Després de fracassar amb l'Hermitage, la pinacoteca que van planejar al port de Barcelona, el fons Varia està darrere de tres nous projectes museístics: un centre d'arts visuals a l'Hospitalet de Llobregat, la transformació del vell cinema Imax del Port Vell en un punt de divulgació de la Copa Amèrica de vela i la societat d'exposicions Palau Martorell. Però un quart projecte els ha fallat: les seves negociacions amb Tatxo Benet per convertir-se en socis del seu Museu de l'Art Prohibit no han arribat a bon port, segons confirmen fonts properes al fons d'inversió.

Varia ha tingut més sort amb Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet, que amb Ada Colau, que en l'anterior mandat municipal els va frenar el projecte de construir una sucursal de l'Hermitage de Sant Petersburg a la bocana nord del port de Barcelona. El maig passat, l'Ajuntament de l'Hospitalet els va adjudicar mitjançant concurs la concessió del recinte de l'antiga fàbrica modernista Godó i Trias, més de 7.000 metres quadrats en un enclavament estratègic situat al costat de la Gran Via i de la Plaça Europa d'aquesta ciutat.

Fonts de Varia apunten que invertiran 60 milions d'euros en la rehabilitació i posada en marxa d'aquest espai –en el seu moment, van valorar el projecte de l'Hermitage barceloní en 50 milions– per convertir-lo "en un ecosistema d'entitats culturals i d'entreteniment". Subratllen que serà molt més que un museu. Encara no hi ha una data per a l'inici de les obres. Del disseny s'encarrega l'estudi d'arquitectura RCR, d'Olot (Girona), guanyador del prestigiós premi Pritzker el 2017. Tampoc no s'ha decidit el nom definitiu d'aquesta instal·lació cultural. Les fonts consultades asseguren que no s'anomenarà The Factory Museum, que és la denominació que figura en els tràmits administratius.

America's Cup Experience

Malgrat fracassar amb l'Hermitage, Varia està darrere d'un altre projecte al port de Barcelona: la transformació del cinema Imax en l'America's Cup Experience, un centre de divulgació del campionat mundial de vela que es disputarà en aquestes aigües a partir de l'agost de l'any vinent. L'autoritat Portuària va autoritzar el març passat l'empresa AC House Barcelona SL a gestionar aquest recinte, de 2.250 metres quadrats, fins al juliol de 2025. Des del maig passat, Varia Investment Cultural figura com a administrador mancomunat d'AC House, la concessionària.

Aquest mateix juliol, Varia Investment Cultural també ha entrat com a administrador mancomunat de Palau Martorell SL, societat titular de les sales d'exposicions d'aquest palauet del carrer Ample de Barcelona. Coincideix a l'òrgan d'administració amb José Félix Bentz Oliver, president del Reial Cercle Artístic de Barcelona, de la Fundació Foment Europeu i delegat a Catalunya de la Fundació Philippe Cousteau.

El fons Varia vehicula aquestes inversions a través de la societat Varia Investment Cultural SL que té com a administrador únic al directiu Xavier Pujol Coll. Aquest també apareix com a conseller delegat de Museu Hermitage Barcelona SL, la promotora de la fallida pinacoteca del port, i representant del fons d'inversió a Palau Martorell, AC House o Museu Prohibit, una societat que van crear l'any passat per convertir-se en socis de Tatxo Benet. Aquesta última aventura tampoc no va fructificar.

Sense acord amb Tatxo Benet

Fonts properes a Varia confirmen que van entaular converses amb Benet, el soci de Jaume Roures a Mediapro, per participar en el seu projecte del Museu de l'Art Prohibit. No obstant això, aquestes negociacions van acabar sense acord si bé Bonet tira endavant el seu projecte. Per la seva part, des de l'entorn del periodista s'insisteix que no facilitaran detalls del seu projecte museístic fins que aquest comparegui per explicar-ho públicament.

Benet es proposa exhibir part de la seva col·lecció privada d'obres censurades per motius polítics i religiosos. Fa uns mesos es va informar que s'instal·laria a la Casa Garriga Nogués, ocupada parcialment per un hotel i, fins fa poc, per les sales d'exposició de la Fundació Mapfre i, anteriorment, per la Fundació Godia. Una de les obres que probablement s'exhibirà en aquest museu és 'Presos polítics a l'Espanya contemporània', de Santiago Sierra, que en el seu moment va ser retirada de la fira Arco de Madrid per les referències al conflicte polític català.

Varia era el soci majoritari (80%) del projecte de l'Hermitage. Com a minoritari destacava Cultural Development BCN, encapçalada per l'empresari i dissenyador Eugenio 'Ujo' Pallarès. Aquest últim no apareix com a soci en les noves incursions culturals de Varia. Aquest fons va acompanyat de la promotora immobiliària Stoneweg en tractar-se de companyies vinculades. El mateix Xavier Pujol ocupa o ha ocupat càrrecs directius en filials de Varia i Stoneweg.

Stoneweg ha participat en milionàries operacions com les dels magatzems per als riders de Glovo (amb una inversió de 100 milions d'euros), la transformació en habitatges de l'antiga seu del PSC, els edificis Skyline de Madrid (dos gratacels de 25 plantes amb 600 habitatges), la compra dels terrenys de l'antiga embotelladora de Coca-Cola a Fuenlabrada, així com nombroses promocions de complexos residencials i oficines en diverses ciutats espanyoles.