L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està enviant cartes a milers d’empreses per comminar-les a reduir el consum d’aigua de “forma immediata”. Amb l’encapçalament de “requeriment de compliment”, aquest organisme de la Generalitat informa que observen que “no s’estan assolint els objectius de reducció” que estableix el Pla especial d’actuació d’alerta per la sequera (PES). Per aquest motiu, reclama a les empreses que apliquin totes aquelles accions (tècniques, reguladores, administratives i de control) necessàries de forma immediata per reduir els consums.

Arran de la fase de preemegència decretada el 28 de novembre passat, l’ACA va establir unes reduccions de consum d’aigua que varien en funció dels sectors econòmics. En el cas de la indústria, aquest estalvi es va establir en el 15%. En la carta s’indica a les empreses que el consum ha baixat, però per sota dels percentatges establerts.

Des d’aquest organisme se subratlla que es tracta de comunicacions “informatives”. Recorden que des de l’activació del pla contra la sequera, a finals de setembre de 2021, han enviat comunicacions als diversos sectors econòmics cada cop que s’ha entrat en un nou escenari. Això no obstant, alguns empresaris que han rebut cartes com aquesta adverteixen que no poden reduir més el consum d’aigua sense baixar la producció. Apunten que han portat a terme en els últims anys inversions en eficiència dels processos productius per rebaixar el volum d’aigua, però que ja no tenen marge per retallar-lo encara més.

Carta ACA Empreses
Un dels models de carta que envia l'Agència Catalana de l'Aigua a les empreses que són grans consumidores. 

Les reserves d’aigua a les conques internes de Catalunya es van situar aquest dimarts en el 17,7% de la seva capacitat. Ara s'està en fase de preemergència per la sequera, però en el moment que baixin del 16%, s’entrarà automàticament en la d’emergència. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va reconèixer aquest dimarts que, si no plou i s’omplen els pantans, previsiblement es decretarà la fase d’emergència el gener vinent. Per a la indústria, això suposa passar d’una reducció del consum d’aigua del 15% en l’actual fase de preemergència al 25% en la d’emergència. En el cas del sector primari, arribaria al 50%.

Les mesures d’estalvi d’aigua afecten el sistema Ter-Llobregat des del qual se subministra a les principals poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona i a Girona, però no s’apliquen només als seus 6 milions d’habitants sinó també a les empreses, especialment a les grans consumidores. La resta de Catalunya (les comarques de Lleida i la major part de les de Tarragona) depenen de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Si el gener es declara la fase d’emergència, els nous projectes que requereixin un elevat consum d’aigua hauran d’esperar. Segons va anunciar Mascort, s’ajornarà l’inici o l’ampliació d’activitats turístiques, industrials i del sector primari –agricultura i ramaderia– que tinguin un ús intensiu d’aigua. Això inclou des de nous hotels a granges. Fa uns dies, Unió de Pagesos va reclamar un tracte equitatiu entre sectors productius pel que fa a les restriccions.

També es preveu aparcar els plans urbanístics que no s’ajustin al pla de sequera. Això no obstant, a una pregunta dels periodistes sobre el projecte d’oci de Hard Rock, en els termes municipals de Vila-seca i Salou, Mascort ha recordat que està en l’àrea de la CHE i que l’ACA considera que disposa de suficients recursos perquè continuï la seva tramitació. Ha precisat que no s’aturarà la tramitació dels projectes empresarials o urbanístics, però una altra cosa és la seva posada en funcionament.