És l'empresa de videojocs més gran d'Espanya, compta amb el hub central a Barcelona, tot i que va ser fundada a Los Angeles, suma més de 950 treballadors a escala nacional, i supera els 2.300 en l'àmbit mundial. Aquesta és, de primeres, la carta de presentació de Scopely, una empresa de videojocs que va néixer l'any 2011 als Estats Units i que uns anys més tard va fer el salt a la capital catalana. Amb l'objectiu d'aproximar el model de producció i la publicació de videojocs, la companyia es va acabar especialitzant en la categoria de jocs pels mòbils, que actualment és la més gran pel que fa a entreteniment a escala mundial. La multinacional ha desenvolupat jocs de l'univers Star Trek o Marvel, ha creat el videojoc dels populars Yahtzee o Scrabble i fa un any i mig va batre tots els rècords treien al mercat Monopoly Go!, que compta amb més de 2.700 milions d'euros en transaccions fetes dins del joc. L'especialització de Scopely és el desenvolupament de Playgami, la plataforma tecnològica pròpia i patentada sobre la qual es basen tots els seus jocs.

Hugo Pibernat, CTO de Playgami en Scopely i líder de Scopely a Barcelona, va aventurar-se en el projecte a Los Angeles quan eren pocs treballadors. Avui en dia la companyia està present en una dotzena de mercats d'arreu del món i, en el cas d'Espanya, va començar a operar al país l'any 2017, quan va obrir el seu hub tecnològic a la capital catalana. El directiu porta pràcticament una dècada treballant en el negoci, primer als Estats Units, quan la firma comptava amb 150 empleats, i ara a Barcelona. "Volíem tenir una seu a Europa i vam creure que Barcelona era un bon lloc. Tant pel talent, com les universitats, la qualitat de vida i, per descomptat, també pel clima", apunta Pibernat, que afegeix que en aquell moment eren una empresa molt petita i que competir amb els grans era "complicat". Tot i això, assegura que després del seu aterratge altres empreses del sector també van apostar per la capital catalana. "Vam ser la primera empresa americana en instal·lar-nos a Barcelona i després en van venir d'altres". 

Hugo Pibernat | Foto: Cedida
Hugo Pibernat | Foto: Cedida

El videojoc a Catalunya

Sobre la salut del sector del videojoc a Barcelona, Hugo Pibernat defensa que la veu "molt competitiva" i que, si bé fa uns anys a Espanya no hi havia creació de videojocs, ara la situació s'ha revertit. "Espanya ha contribuït a crear el joc més gran del món. És una indústria molt dinàmica i el país compta amb bons estudis. A més, Barcelona és la ciutat del mòbil, moltes empreses s'han instal·lat aquí i n'hem de treure pit".

Pel que fa als acomiadaments al sector i al tancament d'estudis, el directiu diu que són per l'efecte de la pandèmia, perquè el sector va créixer molt, i ara han tornat a xifres "saludables". 

De cara a l'any vinent no descarten fer nous llançaments, però recorda que per desenvolupar el videojoc de Monopoly van dedicar-hi 7 anys i s'hi van implicar més de 150 treballadors. "Sempre esperem que sigui el millor moment per fer el llançament i en tenim entre 3 i una desena en desenvolupament en diferents etapes. Sempre estem desenvolupant videojocs i no és fàcil predir quan els llançarem". En aquest sentit, Pibernat confirma que el més important pel negoci és l'experiència d'usuari. "Estem enfocats en el free to play, que vol dir que la finalitat és que el videojoc es vagi fent gran, es pugui generar contingut nou, crear nivells i que s'allargui. I nosaltres farem contingut sempre que els jugadors vulguin seguir jugant. És el mateix que passa amb les sèries". 

Addicció al joc

Pel que fa a la prevenció i el control de l'addicció, des de Scopely asseguren que no fan jocs perquè la gent "s'enganxi", sinó perquè passin una "bona estona". "Els videojocs els fem perquè els jugadors passin una bona estona. Perquè l'usuari tingui petits moments de diversió al transport públic o a casa, sols o amb comunitat, però no perquè es passin 10 hores davant de la pantalla, sinó per estar-hi una estona curta". I sobre el vici? "Si veiem que hi ha un patró o observem que no pot ser sa, intentem combatre-ho", defensa. 

L'any passat, el negoci va passar en mans d'un fons saudí (Savvy Games), propietat del fons sobirà FIP, que va comprar Scopely per 4.900 milions de dòlars. Aquest moviment va suposar la sisena operació més gran del sector dels videojocs. També el 2023, la multinacional de videojocs va tancar un acord per llogar 8.000 metres quadrats d'oficines al 22@ de Barcelona. L'any 2020 Scopely va ser valorada en 3.300 milions de dòlars i el 2021 va arribar a una valoració de 5.400 milions. Un any després de llançar Monopoly Go, el negoci va acumular 3.000 milions de dòlars (uns 2.700 milions d'euros) en transaccions fetes dins del joc. 

De cara al futur, Pibernat obre la porta a crear nous videojocs de gèneres que encara no han explorat i transitar cap a les noves plataformes que vagin sorgint. "La majoria de videojocs són gratuïts i, si a l'usuari no li agrada, se'n descarrega un altre. Tenim molts tipus de videojocs diferents i a la llarga esperem tenir-ne més".