El president dels Estats Units, Donald Trump, ha vingut per canviar-ho tot; inclosa la fórmula de la coca-cola. L'inquilí de la Casa Blanca sent enyorança del sabor del refresc que bevia de petit i s'ha proposat tornar a la beguda més famosa del món la seva fórmula original, la qual cosa suposa recuperar com a edulcorant el sucre procedent de canya de sucre. Almenys, per a la coca-cola, que es pren per garrafes als Estats Units, que s'endolceix amb "xarop de blat de moro d'alta fructosa". Però la volta a la canya d'atiar suposa una revolució en tota regla, no només per a pròpia companyia, sinó molt especialment per als productors de blat de moro, que han fet el domini en aquesta indústria de refrescos i que, després de la campanya de Trump, s'han posat drets de guerra.
La Coca-Cola nord-americana ha utilitzat aquest edulcorant derivat del blat de moro des dels anys 80, principalment a causa del seu cost més baix, gràcies al blat de moro -produït massivament als EUA - que està subsidiat pel govern. La canya de sucre no és un producte normal als Estats Units i es produeix en països com Cuba, encara que els tres productors més grans del món són el Brasil, Índia i, per descomptat, Xina. És freqüent que el sucre s'obtingui d'altres vegetals que no sigui la canya de sucre; per exemple, a Espanya, s'utilitza la remolatxa.
Aquesta setmana, Trump publicava a la xarxa social de la seva propietat, Truth Social, el següent: "He estat parlant amb Coca-Cola sobre l'ús de sucre de canya "REAL" en la Coca-Cola als Estats Units i han acceptat fer-ho", assenyala Efe. El republicà va mostrar-se agraït amb els directius de Coca-Cola per aquesta decisió, encara que la companyia de refrescos no va confirmar l'afirmació de Turmp i s'ha limitat a dir, en un breu comunicat, que apreciaven el seu "entusiasme" i que aviat compartirien més detalls sobre "noves ofertes innovadores" dins de la seva gamma de productes. El mandatari ja ha expressat la seva devoció per la Coca-Cola en altres ocasions, i és conegut que compta amb un botó especial a la seva taula del Despatx Oval perquè se li subministri aquest refresc, encara que en el seu cas en versió 'diet'.
Trump va afegir a la xarxa: "Aquest serà un molt bon moviment per la seva part - Ja veuran. Simplement, és millor!", va acabar a Truth Social, plataforma a què recorre de forma habitual per comunicar tota mena d'anuncis. La Casa Blanca va compartir al seu torn a la xarxa X (antic Twitter propietat d'Elon Musk) la declaració de Trump amb una imatge en la qual el president apareix en un fons vermell amb els punys en alt i un missatge on es pot llegir: "Pren una Coca-Cola amb Trump". El cognom està gravat a l'etiqueta de l'ampolla.
Campanya de salut
Trump no només busca recuperar el sabor de la seva infantesa, sinó donar suport al seu secretari de Salut dels EUA, Robert F. Kennedy Jr. (equivalent a un ministre de Sanitat europeu), que tracta de pressionar les empreses alimentàries perquè eliminin els colorants artificials i altres additius als seus productes en el seu programa de "Make America Healthy Again" ("Que els EUA tornin a ser saludables").
Un informe d'aquest departament publicat al maig, va indicar que el xarop de blat de moro, obtingut del seu midó i fet servir per endolcir tota mena de refrescos, brioixeria industrial i 'snacks', era un factor associat a l'obesitat i malalties relacionades. Tanmateix, la diferència nutricional entre ambdós és mínima, ja que els dos elements estan compostos essencialment de fructosa i glucosa, segons la Societat Química Nord-americana.
La companyia precisa al seu web que el seu producte estrella es consumeix a més de 200 països i detalla que en funció del lloc on es fabriqui i les matèries primeres que s'utilitzin poden detectar-se lleugeres diferències en el sabor. A Europa s'utilitza sucre com a edulcorant, mentre que als Estats Units, fins que s'implementi el canvi anunciat, es fa servir xarop de blat de moro en el cas de la Coca-Cola sabor original.
Un estudi realitzat per José María Puya, tecnòleg alimentari i dietista-nutricionista comparant la coca-cola que se serveix als Estats Units i la que es beu a Espanya, assenyala que la diferència més evident entre les dues versions és el tipus d'endolcidor utilitzat. "Mentre que a Espanya s'utilitza la sacarosa (el corrent sucre de taula), compost d'un 50% fructosa i 50% glucosa, als Estats Units fan servir el famós i controvertit xarop de blat de moro d'alta fructosa (JMAF), un edulcorant calòric obtingut a partir de la hidròlisi del midó de blat de moro que, en la seva versió per a refrescos (JMAF-55), sol ser compost d'un 55% de fructosa, un 41% de glucosa i 4% d'altres sucres," publica al web Alimentologia. "Quant a les suposades diferències calòriques entre les versions, cal dir que les diferències són tan mínimes que podem dir que no existeixen diferències. La versió dels Estats Units té només 0,2 g més de sucres per 100 ml que la versió espanyola. Per ser més precisos: 100 ml de Coca-Cola als Estats Units aporten 10,8 g de sucres, mentre que 100 ml de Coca-Cola a Espanya sumen 10,6 g de sucres!" en línia amb el que conclou la Societat Química Nord-americana. Cosa diferent és la diferència en el sabor, com reconeix el mateix fabricant del refresc.
Milers de llocs de treball
Els productors de blat de moro, que formen un poderós 'lobby' en aquesta indústria, es podria veure greument afectada per les pressions de Trump si finalment coca-cola cedeix i torna a la canya de sucre. Tot just conèixer-se l'anunci de Trump, el director executiu d'Associació de professionals del refinament de blat de moro, John Bode, va assegurar que el canvi al sucre "no té sentit", informa Efe. "Substituir el xarop de blat de moro d'alta fructosa per sucre de canya costaria milers de llocs de treball de fabricació d'aliments nord-americans, deprimiria els ingressos agrícoles i impulsaria les importacions de sucre estranger, tot això sense cap benefici nutricional", va reflexionar Bode.
Davant del possible canvi anunciat per Trump, el director executiu de l'etern competidor de Coca-Cola, PepsiCo, Ramon Laguarta, va assegurar en una entrevista amb CNBC que ell veu una "oportunitat" per a la canya de sucre als seus productes. Laguarta va assenyalar que el sucre és "més car als EUA que a moltes parts del món", per la qual cosa va indicar la necessitat de tenir una conversa amb el Govern nord-americà perquè sigui més assequible mitjançant una estratègia agrícola que redueixi el cost del sucre i que faciliti "la transició per a nosaltres i per a tota la indústria". Encara que va apuntar que el 60% de les seves begudes als EUA no contenen xarop de blat de moro, la Pepsi amb sabor original sí que el fa servir.
Fans de la 'coke' mexicana
Davant del possible retorn al sucre, la Coca-Cola mexicana ha assolit cert protagonisme i es generen dubtes sobre el seu futur als EUA, ja que el refresc que prové de l'altre costat de la frontera de Rio Grande es fabrica amb sucre de canya i s'exporta al país nord-americà, on es pot trobar tant en supermercats com en taquerías. Aquesta beguda va començar a importar-se a Texas el 2005 amb l'objectiu que estigués disponible en aquells llocs amb comunitats d'immigrants mexicans.
Les diferències entre aquests dos productes sota la mateixa marca no només passa per l'edulcorant que utilitzen, sinó pel preu de la Coca-Cola mexicana, ja que és més elevat i el seu sabor és diferent: els fanàtics d'aquesta beguda asseguren que sap millor que la nord-americana, i s'ha creat una espècie de culte entorn d'aquest producte.