa. Per això, Cañete ha insistit en diverses ocasions en què les pimes han de tenir "veu pròpia" i és un dels seus cavalls de batalla també en l'àmbit de la UEcom a vicepresident d'SME United, la patronal europea de pimes, l'ha defensat davant de la Comissió Europea i el Parlament Europeu.

La patronal Conpymes va ser fundada el 2021 per un grup d'organitzacions territorials i sectorials alienes a CEOE, com API, COAG, Fenadismer, així com els empresaris de Salamanca, les pimes de les Balears i els gremis del País Valencià, a més de Pimec i Uatae i més de 20 associacions més. Representa més de 2 milions de pimes i autònoms.