Stoneweg planeja entre sis i vuit grans parcs d'onades per a la pràctica de surf en ciutats europees, la meitat a Espanya, segons avança Jaume Sabater, CEO d'aquest gestor d'inversions. El primer projecte serà el que promouen juntament amb la companyia basca Wavegarden i l'Atlético de Madrid, precisament als voltants de l'estadi Civitas Metropolitano.

Sabater indica que estudien localitzacions per a uns altres dos parcs d'onades urbans a Andalusia i Catalunya, encara que no en concreta la seva ubicació. També planegen estendre's per altres països europeus, especialment pel Regne Unit, on projecten dues instal·lacions per la gran demanda d'aquest tipus d'atraccions esportives.

Els municipis catalans de Sabadell i Cunit promouen parcs de surf si bé recentment han paralitzat la seva tramitació urbanística per la sequera. En el primer municipi, l'oposició política i els ecologistes s'han posicionat en contra. Des d'aquests consistoris no han informat si Stoneweg participarà en els seus projectes, però el de Cunit compta amb Wavegarden. Aquesta última companyia, especialitzada en sistemes de generació d'onades en recintes tancats, és sòcia tecnològica en els projectes de Stoneweg i ja ha posat en marxa parcs urbans de surf en països com el Brasil, Corea del Sud, Regne Unit o Suïssa.

El conseller d'Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, va anunciar que quan s'entri en la fase d'emergència per la sequera, previsiblement a mitjans d'aquest gener, se suspendrà l'entrada en funcionament de nous projectes turístics que suposin un elevat consum d'aigua. Això afecta a hotels, piscines i, per descomptat, a parcs de surf, encara que se'ls permetrà que continuïn amb la seva tramitació administrativa. Totes aquestes restriccions governatives seran temporals, fins que augmentin les reserves d'aigua i, amb això, se suspengui la fase d'emergència.

Sabater recalca que aquest tipus de parcs urbans de surf són "sostenibles". Els seus promotors recorden que utilitzen aigua en cicle continu, amb què el consum és similar al d'una piscina olímpica, i que generen part de l'energia que necessiten a les seves pròpies instal·lacions.

Entre 20 i 40 milions

La inversió oscil·la entre els 20 i els 40 milions d'euros. Per a cada projecte de parc d'onades, Stoneweg buscarà inversors internacionals. En el cas de Platja Surf, que s'aixecarà als voltants de l'estadi de l'Atlético de Madrid, podria arribar als 45 milions euros. Sabater precisa que aquest projecte encara es troba en la fase de tramitació de llicència, si bé esperen que entri en funcionament el 2025.

Des que va iniciar la seva activitat el 2016, Stoneweg ha gestionat inversions per un import de 7.500 milions d'euros dels quals uns 5.000 encara estan en curs, segons precisa el seu CEO. Aproximadament, el 33% de les inversions s'han realitzat a Espanya i un altre 27% als Estats Units, on gestionen 20.000 habitatges. També operen a Andorra, Suïssa, Itàlia, Irlanda i al Regne Unit.

En els seus inicis es van centrar al sector residencial i d'oficines si bé han ampliat els seus interessos en els últims anys fins a entrar en el lleure i la cultura. Sabater assenyala que busquen "actius que permetin viure experiències". Per aquesta raó, han invertit en hotels, restaurants –amb la marca Belbo, a Barcelona i Madrid– i museus.

No van aconseguir obrir la franquícia del Hermitage al Port de Barcelona, per l'oposició de l'anterior govern municipal de Ada Colau, però han posat en marxa l'America's Cup Experience Center, un espai divulgatiu de la Copa Amèrica de Vela, precisament al recinte portuari, i el Museu Palau Martorell, que acull exposicions d'artistes cèlebres. I a L'Hospitalet, a l'antiga fàbrica Godó i Trias, promouen un centre que combinarà art i noves tecnologies. La inversió prevista s'apropa als 60 milions d'euros. Però encara tenen en cartera més projectes culturals per a Barcelona.

Pel que respecta al sector residencial, en el seu portfolio destaquen les actuals promocions a Barcelona i voltants com els apartaments amb vistes al mar de Badalona, els pisos de luxe del barri de Poblenou o els del número 75 del carrer Nicaragua, antiga seu central del PSC. També promouen exclusius habitatges en destinacions de costa com Platja d'Aro, Begur –que ha aixecat polèmica amb els ecologistes– o Estepona (Màlaga). Però el més destacat és el projecte Skyline, a Madrid, amb dos gratacels.