Missió complerta. El directiu Joan Ignasi Monfort ha deixat la direcció general de Copesco & Sefrisa després de la transformació, venda i posterior integració en el grup basc Angulas Aguinaga. L'empresa catalana, amb fàbrica a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona) i en la qual treballen al voltant de 200 persones, és propietària de la marca de salmó i bacallà Royal.

La marxa de Monfort, que portava 17 anys al capdavant de la històrica firma creada per la família Daurella, forma part del procés de l'operació de compravenda, que ha culminat a finals de 2022 amb la desaparició de la raó social Copesco & Sefrisa i la seva absorció per part d'Angulas, la matriu.

Durant la gestió de Monfort al capdavant de la propietària de Royal, la companyia s'ha transformat, fins a assolir el lideratge en el segment dels fumats i productes del mar. Les vendes s'han duplicat, dels 20 als 45 milions d'euros i va passar d'una situació de números vermells a un Ebitda (acrònim anglès que significa beneficis abans d'interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions) de més de 4 milions d'euros, segons ha explicat Monfort.

El 2020, en plena pandèmia, va pilotar, per petició de la família, la venda de Copesco & Sefrisa a Angules Aguinaga (Sant Sebastià), propietària de les marques La Gula del Nord o les barretes Krissia, entre altres, operació que va culminar el març de 2021. Es posava així fi a més d'un segle i mig d'història en mans de la família Daurella. L'origen de Copesco & Sefrisa es remunta a 1853, quan José Daurella va començar a importar des de Barcelona bacallà de Noruega, Islàndia i Grenlàndia, i va ser el seu èxit el que va originar un dels conglomerats agroalimentaris més importants d'Espanya, el grup Cobega, qui va introduir Coca-cola a la península ibèrica. Tot i així, Copesco mai no ha format part de Cobega.

"Ha estat un viatge increïble, construint avantatges competitius a tota la cadena de valor; i m'alegro de deixar la companyia i la seva marca en una envejable situació. Em llanço al mercat per poder aconseguir una altra posició on pugui gaudir tant i continuar aportant", ha declarat Monfort a ON ECONOMIA.

Angules Aguinaga és actualment propietat dels fons de private equity PAI Partners i Portobello. Es dona la circumstància que aquesta setmana Angulas Aguinaga ha comunicat el nomenament d'un nou CEO, Óscar Vicente, en substitució d'Ignacio Muñoz. El seu objectiu, com el de l'anterior CEO, és impulsar el pla estratègic 2020-2025, que busca duplicar la seva facturació i convertir-se en multinacional d'alimentació, amb operacions justament com la de Copesco & Sefrisa.