La tensió en la junta d'accionistes de NH ha estat palpable. No s'esperava cap altra cosa després de tot el que ha passat els últims dos mesos. El president i dos consellers independents van presentar la seva dimissió després de conèixer-se els plans de l'accionista de control, Minor International (MINT), qui va intentar llançar una opa d'exclusió a un preu que no va ser acceptat per la CNMV.

El regulador de la borsa espanyola fins i tot va haver de parar la cotització de NH diversos dies, quan Minor va revelar el seu segon pla, comprar accions al mercat a un preu topat sense llançar una opa. El primer accionista de l'hotelera al final ha dut a terme aquestes compres a preu del mercat i ha elevat del 94% al 96% el capital, segons s'ha desvetllat en la junta d'aquest dijous.

El conseller delegat de NH, Ramón Aragonés, que a conseqüència dels últims fets és ara també vicepresident, reconeixia que en aquest procés -tant ell com altres consellers- han venut part de les seves accions. Assegurava que no es tracta d'una falta de confiança en la companyia. Defensava que ho ha fet per obtenir liquiditat per les seves accions, ja que aquest era el propòsit de Minor en realitzar aquestes compres: donar liquiditat als accionistes minoritaris.

Però les seves explicacions no han servit gaire, perquè tots els accionistes que han intervingut han mostrat el seu malestar amb la situació i han demanat expressament a NH que promogui una opa d'exclusió de Minor. Així mateix, els minoritaris han preguntat a Aragonés "per què no ha intentat impedir o revocar la dimissió dels accionistes" i han coincidit que Minor "s'ha valgut d'informació confidencial" per realitzar aquestes compres.

Els accionistes opinen que Minor pot resoldre aquesta mala situació amb una opa d'exclusió, "que serà determinant" per no continuar tacant la imatge de NH, com ha ocorregut amb els esdeveniments dels últims mesos. Des de Minor s'han defensat. "Parlem amb la CNMV per determinar si una opa d'exclusió seria possible, però no vam poder arribar a un acord amb el preu i contractem EY per a una avaluació correcta. En paral·lel, també es va comptar amb l'anàlisi d'un banc internacional per tenir una opinió justa, i aquest banc també va marcar un preu baix", per tot això, l'accionista de control no va poder fer l'opa, recordava.

"La CNMV no va acceptar el preu i com a conseqüència ens vam retirar del procés. Llavors prenem la decisió d'entrar al mercat per comprar accions durant un temps limitat. Però no hi havia obligació de vendre, només donàvem l'opció. Volíem oferir una alternativa de liquiditat per als accionistes que volguessin voler sortir de NH en aquell moment", insistien des de Minor.

Aragonés, per la seva part, comentava que quan Minor va decidir retirar l'opa, va obrir una altra finestra de liquiditat que els consellers han volgut aprofitar. "Això no vol dir que no cregui en l'empresa, però té un freefloat baix i l'acció és il·líquida". Malgrat això, "continuarem buscant els millors resultats de la companyia".

Respecte que sigui NH que promogui una opa d'exclusió, Aragonés indicava que el consell considera que NH no està per promoure l'opa d'exclusió, en aquest cas, seria cosa de la junta i a més, Minor com a accionista majoritari "tindria l'última paraula i ha desistit de fer-ho". Deixant al marge que l'opa requereix un suport i no el té, el CEO considera "inapropiat" que es promogui una opa d'exclusió perquè creu que seria ineficient (comparat amb altres objectius estratègics de l'hotelera) "utilitzar recursos de la societat per pagar l'opa".

Sobre els consellers que han dimitit, el CEO apuntava que "només" han tingut discrepàncies en aquesta última etapa, no abans, i recordava que el cessament "és una decisió voluntària". Finalment, Aragonés es negava a acceptar el retret d'algun accionista que assegurava que no estava fent res per defensar els drets dels minoritaris. "A mi això no m'ho digui, m'hi he deixat la pell. Vam fer el que no es va poder imaginar en la pandèmia i vam salvar la companyia", concloïa.

NH tria tres nous consellers

Durant la celebració de la junta d'accionistes, el president d'auditoria i control de NH, Fernando Lacadena (que és un dels que va presentar la dimissió i aquesta es feia efectiva avui) donava a conèixer qui seran els tres nous consellers de l'hotelera, que el substituiran a ell, Alfredo Fernández Agras i José María Cantero. Es tracta de Maria Segimón, Míriam González-Amezqueta i Tomás López Fernebrand.