Cunovesa és una empresa d'enginyeria i construcció catalana especialitzada en projectes per a la indústria agroalimentària que també ha entrat a la química i la logística. Va tancar l'any passat amb una facturació de 34 milions d'euros, que gairebé triplica la de l'exercici anterior, i, fa poc, ha constituït una societat hòlding en previsió de futures inversions, segons informen fonts de la companyia.

En l'actualitat, s'encarreguen de projectes de naus industrials, claus en mà, per a Sodeca (d'equips de ventilació industrial, a Ripoll), Mebsa (de marcatge làser de peces de precisió, a Sant Julià de Vilatorta), Engiaux (d'energies renovables, a Vic), Sagalés (autobusos, a Vic), Aqüicultura del Delta (classificació de peix, a L'Ametlla de Mar) o Integra2 (logística, a la localitat càntabra de Marina de Cudeyo), entre altres obres.

A la seva cartera hi destaca el projecte i la direcció d'obres de la nova planta de Casa Mas a Sallent (el Bages). Aquest elaborador de plats frescos va inaugurar enguany unes instal·lacions de 30.000 metres quadrats en les quals va invertir 33 milions d'euros. Quintupliquen la superfície de la seva antiga fàbrica de Castellterçol.

Anteriorment, també van dur a terme projectes per a Torrons Vicens, Caves Hill, Borges (olis i fruita seca), Copesco Sefrisa (peix), Noel (embotits), General Càrnia (carn), Rioverde (adobats) o Haribo (gominoles), entre moltes altres empreses.

Cunovesa és una empresa familiar fundada el 2008 pel matrimoni Emma Cunill i Josep Novellas —a la imatge superior, dels seus cognoms sorgeix l'acrònim— per dedicar-se a l'enginyeria, si bé des del 2017 també han entrat a la construcció, així com a la gestió energètica, el manteniment d'instal·lacions i la consultoria. Han realitzat projectes d'enginyeria a diferents països africans. El 2020 van obrir una delegació a Bilbao, on centralitzen els seus projectes al nord peninsular, l'any passat a Barcelona i, actualment, estan construint una nova seu central a Vic (Barcelona).

Han disparat l'activitat des de la pandèmia. El 2019 van facturar 10 milions d'euros, que es van reduir a 6 milions un any després per la paralització d'uns quants projectes per culpa de la Covid-19, tot i que van aconseguir reprendre el camí el 2021, amb 12 milions, i gairebé triplicar la xifra de negoci l'any passat, amb 34 milions.

A l'octubre, van constituir Demipe Holding, una societat per gestionar les seves participacions en altres companyies. Les fonts consultades van declinar concretar les futures inversions. Al capdavant de la societat hòlding hi ha el cofundador Josep Novellas. Les dues principals societats del grup són Cunovesa —centrada en l'enginyeria— i Cunovesa Ibérica —construcció—.

Durant anys es van centrar en els projectes per a la indústria agroalimentària, tot i que, progressivament, es van obrir a altres sectors. En l'actualitat, executen diferents projectes logístics i també d'oficines. Un dels objectius és l'expansió geogràfica i l'entrada a la indústria farmacèutica.